Gå til "Vildmarksmums"

 

 

 

Chapati brød

  

I landene omkring himalaya bager de små flade brød direkte på panden. Brødet er blot en klump dej der er trykket ud, og bagt direkte på trangiaets pande i lidt olie. Et godt supplement når fjeldkosten skal varieres på længere vandringer.

 

(16. stk - passer til et madhold - spis dem til suppe, med pålæg eller honning) 

2 mugge (6-7 dl) fuldkornshvedemel eller chapati-hvedemel
lidt salt
1 spsk vegetabilsk olie

 

 


Bland salt og olie i melet og ælt med fingrene, eller ælt det hele sammen i en frysepose. Tilsæt lidt vand ad gangen og ælt indtil dejen føles svampet. Hæld lidt olie over, så den ikke tørrer ud.
Lav dejen nogle timer før, den skal bruges, så den kan hvile og trække væde. Så er den nemmere at rulle ud og bobler bedre op.
Dyp hver dejklump i almindelig hvedemel og tryk den flad. Brug en trangiapande eller en tawa, der er en metalpande til chapatibrød, til at bage brødene på. Trangiaet skal have medium blus på brænderen. Husk at regulere blusset efter behov og erfaring.
Chapatien lægges på panden - der er plads til 3-4 stykker på en trangia pande. Når den begynder at boble op, vendes den og brunes to begge sider. Til sidst trykker man på den for at fordele luften og lade den boble op. Chapatien kan pensles med smeltet ghee (klaret usaltet smør), så den bliver blød (men kun hvis I gider bære det med).

 

*****

 

Egnet til brug ved:

 

                   

 

 

 

Bacon brød på Omnia.

 

På omnia ovnen er brødbagning så let at den kan foregå hvor som helst. Det gør at vi ind i mellem sparer madpakken, og bager dette brød når vi er på tur.

 

Generelt kan alle opskrifter på  brød bruges, og man skal bare holde sig for øje at ½ kg mel giver et brød der passer til Omnia ovnen.

 

Lav eksempelvis en fransbrødsdej af 500 g. mel, 1 tsk. salt, 1 tsk. sukker, 3 dl vand/mælk, samt 25 g. gær.

 

 

Er du på tur blandes dejen om aftenen. Rør gæren ud med saltet til den smelter. Ingredienserne blandes og æltes op med med kold mælk/vand i mindst 5 minutter. Dejen skal være nogenlunde tør at se på, før den stilles til langtidshævning i en gryde eller en pose indtil næste morgen. Hævningen skal ikke foregå i varme, men der skal være frostfrit.

 

Blander du hjemmefra bruger du blot lunken vand/mælk, og lader dejen hæve et varmt sted samt i bilen undervejs. Dejen skal hæve i mindst en time. Der sker ikke noget hvis der går nogle timer.

 

En pakke bacon i skiver fordeles så halvdelen lægges i bunden af ovnen. Dejen formes til en pølse der når hele vejen rundt i formen, og placeres ovenpå baconnet. Endelig placeres resten af baconskiverne ovenpå brødet.

 

Det hele bages i 35 - 50 minutter alt efter varmekilde. Brødet er færdigt når det er sprødt ovenpå, og giver en hul lyd når man banker på det.

 

Varm en gang baked beans og spis det til. Himlen kommer ikke meget nærmere jorden end det.

 

 

Er du på tur kan du veje alle tørre ingredienser af, og medbringe dem i en frysepose. Husk lidt ekstra mel, hvis der skulle mangle lidt under æltningen. Erstat evt. gæren med et brev tørgær.

 

Baked beans kan også fås på papkarton, hvilket giver lidt mindre affald at bære rundt på. Før der kommer løftede pegefingre omkring opvarmning af mad direkte i dåsen, skal jeg lige nævne at det ikke er standard, men vi glemte en gryde, og lever da heldigvis fint nok endnu.

 

*****

 

Egnet til brug ved:

 

                    

 

 

 

Husk at I kan hjælpe andre til en bedre turoplevelse,

ved at give gode og gennemprøvede erfaringer og ideer videre til brug på Vildmarksbassen.dk

 

 

Læg en mail i rygsækken ;o) med jeres ide.

 

 

Jeg håber at godteposen gør tingene både bedre og sjovere

på jeres næste tur.

 

Carsten

 

*****************

 

 

 

 

Opdatering af siden »

 

Siden bliver opdateret efter behov, og der laves et overordnet månedligt gennemsyn af Vildmarksbassen.dk

 

 

Indholdet på denne side:

 

-Billig og god turkakao

-Dine egne pulver pandekager

-Madplan til turen

-Energi bar

-Chapati brød

-Bacon brød på omnia

-Kulsvierens specialitet

-Tørring af råvarer

-Lette og hurtige retter til rygsækken

 

 

 

Vildmarksbassen.dk © 2008 • Rettigheder og nyheder

 

Velkommen til Vildmarksbassen.dk

 

Hjemmesiden for friluftlivet på det nære plan, og et lille indblik i livet hos en friluft-entusiastisk familie.

 

 

Vildmarksbassen.dk