Trangia som røgovn




Ombyg hurtigt dit Trangia til en røgovn.

 

Med lidt håndelag kan du sagtens lave et kit der kan bruges til at bygge trangiaet om til en røgeovn efter samme princip som en "Kasper Røghat", når fiskelykken melder sig på turen.

 

 

Kit eksempel 1:


Pt. uden billede... 


Materialer:

Det kræver en metalplade med en diameter der er 1 cm mindre end gryden der bruges. 6 rene sten på 2-3 cm i tyk-kelse. Evt. lidt alufolie. En rist der passer ned i gryden (jeg klipper den ud af risten fra en brugt engangsgrill). Selve gryden må gerne være en gammel trangiagryde kun til det formål, da den bliver misfarvet og slår sig lidt.

 

Forberedelse:

Trangiaet bruges med spritbrænderen på lav blus. Drys tilstrækkelig med røgesmuld/spåner ned i bunden af gryden (ca. 1 dl). Læg 3 sten i som afstandsstykker. Sæt pladen derpå, og form en lille drypbakke i alufolie som lægges på metalpladen. Læg de næste 3 sten i som afstandsstykker, og placer risten derpå.



Kit eksempel 2:


Dette kit kræver tilgang til en smed, men bygger på samme princip som det andet. Med dette kit kan man dog spare gryden, og blot ryge i overdelen af trangiaet. Overdelen kan med fordel fores med sølvfolie for lettere rengøring.

 

   

Kittet består af 3 dele.

- En hulplade som passer i grydeholderen. Den vil let kunne erstattes af et trangia triangel.

- Et fad til røg-smuld. Det udmærker sig ved at have små afstandstykker så røgsmuldet ikke kvæles.

- Et rygefad hvor man placerer det som ønskes røget. Det kan let laves af en aflagt trangiagryde.


Tingene placeres på den tændte brænder, som på billederne herunder. Til slut placeres fisk eller røgemne direkte i rygefadet, eller man kan lægge et par grene eller et ris af lyng, så det ikke ligger i  sin egen saft. Endelig placeres trangiaets pande direkte på vindskærmen, så røgen bliver så tæt som mulig inde i vindskærmen.


Kittets 3 dele.
Kittets 3 dele.
Hulpladen som passer til grydeholderne, fad til røg-smuld og rygefad.
Skål til røg-smuld
Skål til røg-smuld
sættes på hulpladen, som står i grydeholderne. En trangia triangel kan bruges istedet for hulpladen.
Rygefadet
Rygefadet
Sættes over fadet til røg-smuld, så den røgede fisk ikke drypper ned i smuldet.
Den færdige opstilling
Den færdige opstilling
Panden sættes på som låg mens der ryges.


Røgning:


Fisk eller røgemne deles op i stykker som passer ned i trangiaet. Stykkerne gnides med salt og krydderi. Læg evt. lidt lynggrene ind i fisken. Læg fiskestykkerne på risten i gryden, eller på bakken, alt efter dit kit, og læg låg på.


Tænd op i trangiaet og placer det valgte rygekit. Der skal sjældent bruges mere end en lille dl røgsmuld, som typisk er savsmuld fra bestemte træsorter.


Ilden fra brænderen hæver temperaturen, og får røgsmuldet til at ryge. Fisken skal ryges ca. 30-45 minutter på tran-giaet - indtil kødet let slipper benene.


Brie kan ryges på 5 minutter i samme opstilling. Serveres med solbærsyltetøj.

 

Servering:


Serveres med brød / boller bagt på Omnia'en, eller Chapati brød bagt på trangia.

 

Et par tips:


- Vær sikker på at fiskesaften havner i drypbakken, så den ikke slukker gløderne.

- Bruger du den normale trangiagryde, skal der skrubbes godt med Rens let, for

  at fjerne resterne af røgesmuldet.

- Mad lavet i gryden kan tage smag af røg de første gange herefter.


Brug dit trangia som røgeovn


Få inspiration, og se gode tips på disse YouTube videoer.