Godt båludstyr fra loppemarkeder


Brug gerne tiden på at besøge nogle loppemarkeder og genbrugsbutikker, og giv dermed dit udeliv et billigt grej pift. Du skal bare tænke kreativt, og holde øje med  udstyr der giver de rigtige muligheder.

Når du alligevel er igang med at støvsuge markedet, kan jeg kun anbefale at supplere dit køkkengrej til frilufts-køkkenet med skrælleknive, rivejern, stegegaffel, kokkeknive, skærebrædt, målebæger, grydelapper, og andet godt..


Når du alligevel er på tur med bålgrejet, er der jo god plads til at have en trækasse eller værkstøjskasse med - fyldt med køkkkenudstyr til det gastronomiske lejrkøkken. Især fordi det næsten ikke kan gøres billigere...

Men nu er jeg jo også jyde - og en god handel går man nødig glip af.....

Lejrkøkken
Lejrkøkken
Øverst ligger tynde skærebrædter
Lejrkøkken
Lejrkøkken
Så er der lidt foldeskåle og si
Lejrkøkken
Lejrkøkken
Grydelapper, fejebakke med kost, viskestykker, pose med mindre køkkenting som dåseåbner og måleskeer.
Lejrkøkken
Lejrkøkken
Rullemåtter til køkkenudstyr, målebægre.
Lejrkøkken
Lejrkøkken
Hjemmesyet rullemåtte til ophæng med piskeris, pandespatel, dejskrabere og røreskeer
Lejrkøkken
Lejrkøkken
Hjemmesyet rullemåtte til ophæng med knive og skrælleknive.
Lejrkøkken
Lejrkøkken
Nederst er der krydderier, opvaskebørster, poser, rivejern, mindre foldeskåle, strygestål og rensesvampe.


Bålpander.


Et af de oplagte ting at kigge efter er bålpander. Der findes i hobetal af gode bålpander i enten jern eller støbjern. Oven i købet nogle lidt lettere i pladestål til brug under vandring. 


Det væsent lige er at tænke i håndtag af enten metal, træ eller bakelit. I modsætning til æbleskivepander vil jeg dog ikke anbefale at skifte håndtagene ud selv.

En varm pande gør ondt at tabe på låret bare forde den hjemmekomponerede håndtag gik i stykker. Og chancen for at finde en pande født med stålhåndtag er ikke ringe.

Faktisk har jeg flere gange været ude for at mine bålpander forsvandt ind i køkkenet, da fruens vurdering var at de var for gode til bålet. Så ud og led.


Bålpander
Bålpander
Mine bålpander i Sverige. Her laves pizza i grillen.
Bålpander
Bålpander
Her ses de liggende i baggrunden.


Æbleskivepander.

 

Æbleskivepander i enten støbejern eller aluminium er perfekte til brug på både bålet, og eftervarmen på grillen. Når desserten er friskbagte bål-æbleskiver glider de ned til en portion is, selv midt om sommeren.


Vær opmærksom på at de helst skal være med håndtag af enten metal eller bakelit. Det er dog ikke umuligt at skifte plastikhåndtag til et hjemmekomponeret metalhåndtag. Ofte sikker de blot fastgjort med en 4 mm maskinskrue, som er let at løsne.


Gammeldags emaljegryde
Gammeldags emaljegryde
Her i brug som almindelig gryde.
Gammeldags emaljegrfyde
Gammeldags emaljegrfyde
Her i brug som bålovn. Låget er et traditionelt blåt emaljelåg.


Bålgryder i jern.

 

Gamle jerngryder med emalje er perfekte til bålbrug, så hav altid et par stykker liggende. De fås ofte i sæt med 2-3 størrelser.

 

Husk at emalje gryder ikke må sættes tomme på ilden. Flager af emaljen vil nemlig kunne springe af ved høj varme. Skulle uheldet ske, er ulykken dog mest af kosmetisk art, men maden vil kunne brænde på der hvor emaljen er væk. 

