Torpet

 

Det er blevet moderne at tage på refugie - For der at finde et roligt fristed med god tid til fordybelse.

 

Hytterne i Sverige er fristedet for vores familie - Hvor vi i årets løb "gemmer os" for en hektisk hverdag, og får ladet de mentale batterier op.

 

Her er der frisk luft, stilhed og natur ad libitum, samt rigeligt med vand til padling og fiskeri...

 

Rent geografisk er de placeret 1 km syd for byen Mårdaklev, aller sydligst i Väster Götalands län, mellem Storsjön og elven Ätran.


 

Begge vore torp ligger i skovkanten, på elvdalens sydvendte skråning. De består af to mindre selvstændige torp, hvoraf det ældste kan dateres tilbage til tiden op til 1800 tallet.

Hovedhuset heroppe er efter sigende det ældste hus i sognet, og oprindeligt opstået som en backa stuga til et soldater torp tilbage i 1700 tallet. Selve Soldatertorpet har formodentlig været placeret hvor det nedre torp ligger idag.


Senere kom toffelmaker Birger Svensson i starten af 1900 tallet og bragte arbejde til dalen, i form af råproduktionen af træ til træsko. For at holde på ham tilbød de ham jorden hvor vore torp er beliggende. Han brugte det øvre torp som værksted, og byggede det nedre op af resterne fra en ældre bjælkehytte. Derfor er stuen bygget af massive bjælker.


Senere skete en opsplitning af de 2 torp, på trods af at de kun ligger 25 meter fra hinanden. Det andet torp har vi over-taget i 2016, og dermed er dobbelt torpet atter samlet. 


Derudover er der et stykke vej mellem huse og gårde i dalen, så vi ligger ganske uforstyrret. Dalen ligger nemlig i den tyndest befolkede kommune i det sydlige Sverige.


Der er omkring 1 km i luftlinie til Storsjön, hvor vi har en kano placeret i den fjerneste ende (3 km fra torpet). Nedenfor skal du blot krydse vejen og en eng, for at stå ved bredden af elven Ätran godt 200 meter væk. 


Der ligger to fortrinlige badesøer med gode badepladser i en afstand af 8 km. Kalv sjö er god til alle, men ret kendt af de lokale og kan derfor være lidt overbelagt på varme sommerdage. Vita sjöen er mere lavvandet, og dermed god til de mindste. Den er til gengæld bedst egnet hvis man ønsker at tage på picnic.

 

Men for os er det hele bare "hytten", og så ved familien jo godt hvad det handler om...


Beliggende øverst - Toffelmakerens hus - og vor oprindelige hytte...

 

200 graders panorering med begge torp
Øvre torp set fra neden.
En bred trappe skaber adgang til trædækket.
Hovedhuset er fra slutningen af 1700 tallet og sognets ældste hus. Ved trappen ses køkkenhuset.
Et trædæk på 65 kvm forbinder de 3 huse på torpet
Ikke mange mål er rette på den gamle Backastuga.
Et kig mod annekset
Eneste plane område på det øvre torp.
Annekset set fra skoven.
Annekset. Trappen til hemsen med 2 sovepladser
Annekset. Dobbeltsengen
Hovedhuset, stuen. Skærm med chrome cast og hdmi.
Hovedhuset, stuen. Karlekammerbænken, som let kan omdannes til soveplads.
Hovedhuset, stuen. Den åbne pejs og kigget ind til midterrummet.
Hovedhuset, indgang til midt-stuen. Dørhullet til stuen og indgangsdøren på 160 cm.
Hovedhuset, midt-stuen. En hyggelig læseplads ved kontorkonsollet.
Hovedhuset, midt-stuen. Dørhullet til kammeret. Webcam sidder i vinduet.
Hovedhuset, kammeret. Der er sovepladser til 2 mand.
Køkkenhuset. Indgangen til køkkenet.
Køkkenhuset. Køkkenet.
Køkkenhuset. Badeværelset.
Den oprindelige skitse fra da vi købte øvre torp i 2008. Siden er annekset kommet til i nederste venstre hjørne af skitsen.
Øvre torp
Et kig fra Webcam'et
Bålpladsen på skråningen i skoven.
Bålpladsen er idag flot dækket af mos.


Efter vi overtog det andet torp er dette også opgraderet til at blive kaldt "det øvre torp".


Samlet set er torpet på 65 kvm, fordelt på 20 kvm i køkken/bad, 30 kvm i midterhuset, og 15 kvm i annekset.


