Madplanen på tur

 

Vejen til mandens hjerte - går gennem hans mave.


Den sætning gælder i høj grad også for deltagerne på turen. Rugbrød bliver hurtigt kedelig efter et par dage i tasken, og pulvermad mister også lidt af magien efter et stykke tid på tur.


Specielt hvis man ikke varierer sine aftensretter, så 3 pastabaserede aftensmåltider blot efterfølges af 2 retter baseret på ris. Faktisk mangler der bare at maden blot skal spises direkte fra posen, så man også slipper for at se på maden. Eneste grund til at spise vil faktisk være sult, og mange vil hurtigt længes efter at komme hjem fra turen.


Et af vores bedste værktøjer til at undgå et monotont madtyranni som det beskrevne, er at lave en madplan.


Her får du overblik over hele din forplejning, og kan let se om der er glemt noget. Samtidig kan du allerede fra starten sørge for at der er en god, spændende og sund variation i maden på turen.


Herunder er et par eksempeler på den madplan vi typisk bruger til turplanlægningen. Den indeholder de overordnede typer proviant, og du vil kunne skrive de rigtige menuer på i margenen. Skitsen er tilpasset og brugt mange gange siden fjeldfærd 2002. Før 2002 var forskellen blot at den ofte var håndtegnet.


Under selve turen plejer vi at tage madplanen som et grundkoncept til planlægningen, og lægge måltider og mellemmåltider på selve turen frit ind efter lyst og behov. Dermed har vi overblik, og får ikke alt for meget fyldt i rygsækken. Ved at strege ud efterhånden som vi indtager hovedmåltiderne, kan vi også let bevare et overblik over maden resten af turen.


Din egen madplan laver du blot hurtigt ud fra dette princip i Excel, Google Docs eller et andet regneark. Planen kan let bruges til planlægning af maden på alle typer ture.



Le cousine de Trangia


Trangia som køkkenet hvor der laves rigtig mad. Her er en stribe gode retter der også giver lidt leg i køkkenet.

Hurtige retter


Nogen gange skal det bare være let. Her er en stribe hurtige retter til rygsækken, som laves let. 

Din helt egen fjeldmad


Lav din letvægtsproviant selv. Få bedre turmad og spar penge.

Lær at tørre mad


Husk at der en tørremaskine, let kan laves både billigere, bedre og mere mættende fjeldmad, end standard tørkosten. 

Få bedre mad på din tur


Opdag verden har levet en god artikel omkring opbygningen af madplanen, som jeg vil anbefale at læse.

Fjeldkogebog


Rolf har lagt sin fjeldkogebog ud på nettet. Her er inspiration at hente til din madplan. 

Fjeldkompendiet


Under "maden i fjeldet" er der masser af tanker og ideer at hente til fjeldkosten.