Lette retter til rygsækken

 

Grab & go


Nogen gange er det nu og her man vil på tur. Ja, måske blot ud og lave aftensmaden på stormkøkken. Her finder du mad, som både er let og hurtigt at lave. Til gengæld er pakning, vægt og volumen nedprioriteret. Typisk vil disse ture ikke have en fyldt rygsæk, og foregå over relativ kort afstand. Derfor kan man godt medbringe tunge eller skrøbelige ingredienser.


Indgangsvinklen er at det skal tage omkring et kvarter at lave maden på et stormkøkken. Det skal være simpelt at lave uden et stort udvalg af køkkengrej, og med en sværhedsgrad så alle kan være med. Mange af retterne er derfor også af kategorien "one pot". Et koncept hvor retten skal kunne laves i en enkelt gryde, og derfor let kan tilberedes over de fleste typer kogeblus.

Et trangia pakket med kniv, grydeske og pandespatel, kan klare de fleste retter her. Har man også piskeris og madpincet, er man godt kørende.


 

Hurtig og enkel mad er ikke nødvendigvis dårlig mad, og nedenstående retter stiller alle sulten på en god måde. Det kulinariske i retterne er måske lidt i den lette ende, men frisk luft er fortsat jordens bedste krydderi. Jeg vil til enhver tid mene at maden her, kan gøre det bedre end ovenstående wetpack.


Du kan til gengæld finde flere mere avancerede retter på siden "Madplanen på tur" & "God mad på Trangia-maner"


Vær opmærksom på at ingredienserne ikke alle er lige langtidsholdbare. De fleste ingredienser vil dog sagtens kunne klare en weekendtur. Skulle man vælge at basere maden på råt kød, fisk eller ferske pølser, kan man jo fryse det hjemmefra, og pakke det i et par ekstra poser samt et par tykke strømper. Uldsokker udgør eksempelvis en glimrende termopose. Udfordringen er at få det lagt til optøning i tide.



 

Retter baseret på ris:


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *


Ris med fyld.

1 person


Kog 1 dl. ris med 3 dl vand, samt en tern grøntsagsbouillon, ½ dl tørret løg, og lidt tørrede svampe.

Når risen er kogt færdig, røres en bøtte flødeost i (helst med valnødder).

Tilsæt lidt salt og peber efter smag, og velbekomme

 



Indonesisk mini-ristaffel.

2 personer


3 dl ris, 200 g kylling i tern, 1 pakke Knorr karrysovs, 1 peberfrugt, 1 dl kokosmel, 1 dl rosiner, 1 ds bambusskud, 1 dl peanuts, karry, salt, peber


Risene koges med 9 dl vand og salt. Sovsen tilberedes efter anvisningen på pakken. Kylling og peberfrugt i strimler steges, hvorefter det blandes i sovsen. Sovsen smages til med karry, salt og peber.


Kokosmel, rosiner, bambusskud og peanuts serveres til at drysse over retten. 

 


 

Retter baseret på kartoffel:


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

 

Brændende kærlighed med hvidkål

1-2 personer


2 breve kartoffelmos, evt. 25 gram smør, 2oo gram bacon i tern, 1 løg, 2 mugfulde (6 dl) snittet hvidkål, og 2 spsk olie. Salt og peber..


Bacon og løg svitses i olien. Hvidkålen kommes i panden til løg og bacon, og svitses til det er mørt. Det smages til med salt og peber. 


Kartoffelmosen tilberedes af kartoffelmospulver, og smør.


En god klat kartoffelmos lægges på tallerkenen. Der laves en hulning hvor den brændende kærlighed lægges i.


Maden er klar på 15 minutter... Velbekomme


Retten mætter godt og er ekstremt let at lave. 



 

Krydrede "hurtige kartofler"

1-2 personer


1 glas kartofler, 2 dåser cocktails pølser, og 2 spsk olie. Krydderi er efter eget valg.


Vandet hældes fra kartoflerne. Olie og krydderi kommes i glasset til kartoflerne... Ryst så til kartoflerne er jævnt dækket med olie og krydderier.


De krydrede kartofler hældes på en pande eller gryde, og pølserne (minus væden) tilsættes. Svits mixet til det er varmt og let gylden. Pølser kan let erstattes med bacon eller skinke i tern.


Maden er klar på 5 min og spiseklar efter 6-10 min...velbekomme


Vægten er i den tunge ende, men retten er mættende og ekstremt let at lave. 



 

Retter baseret på pasta:


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *


Pasta med pølse

2 personer.


4 dl frisk båndpasta og 1-200 gram tørret pølse (cabanossi eller anden madpølse).. Lidt hvidløgsflødeost.


Kog frisk pasta med pølsen. Tilsæt flødeosten. Bom!


Hurtig, men tung ret til shelterturen...




De 3 P'er, eller slet og ret PPP.

2 personer


4 dl. pasta. 1 lille glas pesto. Ca. 200 gram pølsestykker eller cocktailpølser. 


Pasta, pesto, pølse - Grøn pesto røres i de varme pastaskruer, sammen med pølser skåret i små stykker.


Tung ret, men ret lækker.



 

 2 personer





Fly crash

2 personer


4 dl pasta. 2 dåser makrel i tomat, Salt og peber. Eventuelt pesto og oregano.


Pasta + en dåsemakrel... tilberedningstid = den tid pasta tager at koge + 30 sek til at hælde makrellen hen over pastaen... det smager fantastisk... Lidt pesto og oregano gør den ikke ringere. 