Der er elektrisk lys og varme i alle tre huse. Bad og toilet, samt rindende vand i køkkenhytten.  Og alderen lader sig afspejle i et rustikt udseende, små vinduer, og meget lave døre.

 

Midterbygningen er som sagt fra slutningen af det 17. århundrede. Det opleves bedst på den lave indgang. Man buk-ker sig ydmygt for at komme gennem de 155 cm.


Hytten indeholder 3 små rum. I den ene ende en hyggelig lille stue med åben pejs (det oprindelige beboelsesrum) og en karlekammerbænk der let kan indrettes til soveplads.


I midten et mindre opholdsrum (hvor man godt kan skimte oprindelsen som stald), og i den anden ende et lille kammer med plads til to sovepladser.


I gavlen af huset er der udvendig adgang til det gamle "ude do" som nu er brænderum, samt et lille redskabsrum.


Køkkenbygningen er bygget omkring 1925. Det ligger overfor midterhuset, og er gravet ind i skråningen, så der er fremkommet en kælder i jordniveau. På plan med midterhuset er der direkte indgang fra terassen til køkken og bade-værelse.

Bagved har vi i 2014-15 bygget et anneks med en dobbeltseng, og en hems med 2 sengepladser. Endevæggen indeholder udstyrsdepot til friluftsliv bag en skydedørsvæg.


"Det nedre torp" er det nyeste skud på vort svenske eventyr...

 

20200524_133827
s50042_kitchen_01
s50042_kitchen_03
20200524_133816
20201014_202425
20200509_135000
DSC_0074
DSC_0092
DSC_0060
DSC_0071
DSC_0015
DSC_0066
DSC_0094
DSC_0087
DSC_0063
DSC_0068
20180105_103058
DSC_0064
DSC_0093
DSC_0095
DSCN2680
20200801_130932
20200801_132302


Her er 124 kvm beboelse, en udestue på små 20 kvm, samt et værksted/skur på 12 kvm.

Huset er med elektrisk lys og varme. Der er rindende vand i bad og køkken.


Underetagen har en rummelig forgang med vaskemaskine. En mellemgang med adgang til bad og køkken, samt trappe til overetagen. Bad og toilet skal selvfølgelig nævnes :-)


Der er fuldt udstyret køkken med både elektrisk komfur, samt brændekomfur. Dertil kan nævnes køl/frys og microovn. Der er spiseplads til 4 i køkkenet.


Spisestuen ligger i knækket på huset. Her er der også en rigtig porcelænskakkelovn, der bliver flittig brugt om vinteren. Da vi renoverede spisestuen, fandt vi avisudklip fra 1912, hvor huset er opført på dette sted at Birger Svensson og familie. Selve spisestuen er sat i tømmerstokke på ca. 25x15 cm, og har tidligere stået et andet sted. Her er udgang til havestuen.


Hyggestuen er nyrenoveret, og fremstår med rå tømmervæg på den ene side. Her er der sofaer til alle gæster, samt en god stol at læse i. Der er desuden udgang til foran huset.


Havestuen er husets uderum. Det er her vi finder husets gæster om sommeren. Med fri adgang til haven og hyggelige sprossevinduer, er det stedet man er samlet i løbet af dagen.

Overetagen består af et stort fællesrum med 2 enkeltsenge. Et lille soveværelse med dobbeltseng, et børneværelse med køjeseng, og gennemgang til det store soveværelse med dobbeltseng.

I den hyggelige have er der selvsagt en stor grill, og en centralt placeret bålplads, samt små hemmelige stier ned mellem træerne.


I 2021 bliver vi forhåbentlig færdig med at bygge et shelter, der blev påbegyndt sommeren forinden, hvis Covid vil lade os komme derop. Det er tænkt som en ekstra mulighed for at vore gæster kan nyde naturen.


Her ligger hytterne


Longitude: 57.234023 N

Latitude:   12.97006 E

Eko-museer i Nedre Ätra dalen


Her finder du en genial stribe af små seværdigheder af enhver art. Kør blot ud og kig. Der ligger folder med kort i hytten.

Allemandsretten


Sverige (og Norge) har en unik tradition for at alle må færdes i naturen. Sæt dig ind i de simple regler, og drag på svampejagt.

Mangler du friluftstøj


I Falkenberg blot 50 km fra torpet findes en fantastisk butik med friluftstøj, som godt kan anbefales.

Det er værd at kigge på:


I området hvor vores hytte ligger, er der generelt langt til større købstæder, og kulturelle seværdigheder.


