At kalde det nyt er måske en overdrivelse, i og med der er fundet et avisudklip fra 1910 på væggen i spisestuen - Som tidligere har stået som et selvstændig tømmerhus et andet sted i dalen.
Historien på selve huset daterer sig dog ikke tilbage til 1700 tallet, og er for øvrigt det nyeste tilkøb i det svenske. Til gengæld har der tidligere stået et soldat-torp på stedet.
Her er 124 kvm beboelse, en udestue på små 20 kvm, samt et værksted/skur på 12 kvm.
Huset er med elektrisk lys og varme. Der er rindende vand i bad og køkken.
Underetagen har en rummelig forgang med vaskemaskine. En mellemgang med adgang til bad og køkken, samt trappe til overetagen. Bad og toilet skal selvfølgelig nævnes :-)
Der er fuldt udstyret køkken med spiseplads til 4. Her er både elektrisk, samt brændekomfur. Dertil kan nævnes køl/frys, kogekedel, vaffeljern, og microovn.
Spisestuen ligger i hjørnet af huset. Her er der også en ægte porcelænskakkelovn, der bliver brugt flittigt om vinteren. Da vi renoverede spisestuen, fandt vi avisudklip fra 1912, hvor huset er opført på dette sted at Birger Svensson og familie. Selve spisestuen er sat i tømmerstokke på ca. 25x15 cm, og har tidligere stået et andet sted i dalen. Fra spisestuen er der også udgang til havestuen.
Stuen er nyrenoveret, og fremstår med de rå tømmerstolper på den ene væg. Her er der sofaer til alle gæster, samt en god stol at læse i. Der er desuden direkte udgang til husets forside.
Havestuen er husets uderum. Det er her vi finder husets gæster om sommeren. Med hyggelige sprossevinduer og fri adgang til haven, er det stedet man er samlet i løbet af dagen.
Overetagen består af et stort fællesrum med 2 enkeltsenge. Et lille soveværelse med dobbeltseng, et børneværelse med køjeseng, og gennemgang til det store soveværelse med dobbeltseng.
I den hyggelige have er der kulfyret grill, en centralt placeret bålplads, et dejligt hængekøje spot & et skønt shelter, samt små hemmelige stier ud mellem træerne i bunden af haven. Det hele er tænkt som en ekstra mulighed for at friste vore gæster til at nyde naturen.
Her finder du en genial stribe af små seværdigheder af enhver art. Kør blot ud og kig. Der ligger folder med kort i hytten.
Sverige (og Norge) har en unik tradition for at alle må færdes i naturen. Sæt dig ind i de simple regler, og drag på svampejagt.
I Falkenberg blot 50 km fra torpet findes en fantastisk butik med friluftstøj, der bestemt kan anbefales.
Siden vi overtog dem gamle hytte i foråret 2008, har torpet løbende undergået en renovering, så den passer til familiens behov - ingen luksus, men masser af "oprindelighed". Senere er det nedre torp stødt til
I 2016 overtog vi med relativ kort varsel det nedre torp, da ejerne ulykkeligvis blev ramt af sygdom. Vi mistede gode naboer, men fik til gengæld et dejligt hus, der har samlet det gamle dobbelte torp igen.
Første vinter gik med at forbedre de håndværksmæssige mangler der var på torpet. Det var nok gået lidt hurtigt med at få lavet de på overfladen pæne løsninger, og den slags vil jeg ikke lægge navn til i eget hus. På med vanten, og gang i såvel tømrerarbejde, fugepistol og malergrej. 50 patroner acrylfuge forsvinder let til revner, sprækker, og muse-sikring.
Dernæst måtte jeg kigge på El anlægget. Der var 400 VAC i flere stikkontakter efter en uheldig tavletilbygning, så en ny gruppetavle med flere sikringer, og bedre fordeling af belastningen måtte til. De eksisterende kabler måtte skiftes da stofisoleringen var porøs. En spændende renovering hvor gammelt materiel blev bevaret hvor det var forsvarligt.
