Lette retter til rygsækken

 

Siden her indeholder madretter, der både er lette og hurtige at lave på turen. Til gengæld er pakning, vægt og volumen nedprioriteret. Typisk vil disse ture ikke have en fyldt rygsæk, og derfor kan man godt pakke mere skrøbelige eller tunge ingredienser.


Indgangsvinklen er at det skal tage omkring et kvarter at lave retten på et stormkøkken, og med en sværhedsgrad så alle kan være med uden at skulle have gang i det helt store udvalg af køkkengrej. Mange af retterne er derfor også af kategorien "one pot". Et koncept hvor retten skal kunne laves i en enkelt gryde, og derfor over de fleste typer kogeblus.


 

Vær opmærksom på at disse retter ikke alle er lige langtidsholdbare. De fleste vil dog sagtens kunne klare en weekendtur. Skulle man vælge at basere maden på råt kød eller ferske pølser, kan man jo fryse det hjemmefra og pakke det i poser og et par tykke strømper. De udgør en glimrende termopose, så husk at det også skal nå at tø op.


Det kulinariske i retterne er måske lidt i den lette ende. Frisk luft er dog fortsat jordens bedste krydderi. Hurtig og enkel mad er ikke nødvendigvis dårlig mad, og nedenstående retter stiller alle sulten på en god måde.


Find flere og mere avancerede retter på siden "Madplanen på tur" & "God mad på Trangia-maner"


 

Retter baseret på kartoffel eller ris:


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

 

Krydrede "hurtige kartofler"

1-2 personer


1 glas kartofler, 2 dåser cocktails pølser, og 2 spsk olie. Krydderi er efter eget valg.


Vandet hældes fra kartoflerne. Olie og krydderi kommes i glasset til kartoflerne... Ryst så til kartoflerne er jævnt dækket med olie og krydderier.


De krydrede kartofler hældes på en pande eller gryde, og pølserne (minus væden) tilsættes. Svits mixet til det er varmt og let gylden. Pølser kan let erstattes med bacon eller skinke i tern.


Maden er klar på 5 min og spiseklar efter 6-10 min...velbekomme


Vægten er i den tunge ende, men retten er mættende og ekstremt let at lave. 




Ris med fyld.

1 person


Kog 1 dl. ris med 3 dl vand, samt en tern grøntsagsbouillon, ½ dl tørret løg, og lidt tørrede svampe.

Når risen er kogt færdig, røres en bøtte flødeost i (helst med valnødder).

Tilsæt lidt salt og peber efter smag, og velbekomme

 



Retter baseret på pasta:


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *


Pasta med pølse

2 personer.


4 dl frisk båndpasta og 1-200 gram tørret pølse (cabanossi eller anden madpølse).. Lidt hvidløgsflødeost.


Kog frisk pasta med pølsen. Tilsæt flødeosten. Bom!


Hurtig, men tung ret til shelterturen...




De 3 P'er, eller slet og ret PPP.

2 personer


4 dl. pasta. 1 lille glas pesto. Ca. 200 gram pølsestykker eller cocktailpølser. 


Pasta, pesto, pølse - Grøn pesto røres i de varme pastaskruer, sammen med pølser skåret i små stykker.


Tung ret, men ret lækker.



 

 2 personer





Fly crash

2 personer


4 dl pasta. 2 dåser makrel i tomat, Salt og peber. Eventuelt pesto og oregano.


Pasta + en dåsemakrel... tilberedningstid = den tid pasta tager at koge + 30 sek til at hælde makrellen hen over pastaen... det smager fantastisk... Lidt pesto og oregano gør den ikke ringere. 


Mellemtung og let ret at lave.



 

Pasta Carbonara.

2 personer


4 dl pasta. 2-3 æg. 150-200 g bacon i tern. Peber. Parmesan


Steg først bacon i separat pande/gryde. Kog pastaen. Hæld bacon og masser af peber i pastaen. Slå 2-3 æg ud i retten, og lad dem stivne under svag varme. 20 min, så er der hovedret. Husk parmesan.


Klart en solid, omend tung ret.




Retter baseret på grøntsager:

(lav kulhydrat)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *


En "chili"

2 personer


En dåse baked beans. 1 løg. 2 farver peberfrugt. 2-3 fed hvidløg. Salt. Cayennepeber. Spidskommen. Olie


Løg, hvidløg, samt flere farver peberfrugt renses og grovhakkes. Derefter steges de bløde i varm olie.
En dåse baked beans, lidt cayennepeber og ½ tsk spidskommen vendes i, og retten varmes til kogepunktet.


