Madplanen - turens grundsten

 

Vejen til menneskets hjerte - går gennem maven.


Den sætning gælder i høj grad også for deltagerne på turen. Rugbrød bliver hurtigt kedelig efter et par dage i tasken, og pulvermad mister også lidt af magien efter et stykke tid på tur.


Specielt hvis man ikke varierer sine aftensretter, så 3 pastabaserede aftensmåltider blot efterfølges af 2 retter baseret på ris. Faktisk mangler der bare at maden blot skal spises direkte fra posen, så man også slipper for at se på maden. Eneste grund til at spise vil faktisk være sult. Jeg er sikker på at mange vil hurtigt længes efter at komme hjem.


Et af vores bedste værktøjer til at undgå et monotont madtyranni som det beskrevne, er at lave en madplan.


I madplanen får du overblik over hele din forplejning, og kan let se om der er glemt noget. Samtidig kan du allerede fra starten sørge for at der er en god, spændende og sund variation i maden på turen. 


Herunder er flere eksempler på de madplaner vi typisk bruger til turplanlægningen:


Den første indeholder de overordnede typer proviant, og du vil kunne skrive de rigtige menuer på i margenen. Skitsen er tilpasset og brugt mange gange siden fjeldfærd 2002. Før 2002 var forskellen blot at den ofte var håndtegnet.


Den næste går i dybden og placerer selve måltidet. Der kan let byttes rundt på dagene under turen, men i planlægningen giver det et godt overblik over hvilke dag som blot er transport dage der kan dækkes ind af de lidt hurtigere retter, og hvilke der kræver lidt mere tid og energi. Selv hundens mad indgår. Der er også en huskeliste i punktform tilknyttet.


Under selve turen tager vi madplanen som et grundkoncept til planlægningen, og lægger måltider og mellemmåltider på selve turen frit ind efter lyst og behov. Dermed har vi overblik, og får ikke alt for meget fyldt i rygsækken. Ved at strege ud efterhånden som vi indtager måltiderne, kan vi også let bevare et overblik over maden resten af turen.


Din kan hurtigt lave egen madplan ud fra dette princip i Excel, Google Docs eller et andet regneark. Planen kan let bruges til planlægning af maden på alle typer ture. Også skiferien, eller turen til Harzen.


Le cousine de Trangia


Trangia som køkkenet hvor der laves rigtig mad. Her er en stribe gode retter der også giver lidt leg i køkkenet.

Hurtige retter


Nogen gange skal det bare være let. Her er en stribe hurtige retter til rygsækken, som laves let. 

Din helt egen fjeldmad


Lav din letvægtsproviant selv. Få bedre turmad og spar penge. Her er det bedste vandreretter du kan få...

Lær at tørre mad


Med en tørremaskine kan der laves både billigere, bedre og mere mættende fjeldmad, end meget af den købe tørkost der tilbydes. 

Få bedre mad på din tur


Opdag verden har levet en god artikel omkring opbygningen af madplanen, som jeg vil anbefale at læse.

Fjeldkogebog


Rolf har lagt sin fjeldkogebog ud på nettet. Her er inspiration at hente til din madplan. 

Fjeldkompendiet


Under "maden i fjeldet" er der masser af tanker og ideer at hente til fjeldkosten.