Gå til Vildmarksgodter

 

 

Trangia stormkøkkenet:

 

Et af de ældste og mest driftsikre kogesystemer til turbrug, er og bliver, stormkøkkenet fra det legendariske trangia.

 

 

Et trangia stormkøkken har en fornuftig vægt, stor driftsstabilitet, lav ydre påvirkning af vejrforhold, overskuelig pakkevolumen, og så indeholder den de nødvendige gryder og en pande - Nok til en rimelig avanceret madlavning.

 

Trangiaet er produceret siden 1925, hvilket godt kan mærkes i finesserne. Alligevel har de holdt det i solide og gedigne materialer, og ikke lagt for mange neopren håndtag og lignende på, som vil blive slidt gennem årene.

 

 

Grundkonceptet består af en vindskærm der leder varmen mod gryden, med en spritbrænder som varmekilde. Luften tages ind forneden, og føres op langs grydens bund og sider, så varmen overføres så effektiv som muligt.

 

Vindskærmen giver så god beskyttelse at jeg på fjeldture har lavet mad i så hård vind, at panden der fungerer som låg, blev taget af blæsten flere gange.

 

Mini trangia

 

Trangiaet findes i hovedtræk i 3 størrelser:

 

Mini trangia er lavet til udøvere af ekstremsport som adventure-race, og passer fint til enkeltpersoner som vil have et let og driftsikkert køkken.

 

Type 27 er til 2-3 personer, og med 2 gryder på 1,0 liter er kapaciteten en del mindre end på type 25.

 

Type 25 er til 3-4 personer, og den foretrukne model. Dens gryder kan tage 1,5 og 1,75 liter, hvilket gør at den let kan bruges af en person, og med lidt øvelse passer fint til 4.

 

Trangia type 25-3

 

Mit foretrukne trangia er model 25-3 der i dag er en UL model bestående af anodiseret aluminium, som er langt lettere, og lige så stærkt som de ældre modeller. Panden er belagt med en non-stick behandling der gør at pandekager og andet ikke hænger i under stegning. Gryderne består også af anodiseret aluminium, og har en fin varmefordeling. Samtidig kan de let skrubbes med en grydesvamp eller sand hvis noget brænder på. Gryder med non-stick er til gengæld for sarte til det brug jeg udsætter dem for.

 

Det fulde trangia kit. Dog er termoposen ikke med på billederne.

 

Jeg har nok et af de mest gennem forberedte trangia-pakninger der kan frembringes, som samtidig rent faktisk kan pakkes ned i trangiaet. Det har reddet mange gode måltider, og samtidig slipper man for at skulle bruge en ske til at vende pandekagerne med, eller at skulle røre i suppen med en gaffel. Pakningen bruger jeg altid pånær når vi taler fjeldtur. Her laver jeg en vurdering af hvad der er ekstra vægt, eller om ikke eksempelvis termoposen kan tjene sin vægt hjem i sparet brændstof.

 

Termopose i uldfleece.

Ulden kan tage varmen fra gryden uden at smelte.

 

I stedet for en kedel har jeg den lille gryde fra type 27 inderst i stormkøkkenet. Heri kan jeg have brænderen, 2 trangia håndtag, et lille multitool med dåseåbner, tændstikker, 4 filmdåser med krydderier, opvaskemiddel, en lille opvaskebørste, ½ grydesvamp, en rens let, et rivejern, en lille grydeske, en kort pandespatel, et lille piskeris, en lille silicone grydelap. samt en kokkekniv med 8 cm blad. Gryden kan tages ud med det hele når der skal kokkereres, og mangler man en skål eller ekstra gryde, er den fin at bruge til det.

 

Endelig har jeg syet en pose i fleece, hvor gryderne kan stilles i for at holde maden varm til alt er klar. Eksempelvis koger man ofte risen, før man laver sovsen. Nu kan risen koge færdig i termoposen, mens sovsen laves, og det hele serveres varmt.