Server gerne med groft brød eller flade pandebrød.


Vægten er medium, men retten kræver frisk (gerne groft) brød, så volumen kan være høj.




Wok amok

2 personer


400 g frossen wokblanding (optøet). 1½ dl soya. 200 g cocktailpølser eller rejer.


Varm olie godt i gryden. Smid en pakke wok blanding i gryden, og vend det konstant så det ikke brænder på. Tilsæt rigelig soya samt cocktailpølser. Rejer skal vente med at komme i wokken 2-3 minutter før servering.


Lad det stå med god varme til det er kogt ind. Server gerne med flade pandebrød.


Let tung ikke langtidsholdbar ret, men bestemt god en dag i shelter.




Flade pandebrød

6-8 stk


2,5 dl græsk yoghurt, 300 g sigtemel, 2 tsk bagepulver, ½ tsk salt, evt. lidt timian,


Bland alle ingredienser. Hold lidt af melet tilbage, og tilfør det lidt ad gangen når du ælter dejen. Del dejen i 8 stykker og pres dem ud til runde flade brød. Bag dem på en forvarmet slip-let pande ved middel varme i lidt olie. Når der dannes luftbobler i brødet og overfladen bliver gylden, vendes det for at bage færdig på den anden side.


Lette brød at tage med til flerdages turen. Kan bruges til de fleste retter.




Supper:


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *


Tomatsuppe.

2 personer


Et stort løg. 1 dåse hakket og flåede tomater. 1 bouilliontern til ½ liter vand. 1½ dl mini makaronier eller suppenudler. Salt. Peber.


Et hakket løg (kan være snittet hjemmefra) svitches. Svitch gerne topskud af brændenælde eller unge skvalderkål sammen med løgene.


Tomatdåsens indhold hældes over, sammen med boulliontern og vand. Salt og peber tilsættes efter smag. Mini makaronier tilsættes de sidste 5 minutters kogetid. 15 minutter på spritbrænder. 


En tung ret at bære. Mest egnet til kortere ture.

 



Suppe med vandringsfyld

2 personer


Omkring 1 liter færdig suppe med 1½ dl mini suppehorn og 1 dl. røget soya granulat. Gerne en klar suppe, men legerede supper går ofte også godt til dette tilbehør.


Suppen bringens i kog efter anvisningen. Suppehorn og soya granulat tilsættes de sidste 5 minutters kogetid. Kan med fordel serveres med brød og tørret pølse, hvis der er flere personer.


Bruger man pulversuppe vejer det meget lidt, og har en god holdbarhed. Dermed passer det godt til en flerdagestur.

 



Desserter:


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

 

Min yndlings-tur-dessert

2 personer


2 Buttersdejs eller tarteletskaller. 1 dl. jordbærsyltetøj. Flødeskum fra spraydåse. Chokoladekringle og kandiseret viol


Skallerne lunen kortvarigt. Syltetøjet fordeles mellem skallerne, og flødeskum lægges hen over. Skallerne serveres pyntet med Chokoladekringle og kandiseret viol


Skrøbelig dessert at fragte, så bedst i standlejren.




Mariesnåde

2-4 personer


2-4 Buttersdejs eller tarteletskaller. 1 lille dåse ferskner (1 dåse svarer ca. til 4 personer). ½ dl. solbærsyltetøj. Flødeskum fra spraydåse. Kandiseret viol.


Skallerne lunes kortvarigt. En dåsefersken placeres i skallen, sammen med lidt solbærsyltetøj. Dækkes med dåseflødeskum, og pyntes med kandiseret viol.


Skrøbelig dessert at fragte, så bedst i standlejren.




Pandekage med fyld

2 personer


½ liter pandekagedej (Enten egen dej eller fra pulver). 2 dl. græsk yoghurt/creme fraiche. 1 dl. syltetøj. Eventuelt friskplukkede bær.


Bag ca. 6-8 pandekager af dejen. Placer en klat græsk yoghurt eller creme fraiche på hver pandekage. Pynt med syltetøj eller en håndfuld friskplukkede bær. Bedre bliver det ikke.


Bruger man pulverpandekager, er det en fin ret til vandreturen. Medbring yoghurt i en egnet bøtte pakket i en pose.