Trangia stormkøkken





Trangia stormkøkkenet:


Et af de ældste og mest driftsikre kogesystemer til turbrug - er stormkøkkenet fra legendariske  svenske Trangia.

  

Et trangia stormkøkken har en fornuftig vægt, stor driftsstabilitet, lav ydre påvirkning af vejrforhold, overskuelig pakkevolumen, og så indeholder den de nødvendige gryder og en pande - Nok til en rimelig avanceret madlavning.

 

Trangiaet er produceret siden 1925, hvilket godt kan mærkes i finesserne. Alligevel har de holdt det i solide og gedigne materialer, og ikke lagt for mange neopren håndtag og lignende på, som vil blive slidt gennem årene.

  

Grundkonceptet består af en vindskærm der leder varmen mod gryden, med en spritbrænder som varmekilde. Luften tages ind forneden, og føres op langs grydens bund og sider, så varmen overføres så effektiv som muligt.

 

Vindskærmen giver så god beskyttelse af brænderen, at jeg på fjeldture flere gange gennem tiden har lavet mad i så hård vind, at panden (i sin funktion som låg på gryden) er blevet taget af blæsten. Alligevel er det lykkedes at lave god varm mad hver gang.


155973183_2921996981456867_9175365065984840897_n
Selv trangiaet måtte bære maske tilbage i Covid tiden :-)
20221217_163745
One pan dish
IMG20240603141423
Mit trangia har selvfølgelig været en tur på Versailles.
IMG_20180621_192603
En let menu under en kajaktur.
20220410_215053
Der bages æble crumble i fjeldet.
friterad_camembert_med_hjortron
Pandestegt Canembert med hjortronsylt
20220902_202909
Nøddekage bages i Omniaen.
20220902_194343
Med gasbageforme som Omnia, kan man nu have ovn med til trangiaet.
20221030_120530
Der ristes franske riddere
20220827_144942
Marokkansk grøntsagsgryde på trangia.
DSCN0747
Selv Kelly kettlen har været en tur på trangiaet.
20220411_200506
Et typisk køkken i fjeldet. Man skal huske at genier behersker kaos.
DSC_0400
Er vandreholdet stort nok skal der 2 Omniaer til for at lave brød og kage nok på fjeldturen.
DSC_0369
Drømmekage på fjeldet.
20220410_185245
Der smeltes sne til vand.
IMG20240902164006
Til venstre ses underdelen fra et trangia model 27, og til højre et model 25. Læg mærke til at ventilationshullerne dækker ud til kanten på model 27.
20210131_154021a
Der bages brød i skoven.
20200803_181447 (1)
Jeg har endda bygget min egen gasbageform.
DSCN2714
Trangiaet i brug ved bålet.
DSC_0406
Aftenhygge på fjeldet.
DSC_0055_1
Der laves karrysuppe på tur.
20221002_110559_1
Trangiaet kan også let ændres til en røg-ovn. Her ses røgfadet i bunden. Det holdes et lille stykke over brænderen med nogle sten eller lignende.
20221002_110606_1
I grydeholderne er placeret en rist til røg varerne
20221002_114814_1
Her røger vi kragebryst.
20221002_115622
Trangiaet er pakket ind i folie, for at holde opvasken på et minimum. Røgen sætter sig nemlig alle steder der ikke er dækket.
20221002_114132_1
Toppen er også dækket af folie for at holde røgen inde.
20221123_182500_1
Vafler kan også bages på trangia. Her med en rist som mellemstykke.
IMG20240603142023
Trangiaet på Versailles. Det fornemste sted jeg har medbragt mit trangia.
IMG20240801205638
Gasdåser med vægtangivelse før og efter en 3 dages fjeldtur med trangia for 4 personer.


Trangiaet findes i hovedtræk i 4 størrelser:

 

Micro trangia er primært til helt simple opgaver, som at varme en wet-pack, eller vand til pulvermad og drikkevarer. Simple typer madlavning kan også udføres. Den tager efterhånden over ved udøvere af ekstremsport som adventure races.


