Skiferie på langrend.

  

Familiens vintereventyr.

 

 

 

Andre sider:

 

Fotoalbum

fra vore rejser

 

 

 

 

Alpin

Skiferie

 

Skiferie - hvordan & hvor !!!

 

Skiløb på langrend er knap så stort et udstyrsstykke som alpin skiløb - vurderet på løbernes mærkevarer. Der er nemlig knap så mange udstyrsfetichister på løjperne, så tag godt og funktionel beklædning med - så er du godt igang.

 

 

Vi har det generelt godt med norden. Rigtig frostsne er nu engang bedre til skiløb, og den nordiske stil hvor man bor i hytte, giver bedre muligheder for at dyrke det sociale. Og den tørre kulde der findes her nordpå kan man sagtens klæde sig på efter.

Til gengæld er afterskiing helt klart bedre sydpå. I norden er det nærmest ikke eksisterende, og heller ikke noget vi i vores familie savner voldsomt. 

 

På de nordiske skisportsteder er der mange steder med gode muligheder for at stå på langrend.

De færreste steder har under 100 km løjpe, og dermed er der rigeligt af muligheder for let tilgængelige naturoplevelser for en dansk standard familie. Faktisk bør man ikke vælge ud fra løjpenettets størrelse alene. Det er også vigtigt at se på adgangen til løjperne, og muligheden for at vælge til og fra på ruternes længde undervejs ude i fjeldet.

 

 

Til vores første fælles langrends ferie valgte vi at tage til Rauland/Vierli i Telemarken.

Her er alpin området ikke alt for stort, og dermed er der lidt billigere hytter. Der er fine langrendsmuligheder, og endelig masser af overvældende natur, uden at skulle arbejde sig op på fjeldtoppene helt nede fra dalen, hver gang du skal på løjperne.

 

Et fornuftigt budget og en lille indsats ved udbyderne kan dermed sagtens bringe hele familien på 5 personer afsted på en uges skiferie, med 6 dage på ski, for knapt 6.500 kr. Dertil kommer den mad der alligevel skal budgetteres med herhjemme.

 

 

 

Sådan er de enkle rammer for vores skiferie

 

For at lægge skiferien i de rette rammer er vi først af alt, hurtigt ude når de nye kataloger er på markedet. Der skal være bestilt hytte senest 1 måned efter, hvis der skal være en chance for de attraktive tilbud. I de forløbne år har de store færgeselskaber været gode til at komme med mange pakketilbud på færge/hytte.

Dog har vi størst succes med Color line, der har konkrete pakker, fremfor Stena line, hvor du nærmest skal beskrive hele din drøm for skiferien før du får mulighed for at modtage et enkelt tilbud. Color line er dog desværre ved at gå

ad samme spor som Stena line.

Husk at vurdere hvor mange personer og biler der skal med i forhold til det pakken indeholder.

 

 

Et godt tip er at afstanden til de alpine pister bestemmer prisen. "Ski in - Ski out" er op til dobbelt så dyrt. Også selv om du ikke skal på alpin skiløb. Der er nemme penge at spare, ved at vælge en hytte med tilgang til langrendsløjperne, lidt væk fra de alpine skicentre. Husk blot at finde et sted hvor et kryds eller flere langrendsløjper gør det muligt at variere turene.

 

Faktisk kan det sparede bruges til at investere i en skiholder, som gør det at flytte ski og personer til en simpl ting, der kan gøre turvariationen endnu bedre.

 

Til at styre økonomien har vi et lille regneark udført i Excel. Det ligger på Oplev verden.  I er også velkomne til at sende os en mail for at få en kopi af den - helt gratis selvfølgelig...

 

 

Vi kører med en rimelig fast basis pakkeliste for tøjet, baseret på vore erfaringer med ski og ikke mindst kulde henover årene. Temperaturerne kan ligge fra lidt over frysepunktet og ned til -20 grader i løbet af sådan en uge i fjeldet, så lag på lag princippet er godt, og fleksibelt at følge når der pakkes.

Det skal dog nævnes at frosten ikke føles nær så hård som i Danmark på grund af den lave luftfugtighed, samtidig med at man hurtigt får varmen på langrend.

Husk at meget skitøj er let at finde på nettet og i varehusene til fornuftige priser i forhold til kvaliteten. Hvis ikke du allerede har det som løbetøj, eller fra kanoturen.

 

 

 

Maden på skiferien

 

På en langrendsferie er der bedre tid i hytten. Man skal ikke have maksimalt tid på løjperne, og det er rent fysisk utopisk (for os almindelige danskere) at bevæge dig afsted 6-8 timer hver dag. Derfor bliver der bedre tid til at hygge sig med madlavning, spil eller en god bog.

 

Vi har af den årsag valgt kun at tage de mest nødvendige ting med, samt kødet til alle måltider. Så er det blot at supplere op i nærmeste købmand, og hygge sig med at lave maden. Samtidig sparer det temmelig meget plads, så rejsekomforten stiger for passagerene i bilen.

