Hvem tager skraldet på turen






- Efterlad aldrig andet end dit fodaftryk.

- Tag ikke andet end de gode minder

- Slå ikke andet ihjel end tiden


Hvilket aftryk efterlader du ude i naturen. De færreste ønsker at tage på tur i en skov af affald, og tager derfor deres eget affald med ud til steder hvor det kan håndteres på korrekt vis.


Ofte gemmer alle deltagerer deres lille del af affaldet forskellige steder i oppakning og bukselommer, og til tider sker det at et stykke falder ud når man lige skal finde en ting i oppakningen. Værre er det hvis der der siver væske fra affaldet ud i rygsækken. Det er knapt så lækkert når man står med flere dages vandring tilbage til civilisationen.


Derfor samler vi (og skyller hvis nødvendigt) altid ikke nedbrydeligt affald i en pose i løbet af dagen. Affaldet bliver gerne pænt foldet så det fylder minimalt, samt sorteret i hovedkategorier såsom plastik og metal.


Papir og pap medtages tørt, og brændes et sikkert sted om aftenen. Det giver samtidig et hyggeligt lille bål, der let kan fodres med tørre kviste og grene.



En god løsning på udfordringen...


Hos vildmarksbassen har vi gennem tiden vendt tilbage til at bruge en nylonpose med snørelukning og karabinhager i hjørnerne. Posen indeholder de enkelte dages poser med affald, og har den fordel at den kan spændes udenpå rygsækken. En løsning der er lidt mere hygiejnisk, såfremt en mindre lækage skulle ske. Samtidig er den billig og alle kan lave en version selv.


Den usynlige gevinst er at vi altid har en dedikeret affaldssæk med os ud på tur. Løsningen samler alt affaldet på en synlig måde, og svineriet er ikke nede i oppakningen. Samtidig har alle på turen en let tilgængelig løsning på affaldsproblemet. Den føles legal at bruge, og det er tilmed en god løsning for miljøet.


Løsningen er dog stadig følsom overfor regn, og kosmetisk er det heller ikke altid noget kønt syn med en blå pose i pilotnylon dinglende bag på rygsækken.


Ved et tilfælde faldt jeg over affaldssækken fra Sea to Summit, som har løst udfordringen på en elegant måde. Ikke alene har de fanget ideen med at skabe en posernes pose til affaldet. Posen er vandtæt, og er foret med en 10 liters affaldspose der beskytter yderposen mod affald og lækager. Ydermere har den en let håndterbar rullelukning, så posen er ordentlig lukket. Posen er let genkendelig og har en stribe muligheder for påspænding, så den let kan hægtes på rygsækken undervejs, eller hænges op på en gren eller sten i en lejr. Vægten er blot 100 gram, så fordelen i at have en let håndtering af affaldet undervejs opvejer i rigelig grad den ringe egenvægt.

Sea to summit trash bag er dermed i praksis en transportabel skraldespand med rullelukning, som vildmarksbassen trygt vil anbefale til alle der færdes ude i naturen. Prisen ligger omkring 2-300 dkk leveret, så den skræmmer ikke.


Sækken har praktisk rullelukning, og gode muligheder for at spænde eller hænge posen der hvor den gør mest gavn.
Typisk udgør plastik og metal fra provianten størstedelen af affaldet. Her kan posen bruges til at samle dagens affald, og papiret brændes.
Den samlede mængde affald efter 4 dages vandring vejes.
615 gram affald der ikke endte i naturen + 100 gram til Trash bag'en = En god indsats for miljøet.
Her kan man skimte indholdet af turens affald. Den hvide pose beskytter trash bag'ens inderside. En klam affaldssæk indbyder ikke til at blive brugt.


Specifikationer for Sea to Summit Trash Dry Sack


  • Dry Sack skraldeposeholder fra Sea To Summit
  • 10L
  • Vandtæt med rullelukning
  • Kan klippes fast til rygsæk
  • Materiale: 70D nylonstof
  • Indeholder en skraldepose på mindst 10 liter
  • Minimum størrelse på indsat skraldepose er 40 x 60 cm 
  • Dimensioner: 34 x 44 cm
  • Vægt: 100g
  • Farve: Råhvid



Sea to Summit Trashsack


Et lille vue over de mange brugsmuligheder for denne geniale affaldssæk. Den lægger helt naturligt op til brug i lejren.

Sammen om et hav uden affald


Danske fritidssejlere er gået sammen om at holde havet frit for affald. Et samarbejde der også støttes op omkring af blandt andet havkajak roere. Vær med til at gøre det samme for naturen på land.