Bag på gasbageform


Et passende brød slås op af omkring ½ kg mel.


Omnia ovnen - Friskbagt brød på turen

 

På en let kølig tidlig aprildag for nogle år siden, stod jeg med let og luftig friskbagt brød, bagt on location ved Horsens fjord..

 

En gammel opfindelse er nemlig kommet til live igen. Den gamle gasbageform bliver atter produceret under navnet "Omnia", så hvis du ikke lige kan finde den oprindelige på et loppemarked, findes den moderne variant nu til salg i camping og bådebutikker til priser omkring 300 - 400 kr.


Det skal nævnes at gasbageformen havde sin storhedstid i de mindre danske husholdninger fra gassen havde sit indtog i køkkenet omkring 1930, til den elektriske ovn overtog bagearbejdet i løbet af 1960'erne. Min svigermor brugte den i pigekammerets tekøkken, da hun tjente i københavn omkring 1960, og kan fortælle gode historier om mit "moderne" turgrej. Jeg kan forestille mig at den version hun brugte ligner navne som Stanley Ovenette Stove eller Optimus Wonderoven meget.


Siden har andre fabrikater produceret den med varierende salgssucces, og sikkert på grundlag af et snævert felt af brugere på mindre lystbåde og i fjeldhytter. Blandt andet har Optimus lavet en moderne version med blåt låg, der virker til at have dannet skole for nutidens mest kendte gasbageform fra Omnia.

Rent brugsmæssigt er den største forskel på Optimus og Omnia da også kun volumen. Optimus er en anelse mindre, og står nok lidt bedre i trangias pandeholder. Ellers er de tro kopier af hinanden.



Her bruger vi et gasblus som varmekilde.


Ovnen ligner en gammeldags randform med ekstra låg og bund, samt et varmeskjold der sørger for at der ikke er direkte varme op på bunden af ovenen. Den kan placeres ovenpå stort set alle typer varmekilder som kogeplader, grill,  bål (gerne gløder), gasblus, multifuel eller et trangia.


Du kan du tilberede det samme som i en rigtig ovn - dog er ovnen rund, med et hul i midten og betydelig mindre. Princippet er kort fortalt at der er en skorsten i midten af ovnen, som kombineret med varmeskjoldet, fordeler varmen, således at den kommer både ovenfra og nedenfra.

 


Det bedste ved det hele er dog at den kan bruges på stort set alle varmekilder - Også det gode gamle trangia. Der kom-mer turtingen så ind i billedet :o)

 

Med en vægt på knap 400 gram kan det let forsvares at bære den med på tur, da vægten af brød dermed er decimeret til melblandingen.


Den klassiske gasbageform


En kort beskrivelse af den type gasbageform min svigermor brugte. Det er dog ikke samme mærke.

Køb en omnia.


Omnia er den mest tilgængelige gasbageform og kan købes til en fornuftig pris.

Kogebog til Omnia.


Udover Omnias egen kogebog, som kan købes på deres hjemmeside, er kogebogen "Den sultne rejsende" af Ayo Hansen et godt på på inspiration til mad på gasbageformen.