Til gengæld er der gode muligheder for at bruge naturen og opleve roen. 


Vi kan stærk anbefale at besøge de mange små lokale seværdigheder (kaldet Eko-museer), som findes i stort tal i Ätradalen. Kig i linket Eko museer i Ätradalen.


Naturen er nok den største attraktion. Der er mange store søer og skove i området. Og selv om vi befinder os i det sydlige Sverige, er Svenljunga kommune den tyndest befolkede kommune i denne del af landet. Der er dog ikke så øde at du kan køre i skoven, helt uden at møde menneskelig bebyggelse.


Endelig er der blot 25 km til indkøbsmekkaet GEKÅS i Ullared, hvis man trænger til lidt power shopping.

I den lidt større periferi vil et besøg i et af kystens købstæder som Falkenberg eller Varberg være et godt dags-program. Især Varberg har en del hyggelige restauranter langs med kysten.


Måske bliver I fristet af et besøg i High Chaparel, der er en vaskeægte Westernby befolket med både cowboys, indianere, og gode borgere. Lugten af støvede gader, svedige heste og lugten af krudtrøg er ikke langt væk.

Er man til natur er både Hornborgasjön med sin tranedans og Storemosssan kulturum, der ligger i en højmose på 10 km i diameter, værd at køre efter. Sidstnævnte har også nogle spektakulære vandreruter ud over mosen.Det der med ødegård..


I medlemsbladet for danske torpare, stod der en artikel om årsagen til at det kaldes en ødegård.


Årsagen er ikke den geografiske årsag at gården ligger øde - og dermed langt væk fra anden civilisation.


I stedet skal man kigge på sproget. I tidligere tider var det almindelig at bruge ordet øde om en bygning der stod forladt, altså stået uden beboere, samt uden drift eller brug. Dette gælder både på dansk og svensk, at noget kan være øde.

Når bygningen havde stået sådan i en periode, kunne den fremadrettet ofte få prædikatet "ødegård"


*******************


Dette er atter sket denne vinter grundet Covid, hvor grænsen til Sverige dels har været lukket fra svenske side, og samtidig har danmark haft krav om karantæne efter et besøg på torpet.


Mange har derfor været forhindret i at kunne rejse op til deres torp, fordi arbejdsgiverne læner sig op ad UM's retningslinier for rejsende til og fra Sverige. 


Dermed fortsætter torpet jo med at være forladt, så det med rette får betegnelsen ødegård fremfor fritidshus :-) Heldig- vis ophæves restriktionerne for ejere af ødegårde i norden her den 21. april 2021.


Fisketegn på nettet


Ønsker du fisketegn kan det købes her. 

Östra Frölunda-Mårdaklevs FVO (Storesøen og elven)
Kalv FVO (Kalv sø)

Fegen FVO (Fegen sø)

Laksefiskeri


Da Ätran og Lilleåen har egen laksestamme nedenfor kraftværkerne, er det relevant med lidt stof omkring laksefiskeri.

Svensk kanoferie


Vores helt egen Karsten Yde har sit friluftscenter med masser at fine oplevelser lige i nærheden.

Kanotguiden


Er du til kano, er dette et af de bedre svenske hjemmesider.

Nye krav til vinterdæk fra 2012: 


Det er påbudt at køre med vinterdæk i Sverige i perioden 1.december - 31. marts, når vejene er våde og temperaturen er omkring 0 grader eller derunder, eller når der er sne og is på vejen.


Omskrevet er det kun tilladt at bruge sommerdæk, hvis der er tørt føre og plus temperaturer i denne periode. 


Lette køretøjer: Vinterdækkene skal på personbiler være M+S mærkede (Mud & Snow). De skal have minimum 3 mm mønsterdybde og være godkendt til kørsel i Sverige. 

Vinterdæk skal være at finde på STRO-Listen for at være godkendte i Sverige. Der skal også være vinterdæk på anhængere.


Det er tilladt at køre med pigdæk fra 1.oktober - 15. april. 


Snekæder er ikke påbudt. Men de må benyttes når vejr- og vejforhold kræver det. 


Andet anbefalet udstyr: Det er nødvendigt, at bilen har sprinklervæske til lave temperaturer, ligesom man skal med-bringe en skovl til at fjerne sne. Det anbefales også at medbringe sikkerhedsvest, startkabler og tov til fritrækning. 


