Sydtirol - Norditalien


Südtirol.

 

På et lille døgn kan du komme over alperne, og ned i det nordligste Italien. Her i Dolomitterne, ligger Syd tyrol der tidligere har været Østrigs/Italiensk grænseområde, nogenlunde som Slesvig har været det gennem historien i Danmark.

 

Her er der masser af oplevelser, fine vandremuligheder i bjergene, rigelig med seværdigheder, og historie ad libitum. Hyggeligt familiehotel i dolomitterne

 

Vi fandt et hyggeligt lille familieejet hotel i byen Segonzano, oppe i Dolomitterne. Det gav mulighed for rige naturoplevelser, fornuftige temperaturer i forhold til i dalene, og endelig et hyggeligt indblik i lidt af livet i et lille samfund.

 

Samtidig var det et godt tilbud og langt fra så dyrt som et hotel inde i de større byer.

Faktisk er det første gang familien er på hotelferie, men indtrykket har været positivt, og bestemt en måde vi i fremtiden vil bruge på nogle af vore ferier.Fine vandremuligheder

 

Dolomitterne er fyldt op med vandreruter. Dog mest mindre ture, der fordrer at man har et sted at gå ud fra. Flerdages ture kan dog sagtens lade sig gøre, men forvent ikke skandinaviske forhold med allemandsret, og fine teltpladser.

 

Der er mange højdemeter, da de fleste ruter går op til seværdigheder, eller mellem dalene. Generelt er Dolomitterne temmelig bratte, og med en god befolkningstæthed, så vandring foregår for det meste med natlogi under fast tag. Til gengæld kan du her opleve at gå på bjerget, ned gennem små landsbyer, spise panini på et lille ydmygt sted, gå mellem vinmarkerne, og opleve en rivende flod i bunden af dalen - alt sammen på ½ dags vandring.Små landsbyer i vindistriktet

 

Fra Segonzano kunne vi uden besvær se 7 kirker. Det fortæller lidt om tætheden på de mange landsbyer i dalene. Alle byer med deres egne små kirker, pladser, hoteller, og spisesteder. Det giver også muligheden for på et par timers spadseretur at gå gennem 2-3 små byer, og masser af vinmarker. Idyllen vil ingen ende tage.

 

Iøvrigt er Italien det eneste sted hvor jeg har set et forbudsskilt mod brug af bilhorn. Så tag dig iagt. De flyver lavt dernede, og regner med at vi flytter os.


Hotel alle piramidi


Er hotellet vi overnattede på. Ikke alt for stort, med god lokal mad

Dinosaurernes fodspor


I området findes lettilgængelige fodspor fra 190 millioner år gamle dinosauer. Det er bestemt en gåtur værd.


Italienske byer

 

I området er der tilgang til 3 større byer, set i forhold til de små bjergkommuner.

 

Bolzano, der helt klart emmer af en forunderlig blanding af Italien og Østrig. Dog nok mest Italiensk arkitektur og et solidt kendskab til det Østrigske sprog. Man kommer ihvertfald langt med tysk her. Vort begrænsede kendskab giver indtryk af en dejlig og ikke overfyldt midtby, med en svag drejning mod mangel på parkeringspladser. Et fint sted til et break på vej ned i Italien, for at strække benene og se byen. Et besøg hos Ismanden Ötzi, der har eget museum efter han blev afdækket af gletcheren efter mange tusinde år, kan bestemt godt anbefales.

 

Trento, ligger ved sydenden af det gamle grænseområde. Her kommer det italienske mere frem, men jeg vil næsten kun sige at den indre by bestemt er et besøg værd, og gerne på en markedsdag, hvor der virkelig er liv i byen. Vi tog byen på en regnvejrsdag, hvilket faktisk er en fin måde at fordrive en vejrdag på.

 

Verona har den flotteste gamle, nærmest romerske, bydel. Et rigtigt romersk cirkus i rigtig flot stand, og masser af snirkel snørkel gader. Romerske villaer knejser over floden, og til de mere lyserøde romantikere kan man komme ind og se balkonen fra historien bag "Romeo og Julie". 

Her kan en dag sagtens gå, også med børnene, men husk rigelig med væske eftersom der går en del, og det ved læskedriksforhandlerne godt.Lidt om rejsemetoder

 

Alle veje fører til rom... Men der er alligevel nogle alternativer.

 

Bilferien, kræver som sagt at du er frisk på at køre godt 2000 km i enten et stræk, eller med hotelovernatning undervejs. Der findes nogle billige motorvejshoteller undervejs. Fordelen er at du har egen bil med. Bagdelen er den lange tur, og at ferien først starter når køreturen er ovre.

 

Biltoget, barberer meget af besværet bort. Du kører blot ned og sætter bilen på toget, for at hoppe af igen i sydtyskland. Der er blot omkring 300 km kørsel i hver ende af ferien. Fordelen er også her at du har egen bil med, samtidig med at du kommer rimelig frisk frem til destinationen. Faktisk bliver rejsen mere en del af ferien. Til gengæld er det ikke den billigste måde at komme frem på.

 

Nattog og lejebil, er den måde vi valgte på denne ferie. Ved at gå direkte gennem Deutche Bahn, fremfor DSB, var der en pæn besparelse at hente. Faktisk kunne vi få nattog med liggevogn begge veje, samt en lejet bil med fri km hele ugen for samlet 4500 kr i 2010. Fordelen er at du kommer udhvilet frem, og får en oplevelse på vejen. Og kan jo være heldig at få en fed lejebil med 250 HK til turen over Dolomitterne. En 30 dage gammel Seat Exeo er vel ikke at foragte. Den største bagdel var vel nok at bagagen begrænser sig selv, og dermed mængden af god italiensk rødvin hjem til. Åh ja, og så selvfølgelig nedturen, når du atter skal køre i din gamle øse herhjemme...Vi håber vore små beskrivelser giver dig appetit

på at komme afsted ud på nye oplevelser.