Mini trangia passer fint til enkeltpersoner som vil have et let og driftsikkert køkken uden de store dikkedarer. Det kan let være i en lomme på rygsækken, og kan med gryde og pande godt klare et simpelt måltid. Denne har jeg med stor succes brugt til eksempelvis feltrationer under øvelser.

 

Type 27 er beregnet til 2-3 personer, og med 2 gryder på 1,0 liter er kapaciteten en del mindre end på type 25. Er du altid alene på tur, er dette en fin størrelse at bruge, da der både er volumen samt vægt at spare. Alligevel kan du lave et godt måltid på dit køkken, også i blæst og regn.

 

Type 25 er beregnet til 3-4 personer, og den foretrukne model. Dens gryder kan tage 1,5 og 1,75 liter, hvilket gør at den let kan bruges af en person, og med lidt øvelse fint passer til 4 på tur. Denne er nok basis for de fleste måltider på trangia, og giver ikke op overfor ustadig vejr og hård vind.


Nummersystemet efter typen henviser til sammensætningen af trangiaet. Eksempelvis er et trangia 25-3 lig med et trangia til 3-4 personer, med alu gryder, og en pande med non-stickbelægning. Ligeledes er et trangia 25-23 et 3-4 personers trangia i modellen med UL vindskærm, non-stick pande og duossal gryder.


En komplet oversigt over alle kombinationer i stormkøkkenet vil være omfattende og blot gøre beskrivelsen her mere uoverskuelig. Her vil jeg henvise til diverse forhandlere, og selvfølgelig trangias egen hjemmeside.


Materiale

Beskrivelse

Fordele

Ulemper

Aluminium

Standard legeringen i et trangia, hvis ikke andet er nævnt.

Let at rette buler ud. Rimelig varmefordeling.

Bliver meget blød med tiden

UL

Stærkere alu legering. 25% lettere og 50% stærkere end rent aluminium.

Lav vægt. God til vindskærm.

Tynd og dermed dårlig varmefordeling i gryder

HA

Hård anodiseret aluminium har stort set samme egenskaber som UL, men med en hårdere overflade.

Overfladen er let at rengøre, og er arvtager for stålgryderne.

Tynd og dermed dårlig varmefordeling i gryder

Rustfrit stål

Udgået - indført en overgang på grund af styrke og rengøring.

Høj styrke. Let at rengøre.

Dårlig varmefordeling

Titanium

Udgået - meget let og stærkt materiale

Let. Høj styrke. Overtaget af HA.

Dårlig varmefordeling

Duossal

En kombination af en inderdel i rustfrit stål, og en kappe af aluminium

God varmefordeling. Let at rengøre. God til gryder.

Tungere, men ikke meget

Non-stick

En slip-let belægning der gør at maden ikke brænder på.

God til panden. Selv fisk brænder ikke fast.

Kræver træ eller plast redskaber. Beskyttes under pakning.


Den primære forskel ligger i valg af materialer som traditionel eller anodiseret aluminium, rustfrit stål, titanium, duossal, samt med og uden belægninger af non-stick materiale. De findes desuden i en UL (ultralet) og en HA (hårdt anodiseret) udgave, ud over de mere traditonelle aluminiumslegeringer. Generelt vejer et moderne trangia 25 uden problemer under et kg i butikken.


Det gode ved trangia er at alle dele kan købes enkeltvis indenfor alle typer materiale. Derfor er det let at opgradere til eksempelvis duossal gryder eller non-stick pande, efterhånden som behovet opstår.



En kort beskrivelse af (de for mig) mest interessante typer materialer.

Det oprindelige trangia kom som en ren aluminiums version. Aluminium som materiale har en god varmefordeling, en begrænset vægt, og er tilstrækkelig blød til at man let kan rette større buler og fun-marks ud. Bagdelen er at gryderne med tiden bliver bløde, og ting har en tendens til at gro fast på panden.