Derefter er de ret enkle at vedligeholde. Varm vand og sæbe gøre underværker, en skurebørste ved passende lejlighed, og de kan som følge af emaljen opbevares i tørre rum uden opvarmning.



Bålgryde i støbejern


Knapt så sjældne er støbejerns gryder. Her får du virkelig en kvalitetsgryde som med lidt behændighed giver 80% af alle de muligheder der ligger i en Dutch Oven. Til gengæld må du tage hvad markedet byder af facon og størrelse, men det påvirker jo ikke brugsværdien.


Støbejern kræver samme vedligehold som Dutch Oven. Imprægnering med olie på en varm gryde, og undgå brugen af sæbe. Så får den et helt naturligt non-stick lag.


Du sikrer dig fra starten et rigtigt godt resultat og lang levetid, ved at varme din støbejernsgryde eller pande godt op over åben ild. Når det er rygende varmt hældes lidt madolie (her kan bruges vindruekerne, solsikke, tidsel, soya eller anden madolie) i og føres godt rundt med papir eller klud i et tykt lag. Undgå gerne papir der fnulrer, men mest af kosmetisk hensyn.

Gryden stilles kortvarig over ilden igen, og når olien ryger skal den tørres af med en tør klud eller papir. Pas godt på, da det er varmt. Gentag processen til olien ikke længere er sort, men næsten helt normal at se på.

Lad aldrig mad stå i gryden, og især syreholdige madvarer som eksempelvis tomater skal blot være i gryden under madlavningen, og mens man spiser. Resterne bør flyttes over i en plastik skål med låg derefter. Både så syren ikke angriber jernet, men også for at resterne bedre kan holde sig frisk.

Efter brug gør jeg altid det at den tomme gryde fyldes med vand og stilles over bålet med låget på. Her må den gerne stå og koge lidt tid. Når vandet hældes ud, kan man let tage det sidste med en ren opvaskebørste. Skulle noget sidde fast kan man bruger en stålskuresvamp uden sæbe.

Gryden tørres gerne over ilden før man drager hjem, og når den er varm fordeles madolie både ud og indvendig. Det er mest renlig at transportere gryden i en kasse, så den øvrige oppakning ikke fyldes med olierester.


Under opbevaring af gryden er det en god ide at sætte noget i klemme under låget, så der kan komme luft ned i den. 


Husk at støbejern er rent jern, og det kan derfor godt ruste. Hvis der skulle komme en smule rust på din støbejernsgryde eller pande, så kan det let fjernes. Er rusten blot et lag på overfladen er olie nok, ellers skal det have en tur en metalbørste, og derefter gives endnu en behandling med madolie. Til gengæld skal du ikke bekymre dig om overflader af f.eks. teflon eller maling som skaller af. 


Hvis du følger disse simple råd, kan du regne med at have godt madlavningsudstyr som næsten er uforgængelig.


Toastjern
Toastjern
Toastjern
Toastjern
Et godt mellemmåltid på turen


Toast jern.


Et gammeldags toastjern til brug på komfuret, er også godt på bålet. Hvem siger at toast kun kan laves ved køkken bordet. Det kan blive til et godt mellemmåltid, eller en hurtig appetit slukker når du kommer sent ind på kanoturen.


Vaffeljern
Vaffeljern
Her brugt på utraditonel vis til at stege bacon på kanoturen.


Vaffeljern.

 

Endelig er de gode gamle vaffeljern til brug direkte på komfuret ikke så lidt af en bål-gadget. Ud over at være gode til vafler, kan de også bruges til toast i en snæver vending. Endelig er de perfekte at riste bacon i om morgenen.


Vaffeljernet med bacon på kanoturen.


Test af vafler på bål


Her kan du se en test og fif til et gammeldags og moderne vaffeljern på bål.

Grydebrød i støbejernsgryde


Bag dit brød i en standard støbejernsgryde.