Hvad er kaffe.
Den bedste beskrivelse af kaffe på turen er givet af Lars Monsen på side 133 i hans bog; Villmarksboka. Bogen er stærkt anbefalelsesværdig, og jeg vil videregive teksten her på originalsproget:
Kaffe er først og fremst en velsmakende trivselsfaktor, men den virker også oppkvikkende takket være koffeinet, og setter dessuten fart på "systemet".
Vinterstid, på 50-60 dager lange turer med generelt lav fysisk aktivitet, er det ikke uvanligt at det går tre-fire døgn mellom hver gang naturen får sitt. Ofte virker kaffen utløsende. Kutter jeg ut den svarte trivselsdrikken, kan det gå en uke mellom hver gang !
Når det gjelder forholdet mellom kaffedrikking og kroppens fysiske evne, er dommen klar: Kaffe er ikke bare verdiløs ernæringsmessig, men virker dessuten direkte nedsettende på yteevnen. Dette har jeg eksperimentert med gjentatte ganger.
Problemet med kaffe er at den er svært vanndrivende. Jo mer kaffe du drikker, jo oftere må du late vannet. Dermed blir du slapp, oplever gjerne en skikkelig nedtur etter å ha vært pigg en stund, og marsjen blir pluttselig mer slitsom enn nødvendig.
Kaffe virker inn på nervesystemet ved overdrevent inntak. Du blir smånervøs, rastløs og uggen i hele kroppen, nesten som dagen etter en sein natt i godt lag.
For meg ligger grensen på cirka 1,2 liter. Alt med måte, som det heter.
Siden for jer der gerne vil nørde i kaffe. Her kan I tage jeres eget mærke og kalde jer for Tur Barista efter gennemførsel.
Kaffe over bål er essentielt for turlivet. Her kigger vi på den velkendte kogekaffe, og den mere moderne perkolator kaffe.
Denne lille film viser i mine øjne målet for kaffe på tur.
En lille instruktion i hvorledes du selv rister på en pande.