Trangia med non-stick belægning findes i flere varianter. Fra den fulde version hvor selv vindskærmen er belagt, til modeller hvor det blot er panden der har belægningen. Jeg foretrækker at have non-stick belægning på panden som det eneste, eftersom det kun er under stegning at jeg oplever at maden brænder sig fast. Man skal huske at bruge  redskaber i blødt materiale, som træ eller plast for ikke at skrabe hul på non-stick belægningen. Når trangiaet pakkes skal man også altid huske at lægge enten en multiplade eller en klud imellem pande og vindskærm, så der ikke ridses hul i non-stick belægningen under transport.


Trangiaet har været lavet i både titanium og rustfri stål. Begge modeller var ret dyre og vandt aldrig rigtig indpas. Gryderne var meget tyndbundede uden varmefordeling, og man kunne intet gøre ved buler. Der var kort sagt intet andet end vægt at spare. Madlavningen blev desværre derefter.


De senere trangiaer er af UL eller hårdanodiserede aluminium. Dette gør at stormkøkkenet kan udformes i en endnu tyndere version, så man sparer vægt. Typisk vejer et trangia type 25 nu kun sjældent over 1 kg. Materialet fungerer godt til vindskærmen hvor der er en del gram at hente, men jeg foretrækker dog lidt tykkere gryder, på grund af varmefordelingen. Problemet med gryder som smelter under tørstegning, er nemlig ikke blevet mindre med gryder i UL materiale. De er slet og ret, både tyndere og mindre slidstærke i min optik.

De bedste gryder til trangiaet, er i min verden klart materialekombinationen Duossal, som består af aluminium inderst og stål yderst på gryderne. Dette er en gammel kending som atter kommet i produktion. Gryderne ligger i den tunge ende, men holder så til gengælde til lidt af hvert. Det giver en solid gryde med en rigtig god varmefordeling. Den kan ikke brændes igennem under normal brug, selv ved brug af de kraftige multifuel brændere. Model 25-23 UL vejer dog stadig under 1,1 kg, så det stikker ikke helt af

Mit perfekte trangia vil derfor består af en UL vindskærm, Duossal gryder, og en non-stick pande. Altså samme opbygning som trangia 25-23


Trangia kit 4
Dette er ikke det perfekte trangia kit, men rimelig tæt på ud fra et koncept om at medbringe tilstrækkeligt i trangiaet til at kunne lave et fuldt måltid.
Trangia kit 2 (1)
Derfor pakkes der altid multidisk, 2 håndtag, pandespatel, tefal minigrydeske, kniv, piskeris, salt og krydderier, tændstikker og tændstål, opvaskebørste, samt miljøvenlig sæbe
Trangia kit 6
Det hele kan pakkes i den store billy pot, så man let kan lave mad til mange.


Mit fulde trangia kit. Dog er termoposen ikke med på billederne.


Mit Trangia er typisk type 25-3

 

Jeg vil til enhver tid anbefale Trangia model 25-3, der i dag er en UL model bestående af anodiseret aluminium, som er noget lettere, og lige så stærkt som de ældre modeller. Panden er belagt med en non-stick behandling der gør at pandekager og andet ikke hænger i under stegning. Gryderne består også af anodiseret aluminium, og har en fin varmefordeling. Samtidig kan de let skrubbes med en grydesvamp eller sand hvis noget brænder på.


På flere af mine trangiaer har jeg skiftet gryderne til Duossal, og panden er altid i non-stick. Gryder med non-stick er derimod for sarte til det brug jeg udsætter dem for, hvorfor jeg helst ikke bruger det i mit trangia. Dermed er det faktisk type 25-26.


Nu har jeg indkøbt min første pande i duossal. Jeg er spændt på om den kommer til at tage over for non-stick.



Min standard pakning


Jeg har gennem tiden samlet en nøje gennemtænkt trangia-pakning, som samtidig også kan pakkes ned i trangiaet. Det har reddet mange gode måltider. Samtidig slipper man for at skulle bruge en ske til at vende pandekagerne med, eller at skulle røre i suppen med en gaffel.


