Her er vildmarksbassens base for den gode madlavning på trangiaet.
Denne side er lagt ind under "Køkkenet på Trangia-maner", så opskrifterne kunne få en hel side for sig selv uden at støje for meget på hovedsiden.
Derfor vil du opleve at de indsatte links fører fra den ene side til den anden - og omvendt.
Denne opsætning skaber en bedre opdeling, og fremfor alt kortere sidetekster. Dermed bevares fokus på den enkelte side omkring henholdsvis det gode trangia køkken, og de mange spændende retter man kan udfordre sig selv med.
God fordøjelse...
Oversigt over Vildmarksbassens opskrifter
Herunder er en del af de mange lækre retter vi selv har lavet på trangia. Klik på linket og kom ned til opskriften.
Varme retter
Wilderness Christmas dinner - Danish style
Supper
Morgenmad/Brunch/frokost
Kage/Dessert
Varme retter - 4 personer
Wok Amok
At lave wok på trangia, kan i mindre mængder let ske direkte i gryden. Jeg er dog den heldige ejer af en foldbar wok fra norske Eagle products, som passer lige på trangiaet. Desuden fandt jeg en lokal fabrikeret jernwok på en rejse til Tyrkiets bagland. Den passer fint til trangiaet. Derfor er det min tilgang til wok amok.
Her er opskriften på en simpel wokret, som let kan varieres i det uendelige... Leg med varianterne og tøm køleskabet.
Wok med danske grøntsager, honning og varmrøget laks.
Ingredienser
8 gulerødder
1 sød kartoffel
1/4 hvidkål
4 forårsløg
1/2 squash
1 hvidløg
1 spsk Honning
1 dl Soya
½ dl Sød chili sauce
Raps eller solsikkeolie
Forberedelse
Alle grøntsager skæres 5 mm tykke 3-4 cm lange stave, eller tilsvarende stykker.
Tilberedning
Wokken sættes over ilden. Raps eller solsikkeolie hældes i. Når olien er varm, vil den syde omkring den svovlfrie ende af en tændstik. Så begynder selve wokningen. Grøntsagerne skal hældes i den rigtige rækkefølge for at være færdige samtidige. De hårdeste grøntsager skal i wokken et stykke tid før resten føres til. Sørg for at der konstant vendes i grøntsagerne under tilberedningen, indtil der tilføres mere væske.
Efter ca. 10 minutters wokning tilsættes ca. 1 spsk honning, samt en rundhåndet mængde soya og sød chilisauce.
Retten koges ind, mens den regelmæssig vendes rundt. 5 minutter før servering tilsættes 200 gram varmrøget laks brækket i bidder. Så er retten færdig.
Servering:
Serveres med grovflutes
Varme retter - 4 personer
Marokkansk grøntsagsgryde.
En ret der er god til at tømme køleskabet...
Ingredienser
2 løg
2 fed hvidløg
2 cm frisk ingefær
250 g søde kartofler
1 aubergine
1 tsk stødt koriander
1 tsk paprika
1 tsk stødt kanel
140 g koncentreret tomatpure
2 dåser hakkede tomater
1 tern grøntsagsboullion
½ dl tørrede figner
Saften fra ½ citron
1 tørret eller hel økologisk citron i både
Salt og peber efter behov
1 spsk olivenolie til stegning
Til servering:
4 dl Cous Cous
50 g mandler
Tørret persille
Kerner fra ½ granatæble
Græsk yoghurt
Forberedelse & tilberedning
Pil og hak løg. Pil og pres hvidløg. Skræl og riv ingefær. Svits det hele i olie i en gryde. Skræl
kartoflerne, og skær dem i tern. Lad dem stege med i gryden. Skyl aubergine, skær den i tern, og
vend ternene i gryden sammen med koriander, paprika og kanel.
Lad det koge i 5 minutter, og tilsæt tomatpure, hakkede tomater og boullion. Lad det simre i 30
minutter under låg til kartoflerne er møre.