Tunge køretøjer: Der er fra 2013 indført krav om vinterdæk for tunge køretøjer. Her er kravet til mønsterdybde mindst 5 mm.


Kort over kanoruter


Vil du på tur er der et par gode kanoruter i området. Vær forberedt på overbæringer.

Stå på langrendsski


Ingen vinter uden ski. I Sverige er langrendsskiene ofte med, da der er gode muligheder for præparerede løjper.

Alpinski i det små


Blot en times kørsel, og du kan stå Alpint på Isaberg.

Typisk tager vi 3 timer ad gangen i op til 3 dage. Vi kører fra morgenen, og undgår middagstravlheden.

Samtidig kombinerer vi dejligt lange eftermiddage i hytten, og nogle fine dage på ski.

xxx


Name this collection of images. You can always change or hide this description.

 Forbedringer, småjobs og fremtiden.

 

Siden vi overtog dem gamle hytte i foråret 2008, har torpet løbende undergået en renovering, så den passer til familiens behov - ingen luksus, men masser af "oprindelighed". Senere er det nedre torp stødt til.

Øvre torp:

 

Tag og skorsten er renoveret på det ældste hus, så det kan holde et kvart århundrede mere. Dermed er hatten iorden, og vi kan fremover koncentere os om ydervæggene og de indvendige rum.a

 

Generelt blev alle rum i første omgang sat i en brugbar og funktionel stand, og vi er nu ved anden runde, hvor vi går i dybden med renoveringen, alt efter behovet i de enkelte rum.

 

Stuen har fået helt ny gulvkonstruktion og zinkplade som gnistfang ved pejsen. Loften er malet hvidt i år, og vægge-ne får frisk tapet her i 2014. Slagsengen holder fortsat til her.

 

I kammeret er er den indbyggede familiekøje, nu pillet ned til fordel for 2 senge. Børnene er store og har andre behov.


Køkkenet er bygget om, fliser opsat over køkkenbordet, og nye hvidevarer er kommet til. Køkkenskabe og loftet mangler at blive malet en sidste gang, før vi er helt færdige her.

 

Et lille "bislag" holder regnen lidt på afstand fra døråbningen til køkkenet. Denne løsning er fin til vi engang i frem-tiden får lavet en overdækning der kan skabe et tørt uderum foran køkkenet. 

 

Grunden på 900 kvm. ligger på en skråning med en middelhældning på omkring 20 %. Derfor har vi bygget et stort trædæk for at skabe et plant udendørs opholdssted. En bred trappe fører op til terrassen, og fungerer samtidig som bænk. 

Den oprindelige trædesten fra døren til den gamle hytte, er blevet genbrugt som trin til terassen ved redskabsrummet.

 

Til tider må nogle af de højeste træer lade livet, så solen kan komme bedre til i  dagens løb. Andre træer er dog blevet stående for at lave lidt skygge de rette steder. På en solrig dag, er der nemlig altid ekstra varmt her ved hytten.

 

Da vi i foråret lagde en stor eg ned for at få sol på terassen, skabte det samtidig råmaterialet for det bålsted vi så længe har drømt om.


Placeringen har været lidt afhængig af annekset, men da det nu er under opførsel, kunne vi godt udnytte vores drømmeplads til bålet.

 

I løbet af pinsen 2015tog annekset form. Det vil indeholde en stue med plads til en dobbeltseng, og hems med 2 faste sovepladser. Under en del af hemsen bliver der grejdepot med plads til torpets værktøj og en grejbank til alle vore friluftsaktiviteter. Endelig bliver der fra vinduerne en god udkigsplads op mod dyrelivet i skoven.

Som bonus vil vores nuværende stue ikke længere blot være soverum, og der bliver frigjort plads til et lille værksted i det tidligere redskabsrum, når tingene derfra får en bedre plads i det nye grej depot.

 

Efter byggeriet var de sparsomme rester fra 204 mtr. 45x120 mm til konstruktionen, ikke mere end hvad der kunne være i en sort 12 ltr spand. Det gik en udfordring i ikke at have noget spild. Jeg skulle jo ikke tænke på timeforbrug.

Sidste projekt er at lave en palletank om til vildmarksbad. Til sommer skal det nok blive godt.