 

 

Dertil har jeg en multidisc, som beskytter teflon'en i panden når det er pakket, og kan bruges til skærebræt, grydelåg, spaghetti si, samt underlag når man spiller Yatzy eller Meier i fjeldet. Min multiplade er dog hjemmelavet, og nok 3 år ældre end dem trangia selv producerer. Det er den grå plade ved panden på mit billede ovenfor.

 

 

Når vi er flere afsted, eller det er kanotur/standlejr har jeg desuden trangia's lejrgryde med. Det passer på trangiaet. Indeholder 4,5 liter, og trangiaet kan pakkes ned i gryden under transport.

 

Man skal altid huske at bruge spareringen, og aldrig låget til at regulere ilden under madlavning. O-ringen i låget kan ikke tåle høj varme, og holder op med at lukke tæt når brænderen pakkes.

 

Låget må ikke skrues på brænderen før den er helt kølet af. Ellers trækker den varme luft inden i brænderen sig sammen når det køles af. Det skaber et vacuum, som gør det meget svært at skrue låget af uden en vandpumpetang.

 

Til brug i fjeldet, beregner jeg 1 dl. sprit per person/dag. Og så er der nok til havregrød, suppe, frysetørret aftensmad, varme drikke og pandekager.

 

 

For at være sikker bruger jeg altid trangias sikkerhedsflaske når der skal fyldes efter. Flasken er trykprøvet, så den kan tåle at ligge i solen med sprit, og ventilen er fjederpåvirket. Så skulle spritten antænde under påfyldning af brænderen, lukker flasken selv for ventilen når man slipper den eller smider den. Skal jeg have mere sprit med end det, transporterer jeg det normalt i original emballagen.

 

Der findes en fortrinlig gasbrænder til trangiaet. Dermed får man trinløs regulering af varmen, og undgår den rengøring af sod som spritbrænderen medfører. Til brug i fjeldet vil jeg dog fortsat anbefale spritbrænderen eller en multi-fuel brænder. Ved brug af pande kan gassen godt have svært ved at give effekt nok. Samtidig skal man huske at bruge gasdåser med et blandingsforhold der også virker når det er koldt. Alt i alt et godt alternativ til 3 sæsoner i danmark.

Multi-fuel er en brænder der kan bruge mange typer brændbare væsker som brændstof. Den har ofte en høj effekt, og med et lavt forbrug af brændstof. Eneste hage ved multi-fuel brænderen er at den rent mekanisk er så avanceret, at det kræver lidt øvelse at bruge den. Samtidig er fejlmuligheden lidt større. Så efter et nedbrud på en fjeldtur, er jeg nu rigtig glad for at have sprit-brænderen med som back up.

 

Trangiaet er beskrevet i dybden på deres egen hjemmeside

 

*****

 

Egnet til brug ved:

 

          

 

          

 

 

 

Husk at I kan hjælpe andre til en bedre turoplevelse,

ved at give gode og gennemprøvede erfaringer og ideer videre til brug på Vildmarksbassen.dk

 

 

Læg en mail i rygsækken ;o) med jeres ide.

 

 

Jeg håber at godteposen gør tingene både bedre og sjovere

på jeres næste tur.

 

Carsten

 

*****************

 

 

 

 

Opdatering af siden »

 

Siden bliver opdateret efter behov, og der laves et overordnet månedligt gennemsyn af Vildmarksbassen.dk

 

 

Indholdet på denne side:

 

-Jerven fjellduken

-Lederstil fra 50'erne

-Fattigmandstrangia

-Trangia stormkøkkenet

-Galleriet

 

 

 

 

 

 

Vildmarksbassen.dk © 2008 • Rettigheder og nyheder

 

Velkommen til Vildmarksbassen.dk

 

Hjemmesiden for friluftlivet på det nære plan, og et lille indblik i livet hos en friluft-entusiastisk familie.

 

 

Vildmarksbassen.dk