Den gode bålkaffe


Hvad er kaffe.


Den bedste beskrivelse af kaffe på turen er givet af Lars Monsen på side 133 i hans bog; Villmarksboka. Bogen er stærkt anbefalelsesværdig, og jeg vil videregive teksten her på originalsproget:


Kaffe er først og fremst en velsmakende trivselsfaktor, men den virker også oppkvikkende takket være koffeinet, og setter dessuten fart på "systemet".


Vinterstid, på 50-60 dager lange turer med generelt lav fysisk aktivitet, er det ikke uvanligt at det går tre-fire døgn mellom hver gang naturen får sitt. Ofte virker kaffen utløsende. Kutter jeg ut den svarte trivselsdrikken, kan det gå en uke mellom hver gang !


Når det gjelder forholdet mellom kaffedrikking og kroppens fysiske evne, er dommen klar: Kaffe er ikke bare verdiløs ernæringsmessig, men virker dessuten direkte nedsettende på yteevnen. Dette har jeg eksperimentert med gjentatte ganger.


Problemet med kaffe er at den er svært vanndrivende. Jo mer kaffe du drikker, jo oftere må du late vannet. Dermed blir du slapp, oplever gjerne en skikkelig nedtur etter å ha vært pigg en stund, og marsjen blir pluttselig mer slitsom enn nødvendig.


Kaffe virker inn på nervesystemet ved overdrevent inntak. Du blir smånervøs, rastløs og uggen i hele kroppen, nesten som dagen etter en sein natt i godt lag.


For meg ligger grensen på cirka 1,2 liter. Alt med måte, som det heter.


 

Cowboy kaffe - traditionel kogekaffe på bål.


Ikke alene kan man hygge sig ved bålet. Duften fra kaffen der står og bobler over gløderne, er med til at forhøje hyggen tifold.


Hav en god kaffekedel der er dedikeret til den slags situationer. Den må gerne skylles med vand, men helst ikke vaskes med sæbe.

  

Brug enten en god grovmalet maltet kaffe som kogekaffe (Kokmalt skaffes typisk i Norge eller Sverige), eller en kaffe der er malet til stempelkande. Maler du selv, skal det være groft malet. Undgå gerne bønner fra bitre kaffesorter.

 

Doser ca. en stor teskefuld per 1½ dl. vand (hvilket jeg altid gør på øjemål), og lad det trække 5-15 minutter til bålet er klart. Kaffen koges nu kort op på bålet, og tages atter af for at trække 5 minutter. Efter endnu et opkog er kaffen nu klart til brug på bedste cowboy maner. Man mangler faktisk bare sadlen som hovedpude, og et tæppe at trække over sig.

  

Kaffen må gerne stå på bålet og simre mens du drikker af den, så den hele tiden kan serveres rygende varm. Fyld op med kaffebønner eller vand alt efter hvad der er behov for, så der altid er frisk kaffe på bålet. En gang om dagen kan kanden vendes og de brugte bønner rystes ud.,



Bålkaffe med perkolator


Er man ikke helt til at have dykænder i bålkaffen, og afstanden til nærmeste Das er over bekymringsgrænsen, findes der heldigvis råd for det.

Med en perkolator laver du nemlig kaffe efter cirkulationsprincippet, hvilket dels undgår de frygtede dykænder, og dels gør det muligt at bruge lidt bedre bønner end ellers.

I al sin enkelt held består systemet af en kande, et stigerør til damp og et filter ved toppen af stigerøret. Når vandet koger, sendes dampen op gennem stigerøret. Ved toppen fortættes det, og render ned gennem filteret med bønnerne. Typisk skal det står der og cirkulere i 3-5 minutter for at kaffen er klar. Jo, længere, desto stærkere.

Smag dig frem til hvor mange bønner du vil bruge, men brug typisk lidt mindre end ved stempelkaffe. Så går det ikke helt galt.


Turkaffe på 5 måder


Godt nok på tysk, men de kan også brygge kaffe. Her er 2 gutters bud på den gode turkaffe.

Rist dine egne kaffebønner


En lille instruktion i hvorledes du selv rister på en pande.


Rist selv din turkaffe..


En hyggelig forteelse på tur er at riste sin egen kaffe, og derefter selvfølgelig male den. Duften og stemningen er det hele værd.


Du kan riste i en gryde, som rystes, eller en dåse på en pind. Har du været på loppemarked kan du være heldig at have fundet en gammel kafferister. Her er ofte et håndtag, så der røres rundt i bønnerne. Essensen er at de skal være i rolig bevægelse hele tiden mens de er over bålet.


Gør det helst over et glødebål hvor du let kan regulere temperaturen simpelthen ved at øge afstanden.


Inden du starter på at riste dine kaffe bønner selv, er der et par informationer, som du bør være opmærksom på.


Rå kaffebønner består af ca. 15 % vand, som fordamper indenfor de første minutter af ristningen. Herefter vil kaffebønnerne, grundet den forøgede temperatur, begynde at poppe til dobbelt størrelse.


Det anbefales derfor, at bønnerne mindst ristes til de er poppet 1. gang. Såfremt der ønskes ristning til 2. pop (foreksempel til espresso), skal du dog være opmærksom på at det sker kort herefter og er forbundet med røgudvikling (ganske ufarligt pga. naturlige olier i bønnerne).


For at opnå det bedste resultat, bør en ristning som udgangspunkt vare ca. et kvarter. Ved evt. hurtigere/langsommere opnåede resultater af ristningen, bør du altid justere varmen på din ovn herefter.


Derudover har kaffebønnernes indhold af vand, lufttemperaturen samt luftfugtigheden, indflydelse på varigheden af ristningen.


Vejledning til ristning af kaffebønner:


  1. Bålet forvarmes til 225 C. Det kan selvfølgelig ikke lade sig gøre, men det giver dig en ide om at det ikke drejer sig om at have højest mulige temperatur.
  2. Kaffebønnerne fordeles i ét jævnt lag på højst en centimeters tykkelse. 
  3. Placer din kafferister over gløderne, som du ville poppe popcorn. Sørg for at der er lidt bevægelse reglemæssig.
  4. Se efter kaffebønnerne og hør efter det 1. pop eller måske rettere knitren. Hvis risteren åbnes ofte under ristningen, forlænges ristningen. Vær opmærksom på at der efter 1. pop dannes lys røg, hvilket skyldes olier som frigøres og brændes af. 
  5. Tag de ristede kaffebønner ud af risteren, når du vurderer at de er færdige. For hurtig afkøling, hæld da bønnerne over på et plant underlag eller en kold gryde. Skallerne som ligger blandt bønnerne kan pustes væk (disse er dog hverken til gene for smag eller kaffekværn).
  6. Til sidst hældes de afkølede kaffebønner i en stofpose eller dåse uden tætsluttende låg. I det første døgn efter kaffen er ristet udvikler kaffebønnerne CO2 , og må derfor ikke hældes i en helt lufttæt beholder. Dette forbedrer smagen.


Når bønnerne er ristet skal de males. Her er det fint med en gammeldags kaffemølle - også gerne fra et loppemarked. Mal ikke mere end du har behov for, så mister bønnerne ikke aroma før de bruges.