Mellemtung og let ret at lave.



 

Pasta Carbonara.

2 personer


4 dl pasta. 2-3 æg. 150-200 g bacon i tern. Peber. Parmesan


Steg først bacon i separat pande/gryde. Kog pastaen. Hæld bacon og masser af peber i pastaen. Slå 2-3 æg ud i retten, og lad dem stivne under svag varme. 20 min, så er der hovedret. Husk parmesan.


Klart en solid, omend tung ret.



 

Retter baseret på grøntsager:

(lavt indhold af kulhydrat).

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *


Wok in short

2 personer


400 g frossen wokblanding (optøet). 1½ dl soya. 200 g cocktailpølser og/eller 200 g rejer.

Friske grøntsager kan selvsagt bruges i lige så høj grad, men kræver lidt snittehakning :-)


Varm olie godt i gryden. Smid en pakke wok blanding i gryden, og vend det konstant så det ikke brænder på. Tilsæt rigelig soya samt evt. cocktailpølser eller bacon. Rejer skal vente med at komme i wokken 2-3 minutter før servering.


Lad det stå med god varme til det er kogt ind. Server gerne med flade pandebrød.


En lidt tung og ikke langtidsholdbar ret, men bestemt god en dag i shelter.




En "chili"

2 personer


En dåse baked beans. 1 løg. 2 farver peberfrugt. 2-3 fed hvidløg. Salt. Cayennepeber. Spidskommen. Olie


Løg, hvidløg, samt flere farver peberfrugt renses og grovhakkes. Derefter steges de bløde i varm olie.
En dåse baked beans, lidt cayennepeber og ½ tsk spidskommen vendes i, og retten varmes til kogepunktet.


Server gerne med groft brød eller flade pandebrød.


Vægten er medium, men retten kræver frisk (gerne groft) brød, så volumen kan være høj.



 

Brød to go:


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *


Flade pandebrød

6-8 stk


2,5 dl græsk yoghurt, 300 g sigtemel eller Tipo 00 mel, 2 tsk bagepulver, ½ tsk salt, evt. lidt timian,


Bland alle ingredienser. Hold lidt af melet tilbage, og tilfør det lidt ad gangen når du ælter dejen. Del dejen i 8 stykker og pres dem ud til runde flade brød. Bag dem på en forvarmet slip-let pande ved middel varme i lidt olie. Når der dannes luftbobler i brødet og overfladen bliver gylden, vendes det for at bage færdig på den anden side.


Lette brød at tage med til flerdages turen. Kan bruges til de fleste retter.



 

Supper:


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *


En fyldig tomatsuppe fra bunden.

2 personer


Et stort løg. 1 dåse hakket og flåede tomater. 1 bouilliontern til ½ liter vand. 1½ dl mini makaronier eller suppenudler. Salt. Peber.


Et hakket løg (kan være snittet hjemmefra) svitches. Svitch gerne topskud af brændenælde eller unge skvalderkål sammen med løgene.


Tomatdåsens indhold hældes over, sammen med boulliontern og vand. Salt og peber tilsættes efter smag. Mini makaronier tilsættes de sidste 5 minutters kogetid. 15 minutter på spritbrænder. 


En tung ret at bære. Mest egnet til kortere ture.

 



Suppe med vandringsfyld

2 personer


Omkring 1 liter færdig suppe med 1½ dl mini suppehorn og 1 dl. røget soya granulat. Gerne en klar suppe, men legerede supper går ofte også godt til dette tilbehør.


Suppen bringens i kog efter anvisningen. Suppehorn og soya granulat tilsættes de sidste 5 minutters kogetid. Kan med fordel serveres med brød og tørret pølse, hvis der er flere personer.


Bruger man pulversuppe vejer det meget lidt, og har en god holdbarhed. Dermed passer det godt til en flerdagestur.

 


 

Lette tur desserter:


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

 

Min yndlings tur-dessert

2 personer


2 Buttersdejs eller tarteletskaller. 1 dl. jordbærsyltetøj. Flødeskum fra spraydåse. Chokoladekringle og kandiseret viol


Skallerne lunen kortvarigt. Syltetøjet fordeles mellem skallerne, og flødeskum lægges hen over. Skallerne serveres pyntet med Chokoladekringle og kandiseret viol


Skrøbelig dessert at fragte, så pak den godt ind.




Mariesnåde

2-4 personer


2-4 Buttersdejs eller tarteletskaller. 1 lille dåse ferskner (1 dåse svarer ca. til 4 personer). ½ dl. solbærsyltetøj. Flødeskum fra spraydåse. Kandiseret viol.


Skallerne lunes kortvarigt. En dåsefersken placeres i skallen, sammen med lidt solbærsyltetøj. Dækkes med dåseflødeskum, og pyntes med kandiseret viol.


Skrøbelig dessert at fragte, så bedst i standlejren.




Pandekage med fyld

2 personer


½ liter pandekagedej (Enten egen dej eller fra pulver). 2 dl. græsk yoghurt/creme fraiche. 1 dl. syltetøj. Eventuelt friskplukkede bær.


Bag ca. 6-8 pandekager af dejen. Placer en klat græsk yoghurt eller creme fraiche på hver pandekage. Pynt med syltetøj eller en håndfuld friskplukkede bær. Bedre bliver det ikke.


Bruger man pulverpandekager, er det en fin ret til vandreturen. Medbring yoghurt i en egnet bøtte pakket i en pose.