Pakningen er en standard jeg altid tager basis i, undtagen når vi taler fjeldtur. Her laver jeg en konkret vurdering af den ekstra vægt, i forhold til turen. Eksempelvis kan termoposen let tjene sin vægt hjem i sparet brændstof. Men den ekstra lille gryde giver ikke mening når vi taler færdigretter i tørret mad.

  

I stedet for en kedel har jeg den lille gryde fra type 27 (eller mini trangiaet) inderst i stormkøkkenet. Heri kan jeg have brænderen, 2 trangia håndtag, et lille multitool med dåseåbner, tændstikker, 4 filmdåser med salt & krydderier, en bøtte opvaskemiddel, en lille opvaskebørste, ½ skuresvamp, en lille Rosti grydeske, en kort pandespatel, en lille madpincet, et lille piskeris, samt en køkkenkniv med 8 cm blad. Dertil ofte en rens-let, et lille rivejern og en silicone grydelap. Den lille gryde kan tages ud med det hele når der skal kokkereres, og mangler man en skål eller ekstra gryde, er den fin til det.

 

Endelig har jeg syet en pose i fleece med uld på indersiden, hvor gryderne kan stilles i for at koge færdig, eller holde maden varm.  Eksempelvis har man ofte kun et trangia med på tur. Så koger man risen, før man laver sovsen (mens risen bliver kold). Nu kan risen koge færdig i termoposen, mens sovsen laves, og det hele serveres varmt.


Dertil har jeg en multidisc, som kan bruges til skærebræt, grydelåg, spaghetti si, samt underlag når man spiller Yatzy eller Meier i fjeldet. Dertil beskytter den non-stick beklædningen i panden når trangiaet er pakket. Min multiplade er  hjemmelavet, og nok 20 år ældre end dem trangia selv producerer. Det er den grå plade ved panden på mit billede ovenfor.

 

Når vi er flere afsted, eller det er kanotur/standlejr har jeg desuden trangia's lejrgryde med. Det passer til trangia model 25. Indeholder 4,5 liter, og trangiaet kan pakkes ned i gryden under transport.


19 cm Rosti grydeske


Lille let og solid grydeske. Faktisk bør det være eneste spisegrej for deltagerne

Ikea Duktig


Ikeas køkkensæt til børn passer perfekt til trangiaet. Det er til leg, men med den begrænsede brug er risikoen yderst minimal. Jeg har brugt dem i mange år, og vil trygt vedblive med det.

Opvaskebørste i træ


På denne børste kan skaftet forkortes, så den passer til trangiaet. Hovedet kan let skiftes. Ofte kan man nøjes med selve hovedet i trangiaet.

8 cm køkkenkniv


En kniv svarende til denne grøntsagskniv fra Victorinox passer fint til trangiaet, og samtidig er det et solidt & skarpt redskab.


Gode tips til brugen af dit trangia:


Brug altid bløde redskaber som træ eller plast til dit trangia. Aldrig metal. Det ridser overfladen og maden kan lettere gro fast. Har man non-stick, bliver det mere aktuelt, men også andre belægninger er sarte.


På trangia spritbrænderen skal man altid huske at bruge spareringen (og aldrig låget) til at regulere varmen under madlavningen. O-ringen i låget kan ikke tåle høj varme, og risikerer at holde op med at lukke tæt når brænderen pakkes.

 

Låget må ikke skrues på spritbrænderen før den har en lavere temperatur end håndvarm. Ellers vil den varme luft inden i brænderen trække sig sammen under afkølingen. Det skaber et vacuum, som gør det meget svært at skrue låget af. Opstår der vacuum, skal brænderen varmes op - eksempelvis i varmt vand. Dermed udvider luften sig i den, og det skabte vacuum ophører.

 

Til brug i fjeldet, beregner jeg 0,8 dl. sprit per person/dag. Så er der nok til havregrød, brødbagning, suppe, frysetørret aftensmad, varme drikke og pandekager. Såmænd også til et lille spritflamme lejrbål hvis man er til det. Bruger man gas, skal der regnes med ca. 90 gram gas per person/dag til fuld fjeldforplejning.


