Gå til "Livets små herligheder"
Ombyg hurtigt dit Trangia til en røgovn.
Med lidt håndelag kan du sagtens lave et kit der kan bruges til at bygge trangiaet om til en røgeovn, når fiskelykken melder sig på turen.
Kit eksempel 1:
Materialer:
Det kræver en metalplade med en diameter der er 1 cm mindre end gryden der bruges. 6 rene sten på 2-3 cm i tykkelse. Evt. lidt alufolie. En rist der passer ned i gryden (jeg klipper den ud af risten fra en brugt engangsgrill). Selve gryden må gerne være en gammel trangiagryde kun til det formål, da den bliver misfarvet og slår sig lidt.
Forberedelse:
Trangiaet bruges med spritbrænderen på lav blus. Drys tilstrækkelig med røgesmuld/spåner ned i bunden af gryden (ca. 1 dl). Læg 3 sten i som afstandsstykker. Sæt pladen derpå, og form en lille drypbakke i alufolie som lægges på metalpladen. Læg de næste 3 sten i som afstandsstykker, og placer risten derpå.
Kit eksempel 2:
Dette kit kræver tilgang til en smed, men bygger på samme princip som det andet. Med dette kit kan man dog spare gryden, og blot ryge i overdelen af trangiaet. Overdelen kan med fordel fores med sølvfolie for lettere rengøring.
Kittets 3 dele. Skålen til rygesmuld er placeret på hulpladen.
Fadet til fisken er placeret, og panden skal nu fungere som låg,
for at holde røg og varme inde ved fisken.
Røgning:
Fisk deles op i stykker som passer ned i trangiaet. Stykkerne gnides med salt og krydderi. Læg evt. lidt lynggrene ind i fisken. Læg fiskestykkerne på risten i gryden, eller på bakken, alt efter dit kit, og læg låg på. Tænd op i trangiaet og placer gryden/rygekit. Ilden fra brænderen hæver temperaturen, og får røgesmuldet til at ryge. Fisken skal ryges ca. 30-45 minutter på trangiaet - indtil kødet let slipper benene.
Brie kan ryges på 5 minutter i samme opstilling. Serveres med solbærsyltetøj.
Servering:
Serveres med brød / boller bagt på Omnia'en, eller Chapati brød bagt på trangia.
Et par tips:
- Vær sikker på at fiskesaften havner i drypbakken, så den ikke slukker gløderne.
- Bruger du den normale trangiagryde, skal der skrubbes godt med Rens let, for
at fjerne resterne af røgesmuldet.
- Mad lavet i gryden kan tage smag af røg de første gange herefter.
Se også denne lille hurtige inspiration fra YOU TUBE
*****
Egnet til brug ved:
Husk at I kan hjælpe andre til en bedre turoplevelse,
ved at give gode og gennemprøvede erfaringer og ideer videre til præsentation her på Vildmarksbassen.dk
Læg en mail i postkassen med jeres ide.
|