Ovnbagt lasagne, eller en kage er altid lækkert. Men kan man lave det på tur...
Der findes mange måder at skabe en ovn til turbrug. Denne side vil koncentrere sig om stråleovnen, der med infrarød varme fra bålet reflekterer. og bager maden.
Princippet i reflektorovnen er at den placeres tæt ved bålet, således at varmestrålerne reflekteres af ovnens flader og varmen derved koncentreres på den mad som skal tilberedes.
Ovnen kræver dermed ikke anden varmekilde end et bål, samt et fad man kan tilberede maden i. Med den rette størrelse reflektorovn, vil trangiaets pande kunne gøre dobbelt gavn og bruges i denne funktion.
Reflektorovnen er et godt supplement til øvrigt bålkogegrej, men kræver også udstyr til at lave og holde et bål ved lige. Derfor er den nok mere egnet til standlejr eller kano/kajaktur hvor vægten betyder mindre, end til vandreture. På en kortere vandretur kan vægten dog sagtens tillade at man bærer den med i kombination med eksempelvis et trangia, eftersom ovnen i sammenpakket tilstand typisk ikke har den store volumen.
Sådan virker en reflektorovn
Her vises hvordan og til hvad, en reflektorovn bruges når man er afsted på tur.
Svante Freden har sin egen produktion af stråleovne. Ved siden af produktionen har han dog frigivet sine tegninger, så alle kan bygge deres egen reflektorovn hvis de vil.
Ideen er at alle kan vælge at købe det færdige produkt ved ham, og dermed have taget et aktivt valg om at få netop hans reflektorovn.
På de 2 nedenstående links kan du se ham tilvirke ovnen og finde hans arbejds-tegninger.
Sådan bygges en reflektorovn
Svante Freden fra Skara i Sverige viser her hvordan en reflektorovn bygges i aluplader. Det giver et godt indblik i hvor simpel en teknik der er i brug.
Svante Fredens opskrift
Svante Fredens egen tegning er lagt offentlig frem, og kan ses her. Tegningen kan bruges til at bygge en foldbar reflektorovn i alu eller stålplade.
Vildmarksbassens version af reflektorovnen er baseret på Svante Fredens version. Den har tilpas gode vinkler således at varmen stråler mod midten af ovnen, hvor tilberedningen skal ske.
Den store forskel er dybest set at sidefladerne laves i et stykke, som bøjes let midt på, hvor samlingen ellers skal være. Det gør sidefladen lidt mere stabil. Typisk laver jeg en skabelon i pap, så der let kan tilvirkes X antal ovne i en fart.
Fladerne kan laves i 2 mm finer eller tykt bølgepap. Det væsentlige er at de skal være stive nok til at kunne bære sin egen vægt, samt den mad man agter at tilberede i ovnen.
De 5 udskårne stykker beklædes med reflekterende materiale på den side som skal vende mod bålet (indersiden). Folien tapes fast på ydersiden. Her kan man vælge at bruge den lidt dyre løsning med varmebestandig aluminiumstape på hele refleksionsfladen, eller slet og ret beklæde med almindelig alufolie. Den lidt tykkere alufolie til grill er dog lidt mere holdbar hvis man ønsker at bruge ovnen flere gange. Folien fastgøres med tape på ydersiden af ovnen. Her kan godt bruges gaffatape, men aluminiumstape er at foretrække.
De 2 sideflader ridses for på midten, og bukkes nu så de får cirka samme vinkel som bagpladen. Der laves huller lidt under bukningen til de pinde der skal bære maden. Herefter samles de 4 sider (sideplader, samt top og bund) med tape på ydersiden.
Bagpanelet er en anelse for stort til at passere gennem hullet til den, og kan nu presses ind fra fronten, så det holder siderne på plads.
Pindene til at bære maden sættes i, og der kan eventuelt laves et par pinde som kan sættes i siderne af ovnens front, så den ikke klapper sammen på grund af vægten. Man kan vælge bambusspid som skal skiftes med mellemrum, eller måske et par grillspid i metal.
Når ovnen er i brug, eleveres bagkanten med en sten eller et stykke brænde, så ovnen står lige.
Efter brug fjernes pindene. Bagpanelet tages ud, og siderne kan klappes sammen til en flad aflang pakke.
Reflektorovn af bageplader
Her har man skabt en reflektorovn af bageplader i stål. Den er robust og pladerne kan pakkes i en stak. Ideen er ikke helt tosset til eksempelvis kanoturen.
Blot for at komme igang med at lege med ovnen, bør man lave et passende stort glødebål på jorden, således at der er plads til stråleovnen i bålets udkant 30-40 cm fra bålets kant.
En passende pande eller fad fyldes med et lag rodfrugter i 4 cm stykker. Stykkerne bær ikke være mere end 1,5 cm tykke.
Hæld olivenolie i en tynd stråle over rodfrugterne, så olien er godt fordelt. Drys med peber og salt. Sæt dem ind i ovnens centrum. Husk at vende rodfrugterne undervejs, med ca. 15 minutters mellemrum.
Bålet holdes ved lige ved at tilføre brænde og flytte rundt på gløderne. Undervejs skal formen drejes så varmen fordeles jævnt. Ovnen kan desuden flyttes nærmere, eller væk fra bålet alt efter hvilken temperatur der ønskes. Husk at temperaturen ændres efterhånden som bålet brænder ned.
Rodfrugterne kan serveres når de er gennembagte efter 30-60 minutters bagning.
Idestorm over reflektorovne
Denne film viser en variation af ideer over temaet reflektorovne. Få god inspiration til at kreere din helt egen. Måske i letvægt til vandreturen.