Bruger man sprit til hele madlavningen, er der god brændselsøkonomi i at rense løbesod af gryder og pander efter brug. Det er let blot gjort ved at tørre bunden hen over lidt sand eller græs. Dertil bør der renses i bund med en rens-let hver 2-3 dag. Det fastgroede lag sod, vil efter 3 dage forøge spritforbruget betydeligt.


Lav en termopose der kan bruges til høkasse under madlavningen. Det sparer brændstof, og sovsen kan serveres varm til pastaen.


Det mest sikre sted at placere et trangia er på jorden. Her er der mindre risiko for at et uheld vælger kogende vand på meget andet end ben og hænder. Er det placeret på et bord som ikke står helt stabilt, vil et uheld kunne ramme overkrop og hoved. Tænk blot over det. 


Vurder risikoen for brandfare. Stil altid trangiaet på en plet uden bevoksning. Meget gerne uden brandbar materiale op til 50 cm fra trangiaet. Skulle man få væltet et tændt trangia, vil der ikke opstå nogen akut brandfare.


Almen færdsel skal altid holdes mindst en meter fra trangiaet. Dermed støder ingen ind i det ved et uheld. Man må heller ikke skræve ind over et tændt trangia, når man lige skal tage noget op. Gå udenom.


Færdes man steder med brandfare, kan det anbefales at øge sikkerheden ved at placere trangiaet på et stykke af et brandtæppe, så man er sikker på at underlaget ikke kan antændes. Tæppet bør dække 50 cm omkring trangiaet.


termopose
Termopose i uldfleece. Ulden kan tage varmen fra gryden uden at smelte, og fleecen isolerer på ydersiden.
20220410_193215___serialized1
Termoposen virker også fint med vrangen udad.
2015-07-22 17.59.52
Den kan let pakkes med i trangiaet.
IMG20240725202133
En ny og lidt tykkere termopose er kommet til. Den er kreeret af en poncholiner (vatteret tæppe) i M84 camo, og beklædt med tykt bomuldslinned på indersiden.


De forskellige typer trangia brændere

 

Spritbrænder:

For at undgå ulykker bruger jeg altid trangias sikkerhedsflaske på tur. Flasken er trykprøvet, så den kan tåle at ligge med sprit i solen. Ventilen er fjederpåvirket, så hvis spritten antændes under påfyldning af brænderen, lukker flasken selv for ventilen når man slipper eller smider den. Skal jeg have flere flasker sprit med, transporterer jeg det normalt i original emballagen, og fylder over i sikkerhedsflasken efterhånden som det er nødvendigt.


Gasbrænder:

Der findes en fortrinlig gasbrænder til trangiaet. Dermed får man trinløs regulering af varmen, og undgår den rengøring af sod som spritbrænderen medfører. Man skal dog huske at bruge gas med et Butan/propan blandings-forhold der er afstemt med den årstid man er afsted på - eller have en små knækvarmepuder med til at lægge under gasdåsen, så gassen er varm nok til at fordampe. 


Gas er alt i alt et god varmekilde til de 3 sæsoner i danmark, men kan med de rigtige valg, dermed også godt bruges den 4. sæson. Selv sommergas virker fint ned til 5 minusgrader, hvis den bliver boostet med en knækpude. Gerne kombineret med en lille pose, der kan holde varmen ved gasdåsen. Hvis man er lidt ferm med strikke eller hækle, kan det til og med blive ganske dekorativt.


Til brug i fjeldet vil jeg dog fortsat anbefale back-up af spritbrænderen, eller skifte til en multi-fuel brænder. Man skal være opmærksom på at ved brug af pande kan gassen godt have svært ved at give effekt nok, især under kølige forhold.


Multifuel brænder:

Multifuel er en brænder der kan bruge mange typer brændbare væsker som brændstof. Den har ofte en høj effekt, og med et lavt forbrug af brændstof. Eneste hage ved multi-fuel brænderen er at den rent mekanisk er så avanceret, at det kræver lidt øvelse at bruge den. Samtidig er fejlmuligheden større. Så efter at have oplevet et nedbrud på en fjeldtur, er jeg rigtig glad for også at have en sprit-brænder med som back up.


