Skiferie - Alpin


Familiens aktive vintereventyr.


Her drager vi afsted for at lege og boltre os i sneen for en hel uge ad gangen. Det er ikke mærkelig at der skal bruges nogle dage før kroppen er restitueret efter sådan en omgang.


Det er fantastisk at man som voksen, kan sætte en hel uge af til leg - Jeg ville ikke undvære det...Skiferie - hvordan !

 

Alpin skiløb er et lidt større udstyrsstykke end langrendsskiløb. Dog kan vi med det samme slå syvtommers søm gennem tesen omkring at man ikke skal gå ned på udstyret. Mange forstår ikke dette, og skal absolut have alt det nyeste udstyr - til stor belastning for kontoen.

Tag istedet godt og funktionel beklædning med - som oftest til under den halve pris.

 

På de nordiske skisportsteder kan man lidt firkantet gå ud fra at de bedste skiløbere bestemt ikke altid har det nyeste og mest moderigtige skitøj på.

 

Vi har det godt med at holde vores skiferier i Skandinavien. Hovedargumenterne er at sneen oftest er bedre i temperaturer der ikke kommer over frysepunktet. Man kan bo i egen hytte. Og endelig er områderne til at overskue for børnene, både hvad angår løjpenet, og sprog.

  

Et fornuftigt budget og en lille indsats ved udbyderne kan sagtens bringe hele familien på 5 personer afted på en uges skiferie, med 6 dage på ski, for omkring 12.000 kr (og mindre).

  

Familiens yndlingsområde er i dag klart Idre fjället. Det har en passende størrelse til at selv erfarne skiløbere som os kan finde nye løjper til hele ugen. Prisniveauet er ganske fornuftigt, da afstanden gør at det ikke er overrendt. Samtidig er det nok det venligste skiområde vi har været i. Alle er opsat på at give gæsterne en god oplevelse, og ved at vi skaber en god indtægtskilde.

Idre området ligger et par timer nord for Sälen området, og har altid god sne. Temperaturen er selvsagt lavere, men det er tør frost, som ikke føles så koldt. Det meste af området desuden ligger i et skovområde så løjperne ikke lukker på grund af vind. Men selvfølgelig kan det blæse på toppen.

Turen derop er lang, så vi deler den altid i 2 bidder. Nu har vi torpet at holde ind på, og det ligger heldigvis direkte på den korteste rute derop, men tidligere fandt vi et billigt værelse på et hotel. Så slipper man for at bruge ½ dag på at komme sig efter køreturen, og kan tage afsted dagen før, i stedet for midt om natten. 

 


Sådan er rammerne for vores skiferie

 

For at kunne lægge skiferien i de rette rammer er vi først af alt, hurtigt ude når de nye ski-kataloger er på markedet først på efteråret. Der skal være bestilt hytte senest 1 måned efter hvis der skal være en chance for de billige tilbud. Udtænk flere løsninger, hvis der er udsolgt.

I de forløbne år har de store færgeselskaber været gode til pakketilbud. Husk blot at vurdere hvor mange personer, og biler der skal med, i forhold til det pakken indeholder.

 

Et godt tip er at afstanden til de alpine faciliteter bestemmer prisen. "Ski in - Ski out" er op til dobbelt så dyrt. Læg skiene i tagboks eller skiholder, og kør gerne op til et par kilometer fra hytte til pist. Kun chaufføren behøver at skifte fodtøj, resten kan godt køre i skistøvler. Ofte vælger vi dog at have skistøvlerne bag i bilen, så det er nemt at gå hjem, hvis man får lyst til at komme ind i varmen før de andre kører. 

 

Skiene kan let ligge på bilen om natten, og er dermed tyverisikrede.

 

Se, det er jysk fornuft.. Når der er nemme penge at spare, uden stort besvær.

  

Vi kører med en rimelig fast basis pakkeliste baseret på vore erfaringer med ski og ikke mindst kulde. Temperaturerne kan ligge fra frysepunktet og ned til -20 grader henover sådan en uge i fjeldet. Det skal dog nævnes at frosten ikke føles nær så hård som herhjemme på grund af den lave luftfugtighed. Husk at meget skitøj er let at finde på nettet og i varehusene til gode priser i forhold til kvaliteten. Vores basis pakkeliste er vist længere nede på siden.

  

Endelig vil vi gerne have tid til at hygge os deroppe. Derfor laver alle familier hver især nogle retter i foliebakker (husk ens størreser, for bedre at kunne pakke dem) og fryser dem. De kan sagtens stå i tagboksen derop uden at tø. Deroppe er det så blot at stille det i ovnen, og lave tilbehør som ris eller pasta. Så er aftenmåltidet hjemme. Hurtigt og nemt.


Pakkeliste


Min pakkeliste for en uge på alpin skiferie i norden. Mere behøves ikke.

Vær klar til skiferien


Kom i form til skiferien, og få mere overskud samt mindre risiko for utilsigtede skader.


Dagen på ski

 

En gennemsnitlig dag på ski starter med et fælles morgenmåltid, hvorefter vi kryber i udstyret og kører op til løjpen omkring kl. 09:30.

Til middag kører vi tilbage til fælles frokost, hvor der også er lune rester for aftensmaden. Efter ca. 1½ time kører vi igen på løjperne, hvor vi er til det lukker. At tage ski ud og ind af tagboks tager ikke længere end at have dem i skibod.

 

Efter dagens skiløb er der kakao og hygge, samt måske en lille jægerte. Undervejs hopper nogle i bad, og madholdet gør klar til aftensmaden.

Efter aftensmaden slappes der af, spilles, nogen går en tur, og andre falder i en bog. Nogle aftener er der sågar lys på nogle af løjperne for de aktive sjæle.

Og så skal der soves, så batteriet er ladet op til næste dag.

Skiferie er nemlig en ultimativ aktiv ferie, hvor der leges i sneen dagen lang, og alle får rørt sig. Det giver ømme muskler, frisk luft, masser af lys, og en sund naturlig træthed...


 

Vi håber dette giver dig appetit på at komme afsted,

ud på nye oplevelser.