 

Hvorvidt den så står på oksehøjreb, og langtidsstegt vildsvinesteg, eller forholdsvis enkle og hurtige retter som Spaghetti Carbonara, må være op til folks egen temperament. Vi er nok til enkle, men gode og mættende retter.

 

Alternativet er dog at lave nogle retter hjemmefra i foliebakker, og fryse dem. De kan sagtens stå i tagboksen eller et udendørs skur uden at tø op. Husk at vælge foliebakker i samme størrelse så de er nemme at pakke. På skiferien er det så blot at stille det i ovnen, og lave tilbehør som ris eller pasta. Så er aftenmåltidet hjemme. Hurtigt og nemt.

 

 

Dagen på ski

 

På langrend er der ingen faste åbningstider, så man kigger ud på vejret og bestemmer sig for hvilken formiddagstur man kunne tænke sig.

 

Medmindre nogen er på heldagstur, samles alle til frokost, med brød, pålæg, og lidt lune rester fra dagen i forvejen.

 

Om eftermiddagen tager man så endnu en tur, eller hygger sig blot med en bog.

 

Efter dagens skiløb er der kakao og hygge, samt måske en lille jægerte. Undervejs hopper nogle i bad, og madholdet gør klar til aftensmaden. Nu sænker mørket sig, og lysene tændes i hytterne..

 

 

Efter aftensmaden slappes der af, spilles, nogen går en tur, og andre falder i en bog. Nogle aftener kan aktive sjæle endog tage en tur på de belyste løjper, hvor skiløbet kan opleves som nærmest meditativt.

 

Og så skal der soves, så batteriet er ladet op til næste dag.

 

Skiferie er nemlig den ultimative aktive ferie, hvor der leges i sneen dagen lang. På langrends-ferien får man endvidere muligheden for at bevæge sig rundt i en natur der ikke ser sin lige på vore breddegrader, og ej heller fra en alpinpist.

Det giver ømme muskler, frisk luft, masser af lys, og en sund naturlig træthed...

 

 

Tøjet

 

Ferien på langrend kræver lidt mere af påklædningen der ikke blot skal være varm, men også i stand til at transportere varme og sved, samt holde vinden ude.

 

Derfor er en fleksibel og praktisk påklædning efter lag på lag princippet en god løsning.

 

Jeg beskriver her min egen pakkeliste, og lægger op til jer at krydre den med egne erfaringer og gode ideer.

 

 

Fodtøj:

Vinterstøvler og skistøvler. Sko til chaufføren.

Vandrestrømper til skituren, og tykke strømper til hytten.

 

Benklæder:

Alm. bukser til rejsen.

Vindtætte bukser med netfor som grund-påklædning til skituren.

Svedtransporterende lange underbukser til de fleste dage.

Tynde lange fleece underbukser til de kolde dage.

 

Overkroppen:

Svedtransporterende undertrøje.

Tynd fleece undertrøje til de kolde dage.

Kortærmet T-shirt til de varme dage

Langhalset langærmet T-shirt (kampskjorte) til de køligere.

Fleece langhalset skipulli til de kolde blæsende dage.

Uldtrøje med hals som grund-påklædning der kan varieres ud fra.

 

Yderskal:

Lidt massiv/tung skaljakke i stof eller åndbart materiale til de kolde dage.

Let vindtæt jakke (løbejakke) til de varme dage. Så fylder den mindre i rygsækken.

 

Hoved/hals:

Strikhue til de kolde dage.

Pandebånd til de varmere.

Tyndt rør i uld eller fleece til halsen.

 

Hænder:

Strikvanter, så hænderne kan ånde.

Jeg havde med succes skydevanter med hvor fingerspidserne let kan frilægges. Genialt når der skal fiskes chokolade, eller justeres på skiene.

 

 

Rygsæk:

En  let tursæk kan stærkt anbefales til chokoladen, skaltøjet, rør og hue, termokanden, førstehjælp, kompas, og så videre. Vær gerne flere om sækken.

 

Sikkerhedsudstyr: Lille førstehjælpspakning med redningstæppe, plaster, støttebind og fugtighedscreme/læbepomade - kompas - kort - evt. gps

 

PS: Jeg ved fra mange at de tager deres vinterløbetøj med på skituren, hvilket fint lever op til lag på lag princippet.

 

 

Vi håber dette giver dig appetit på at komme afsted,

ud på nye oplevelser.

 

 

 

Opdatering af siden »

 

Siden bliver opdateret efter behov, og der laves et overordnet månedligt gennemsyn af Vildmarksbassen.dk

 

 

Gode links »

 

Sne prognose

 

 

 

Vildmarksbassen.dk © 2008 • Rettigheder og nyheder

 

Velkommen til Vildmarksbassen.dk

 

Hjemmesiden for friluftlivet på det nære plan, og et lille indblik i livet hos en friluft-entusiastisk familie.

 

 

Vildmarksbassen.dk