Renoveringen betød en bedre balance af forbruget, og vi kunne gå fra 20 A til 16 A i tarifsikring. Det gav en behagelig besparelse på 300 SEK/måned i besparelse på el-abonnement. Man er vel jyde :-)
Haven fik anlagt en række små "hemmelige" stier der slynger sig gennem urskoven. Det giver lyst til eventyr, og vi ser at børnene blandt vore gæster, hurtigt er på ekspedition.
Spisestuen stod i 2017 næst for. Der var pap på vægge og loft, der havde trukket fugt og derfor hang. En hel efterårsferie gik med at tage pap ned, fjerne 17 lag tapet, og kilovis at gamle søm ud. Bag forsømmelsen åbenbarede de skønneste bjælkevægge sig, og vi kunne nu sætte paneler løst på den nederste del af væggene, så luften kunne cirkulere og fjerne gammel fugt. På det inderste lag fandt vi et avisklip fra 1912 om tuberkulose. Dermed fik vi også dateret opbygningen af rummet. Maling, nyt el, og en varmepumpe senere var rummet færdigt. Det blev bedre end godt.
I vinteren 2019 gik vi så igang med stuen. Her var der gået råd i en rem under gulvet. En kendt fejl vi havde fundet ved købet, men nu var det tid. Gulvet måtte af, Udskiftning af dårlige remme, opbygning af isolering og nyt gulv. 3 af væggene måtte også ryddes, og fugtbestandige gipsplader kom på de 2. Væggen mod spisestuen kom til at fremstå i de rå bjælker, og den sidste væg var i god nok stand så vi kunne male og tapetsere de 3 øvrige vægge. Pappet på loftet måtte også nedtages, og der blev fuget mellem de råt tilhuggede brædder, så der kunne males. Vi kom i mål, kun let udfordret af Covid og udrejseforbud. Det kan tydeligt mærkes at der ikke længere er fodkoldt i rummet.
Sommeren 2020 foregik i Covids skygge. Værkstedsskuret fik nyt gulv. Færre udlejninger gjorde at vi havde mulighed for at begynde på at bygge et shelter i haven. Her kunne vi genbruge de brugte gulvbrædder fra stuen til et godt projekt. I 2021 var vi færdige med det, og resultatet blev rigtig godt. Der er nok benyttet 80 % genbrugs/rest træ til det. Vi har nu endnu en fristelse for vore gæster.
I 2022 fik vi flyttet døren fra fronten til gavlen på skuret. Den gamle dør var mildest talt ikke køn at se på. Nu har vi fået et fint skur, og samtidig kan vi benytte det uden at forstyrre vore gæster. Huset fik MESH-netværk, så der nu er dækning i hele huset. Desværre er det luftbårne internet fortsat ret svagt, og ofte kun betegnet som 3G+ på Telias dækningskort. Udfordringen er den samme for den anden operatør - Nemlig "3" - Så noget tyder på et svagt backbone net til mobilmasterne i området.
I foråret 2023 blev kloakeringen endelig ført til et fælles 3-kammer system for begge torp. Det tog 2 års sagsbehandling hos Svenlunga kommune, og yderligere 9 måneder før entreprenøren havde ressourcer. Vi er nu reetableret efter projektet, og græsset er ved at komme igen .
Der er tilkøbt et stillads, som gør mange opgaver noget lettere deroppe. Som en følge af det kom der her i foråret 2024 nyt tag og stern på torpets værkstedsskur. En simpel opgave, som dog endte med at kræve en mindre logistisk indsats. Trailerens lejer skulle nemlig skiftes, og efter at have fået reservedelene, viste det sig at det ene nav også skulle skiftes. Så i tredje forsøg kørte traileren atter, og det nye tag kunne hentes 50 km væk i Varberg. Dermed gik foråret med at skifte tag :-)