Generelt:

Det er altid en dårlig ide, blot at have en enkelt brænder med til en fjeldtur. Har man kun et stormkøkken, er det en god ide at medbringe en back-up brænder. Har man til gengæld flere stormkøkkener i gang, kan der godt laves varm mad, selv om en af brænderne ikke fungerer. Det tager lidt længere tid, men det har man ofte nok af på en vandretur.


Trangias hjemmeside


Trangiaet er beskrevet i dybden på deres egen hjemmeside...

Camping kogebogen


En god lille trangia grundkogebog til turbrug i danmark, er

"Camping kogebogen" der omhandler traditionelle

madretter tilrettet netop madlavning på trangiaet.

Bogen findes i dag desværre kun som antikvarisk, så jeg linker til en scanning af bogen. Kvaliteten er ikke god, men funktionel.

Trangia kogebogen


Anders driver siden med masser af opskrifter, og han er også manden bag Trangia kogebogen. Besøg hans side og se mere her.

Vildmarksbassens egne opskrifter


I forbindelse med mærket 12xTrangia har jeg her på sitet lagt en stribe opskrifter til den gode mad på trangia manèr.

Lav din egen køkkenkasse til turbrug


Madlavning på et stormkøkken løber til tider ind i begrænsninger sat af det køkkengrej man har adgang til. Når man ofte nok har rippet køkkenet derhjemme, bliver tanken om et transportabelt køkken tilpasset mulighederne i et tranga attraktivt.


Jeg har valgt at bygge min køkkenkasse op med en blanding af gode tilbud, og mange hyggelige besøg i utallige genbrugs-butikker. Dermed er man heller ikke bange for at bruge det ude i naturen, fordi det er for fint. Et godt køkken bygges ikke på en dag, og mit får regelmæssigt nye forbedringer tilført. Sidst var det rullemapperne til køkkenudstyret.


Udrust kassen med det ekstra køkkenudstyr du trænger, når du laver god mad i naturen. Jeg kan anbefale at supplere dit køkkengrej til frilufts-køkkenet med skrælleknive, rivejern, stegegaffel, kokke og urte knive, en vugge kniv, skærebrædt, målebæger, grydelapper, piskeris, skeer, dåseåbner, hvidløgspresse, grydelapper, viskestykker, klude, grydesvamp, opvaskebørste, sulfo, lighter, krydderier, affaldsposer og andet godt..


Kig og find inspiration i billederne herunder. Kassen sætter rammerne for størrelse og mængde på indholdet. Balancen er at have en kasse man gider slæbe med, og samtidig få udstyr nok til at man rigtig kan udfolde sig indenfor Cousine de Trangia.


Lejrkøkken
Øverst ligger tynde skærebrædder
Lejrkøkken
Så er der lidt foldeskåle og si
Lejrkøkken
Grydelapper, fejebakke med kost, viskestykker, pose med mindre køkkenting som dåseåbner og måleskeer.
Lejrkøkken
Rullemåtter til køkkenudstyr, målebægre.
Lejrkøkken
Hjemmesyet rullemåtte til ophæng med piskeris, pandespatel, dejskrabere og røreskeer
Lejrkøkken
Hjemmesyet rullemåtte til ophæng med knive og skrælleknive.
Lejrkøkken
Nederst er der krydderier, opvaskebørster, poser, rivejern, mindre foldeskåle, strygestål og rensesvampe.

Trangia opskrifter


På facebook driver svenske Tonu Larsson denne side med skønne trangia opskrifter. Han er bestemt værd at følge.

Mere inspiration til trangia.


Ligeledes finder du denne side på facebook, der er dedikeret trangiaet. Her kommer mange gode ideer omkring såvel trangia, som tilbehør og brug.

Wiki how


Grundlæggende brug af Trangiaet, beskrevet trin for trin.

Trangia how


Trangias egen lille instruktionsfilm om brugen af stormkøkkenet