 


IMG_20180520_224426
IMG_20190831_183946
IMG_220200103_143241-EFFECTS
20200508_210355
20200723_2202631
20200723_221742
29340335_10216236697896835_6727961437622239232_n
20200510_103347
20200725_173050
20200805_152727
20201015_141732~2
IMG_20181018_114954
IMG_20191012_113049
20200725_164739
20200725_171734
20200725_172012
20200725_161511
20201013_181541
DSC_0188
DSC_0112
DSC_0176
20180105_103051
DSC_0178
DSC_0181
DSC_10030
DSC_0013
DSC_0055
DSC_0058
DSC_0065
DSC_0069
DSC_0077
DSC_10069
DSC_0016
DSC_0028
DSC_0043
DSC_0067
DSC_02068
DSC_0073
DSC_0084
DSC_110069
DSC_0020
DSC_0025
DSC_0030
DSC_0040
DSC_0072
DSC_0107
20201017_105810
DSC_0012
DSC_0018
DSC_0051
DSC_0088
DSC_0008
DSC_0032
DSC_0141
DSC_0091
20201017_105434
20201012_174929
20201012_075147
DSC_0917
20200804_163347
20201012_174203
DSCN2636
DSCN2651
DSC_0824
20201015_141253
DSCN2634
20200803_133338
20200804_174002
20201012_172924
20200804_171305
20200804_163310
20200804_171259
20201015_135945
20200803_132825
20200804_161322
20200803_115102

Nedre torp:


I 2016 overtog vi med relativ kort varsel det nedre torp, da ejerne ulykkeligvis blev ramt af sygdom. Vi mistede gode naboer, men fik til gengæld et dejligt hus, der samler det gamle dobbelt-torp.


Første vinter gik med at forbedre de håndværksmæssige mangler der var på torpet. Det var nok gået lidt hurtigt med at få lavet de på overfladen pæne løsninger, og den slags vil jeg ikke lægge navn til i eget hus. På med vanten, og gang i såvel tømrerarbejde, fugepistol og malergrej. 50 patroner acrylfuge forsvinder let til revner, sprækker, og muse-sikring.

Dernæst måtte jeg kigge på El anlægget. Der var 400 VAC i flere stikkontakter efter en uheldig tavletilbygning, så en ny gruppetavle med flere sikringer, og bedre fordeling af belastningen måtte til. De eksisterende kabler måtte skiftes da stofisoleringen var porøs. En spændende renovering hvor gammelt materiel blev bevaret hvor det var forsvarligt.

Renoveringen betød en bedre balance af forbruget, og vi kunne gå fra 20 A til 16 A i tarifsikring. Det gav en behagelig besparelse på 300 SEK/måned i besparelse på el-abonnement. Man er vel jyde :-)

Haven fik anlagt en række små Ho Chi Minh stier gennem urskoven. Det giver lyst til eventyr, og vi ser at børnene blandt vore gæster, hurtigt er på ekspedition.

Spisestuen stod i 2017 næst for. Der var pap på vægge og loft, der havde trukket fugt og derfor hang. En hel efterårsferie gik med at tage pap ned, fjerne 17 lag tapet, og kilovis at gamle søm ud. Bag forsømmelsen åbenbarede de skønneste bjælkevægge sig, og vi kunne nu sætte paneler løst på den nederste del af væggene, så luften kunne cirkulere og fjerne gammel fugt. På det inderste lag fandt vi et avisklip fra 1912 om tuberkulose. Dermed fik vi også dateret opbygningen af rummet. Maling, nyt el, og en varmepumpe senere var rummet færdigt. Det blev bedre end godt.

I vinteren 2019 gik vi så igang med stuen. Her var der gået råd i en rem under gulvet. En kendt fejl vi havde fundet ved købet, men nu var det tid. Gulvet måtte af, Udskiftning af dårlige remme, opbygning af isolering og nyt gulv. 3 af væggene måtte også ryddes, og fugtbestandige gipsplader kom på de 2. Væggen mod spisestuen kom til at fremstå i de rå bjælker, og den sidste væg var i god nok stand så vi kunne male og tapetsere de 3 øvrige vægge. Pappet på loftet måtte også nedtages, og der blev fuget mellem de råt tilhuggede brædder, så der kunne males. Vi kom i mål, kun let udfordret af Covid og udrejseforbud. Det kan tydeligt mærkes at der ikke længere er fodkoldt i rummet.

Sommeren 2020 foregik i Covids skygge. Færre udlejninger gjorde at vi havde mulighed for at begynde at bygge shelter i haven. Her kunne vi bruge gulvbrædderne fra stuen. Til dato har vi lavet konstruktionen og gulvet. Taget mangler shingles, men det når vi forhåbentlig til foråret.


Vi kommer nok ikke til at kede os heroppe...