Forbered dit eget pulvermix til pandekager:
Lav dit eget langtidsholdbare pandekagemix til vandreturen. Det holder prisen nede og du bestemmer selv smag og mængde.
Pandekager giver bonus til turen i form af socialt samvær, ekstra energi på den hyggelige måde, og muligheden for en god kop kakao...
Tips og tricks:
Sødmælkspulver kan købes i mange indvandrerbutikker. Det er ofte i en dåse, og kaldes Whole milk.
Æggepulver hedder ligeledes Whole eggs, og kan findes i nogle indvandrerbutikker, Man kan også finde det på inter-nettet (- ofte i forbindelse med træningssider, hvor man bruger det som proteinkilde). Her er Storbrittanien et godt bud. Endelig har friluftsbutikkerne det i mindre mængder (men prisen er derefter).
Ingredienser:
250 g mel
2 tsk. sukker
½ tsk. salt
50 g sødmælkspulver
50 g æggepulver (hele æg)
Evt. lidt vanille eller vanillesukker for smagen.
Fremgangsmåde:
Når man vil gøre pandekage dejen klar, tilsættes vand, mens der piskes med et piskeris, Denne portion passer til ca. 4 dl vand og giver 10 pandekager.
Server pandekagerne med honning eller syltetøj. En lille klat creme fraiche er heller ikke ringe.
Kulsvierens specialitet - Kolbullar.
Traditionel svensk ret med masser af energi. Retten stammer fra skovarbejdere og kulsviere, der måtte klare sig med hvad de havde med i skoven. Køleskab havde man jo ikke.
Ingredienser - 2 stk
2 dl hvedemel
3 dl vand
½ tsk salt
200 g saltet flæsk (helst tørsaltet - Kan også være tørsaltet bacon).
Fremgangsmåde:
Bland mel, salt og vand så det har tid til at stå og trække. Det kan evt. blandes og hældes på en beholder hjemmefra.
Skær flæsket i tern og brun halvdelen af flæsket i margarine, rapsolie eller palmin. Brug gerne bålpande til dette.
Hæld halvdelen af dejen i panden til det stegte flæsk. Når "kagen" er klar skal den vendes.
Proceduren gentages med den anden halvdel af flæsk og dej.
Server gerne med selvplukkede tyttebær. Det syrlige står sig godt med det salte flæsk i pandekagen.
Amerikanske pandekager.
De klassiske amerikanske pandekager er kendt for deres tykke og luftige konsistens. Server dem med blåbær eller ahornsirup, og de udgør en perfekt start på dagen.
Denne opskrift er selvsagt mest egnet til standlejren eller kanoturen på grund af vægt, følsomhed og holdbarhed.
Ingredienser:
2 kopper mel
2 spiseskefulde sukker
2 teskefulde bagepulver
1 teskefuld natron
½ teskefuld salt
2 kopper kærnemælk
2 store æg
4 spiseskefulde smeltet smør
Fremgangsmåde:
Bland de tørre ingredienser sammen. Pisk derefter kærnemælk, æg og smeltet smør sammen i en anden skål.
Bland forsigtigt de våde og tørre ingredienser indtil dejen lige netop føles ensartet og samlet.
Hæld en lille skefuld dej på en varm pande og steg til der kommer bobler på overfladen. Vend og steg til pandekagerne er gyldenbrune. Amerikanske pandekager er ofte blot 8-10 cm i diameter.