Gasbageform GDS


Har du en lille GDS friluftstrold i maven er her et sjovt lille projekt.


Du kan læse mere om gasbageformen andetsteds på siden. Her vil jeg bare gerne dele mine GDS tanker om en hygge-stund i værkstedet.

Alt GDS kræver lidt kreativ sans, kombineret med evnen til at gennemskue funtionen. Derfra er der ikke så langt til det lavpraktiske i at finde objekter som kan stykkes sammen til et brugbart eksempel.



I dette tilfælde tog jeg afsæt i de moderne gasbageforme fra Optimus og Omnia.


I princippet består de af en bund med en skorsten i midten. Derunder et varmeskjold med det formål at hindre for høj direkte varme på bunden, men også en dosering af overvarmen via tilgangshullet til skorstenen. Endelig er der et højt hvælvet låg som fordeler varmen der kommer via skorstenen. Der er dog mere i det, som I vil opdage i løbet af teksten.

Når man kigger på det ligner det ret meget en springform med låg. Så det tog jeg udgangspunkt i, da jeg gik på jagt i genbrugsbutikkerne. Snart stod jeg med en fornuftig springform. Et højt grydelåg der passede til, og et par lidt mindre bunde som skulle agere varmeskjold.

Tilpasningen var ret nem. Jeg kunne hurtigt konstatere at det blot var varmeskjoldet der skulle justeres, da skorstenen heldigvis endte 3 cm under grydelåget.

Mit første forsøg gik derfor ud at klippe skorstenen væk på varmeskjoldet, og så få testet. Jeg kunne med det samme se at al varmen gik lige gennem det frembragte hul, så der faktisk kun var overvarme. Til gengæld slog overvarmen perfekt ned på brødet. Ikke desto mindre var det en ommer.


Næste forsøg klippede jeg med en metalsaks skorstenen på varmeskjoldet op i 12 flige a ca, 2 cm. Derefter fjernede jeg hver anden. De 6 flige blev bøjet ind mod midten, og forsøgsbagning nummer 2 gik igang. Nu var billedet vendt. Der blev for kraftig undervarme, som om hullet til skorstenen blev for lille. 


Fremfor at fjerne yderligere materiale vinklede jeg lige fligene, så de skaber en propelagtig luftstrøm op gennem skorstenen. Herefter blev resultatet perfekt.


Det er dog fortsat en tilpasset gasbageform, der skal smøres rigtig godt før bagning, og stadig er der rigtig mange samlinger hvor bagværket kan gro fast. Jeg har dog fået en siliconeform til min omnia, og den skal prøves i min GDS version. Kunne jeg komme rengøringen i forkøbet, vil det være en fin supplement på kanoturen.

Selvgjort er velgjort. Og så fik jeg lært at hullets størelse faktisk har en betydning på en gasbageform.


Gasbageform GDS
Gasbageform GDS
Komponenterne og trangia overdelen
Gasbageform GDS
Gasbageform GDS
Her lægges det endelige varmeskjold på overdelens pandeholdere.
Gasbageform GDS
Gasbageform GDS
Selve formen placeres på varmeskjoldet
Gasbageform GDS
Gasbageform GDS
Og endelig sættes det høje grydelåg på

Intro til gasbageform


En gennemgang af gasbageformen og dens virkemåde.. Godt nok en omnia, men funktionen er jo den samme.

Lav Mac and Cheese


Se hvordan du laver makaroni med ost, som amerikanerne elsker det, på gasbageformen.

Tips og tricks


8 tips og triscks ved brug af gasbageform. Godt nok på tysk. God fornøjelse.

DIY backpack oven


En helt anden tilgang til det at bage på turen.