Skær citronen i både og figner i grove tern. Tilsæt det i gryden. Smag til med citronsaft, salt og
peber. Lad retten simre i 10 minutter.
Cous Cous
8 dl kogende vand
4 dlcouscous
Læg Cous Cous i en skål. Hæld vandet over, og lad det trække i 10 minutter.
Servering
Rist og hak mandlerne. Skyl og hak persille groft. Pil kernerne ud af granatæblet. Læg mandler, persille, samt granatæblekerner i små skåle. Tilsæt en skefuld græsk youghurt, og drys tilbehøret over retten.
Retten kan sagtens serveres med stegt falaffel, eller små færdiglavede kødboller/minifrikadeller.
Varme retter - 4 personer
Vildmarks julemiddag med and og flæskesteg
Kan man lave en julemiddag på et Trangia. Svaret er et klart ja.
Ingredienser
14 almindelige kartofler i æggestørrelse
1 glas små kartofler
1 bøtte rødkål
2 stk andebryst
500 g flad flæskesteg
1 spsk smør eller smørbar
1 dl farin
2 dl mel
1 spsk ribsgele
Salt, rigeligt
Peber
Lidt olie til stegning og smøring.
Forberedelse
Der skal bruges mindst et trangia til flæskesteg på omnia, og resten kan med lidt omhu laves på et trangia. Opskriften er bygget op efter dette. Bruger man 2 trangiaer til and og tilbehør, bliver madlavningen noget lettere.
Flæskestegen skæres i ca. 5 cm tykke stege, og sværen ridses helt igennem huden til fedtet, og gnides godt i salt. Andebrystet kan med fordel få ridset skindet, men det er ikke et must. Kartofler skrælles hvis nødvendigt.
- Kartofler (såvel store som små) skrælles. De skal laves i gryden.
- Andebryst steges på panden eller i gryde.
- Brune kartofler laves på panden.
- Rødkål laves i en gryde.
- Flæskesteg laves i Omnia
Tilberedning
De små stege placeres i Omnia ovnen. Sværen gnides med salt, og 1½ dl vand hældes i bunden af siliconeformen. Stegen sættes over ved middel varme, ca. 80 minutter før maden skal serveres, og 30 minutter før den øvrige madlavning påbegyndes.
Skræl 4-5 alm kartofler, samt 10-12 små kartofler. De små kartofler kan også være glaskartofler. Kog alle kartofler i samme gryde. Tag de små kartofler af gryden når de er kogt, og læg dem i en skål til senere. Gem kartoffelvandet til sovsen.
Rødkålen kommes i en lille pose, og lægges i vandet med de store kartofler til de er færdige. Læg det i en termopose, sovepose eller varm trøje, som høkasse. Derved bliver 2 ting færdige på samme tid.
Andebrystet ridses, saltes og steges på skindsiden til det er sprødt, og vendes. De skal have ca. 8-10 min på hver side. Hæld ikke stegefedtet ud, det skal gemmes til sovsen.
Smørret smeltes sammen med Farin på panden. De små kartofler skal simre, og vendes på panden til de er pænt glaseret. Her bruger jeg selv sukkerfri farin, hvilket smager lige så godt, og så kan jeg som diabetiker (type 2) spise brune kartofler med lidt bedre samvittighed.
Væden fra kartoflerne samt andefedtet jævnes til en sovs. Resterne af karamellen fra de brune kartofler kan bruges til farve i sovsen. Sovsen smages til med salt, og forbedres betydeligt med en god klat ribsgele.
Flæskesteg og and skæres i passende dele og gøres klar til servering med kartofler, sovs, rødkål samt brune kartofler.
Vildmarks julemiddagen er nu klar til servering...
Hot dishes - 4 people's recipe
A Danish style Wilderness Christmas dinner with duck and roast pork
Can you cook a traditional danish Christmas dinner at a Trangia. The answer is a definite yes.
Ingredients:
14 common egg-sized potatoes
1 jar of small potatoes
1 tub of red cabbage
2 pcs duck breast
500 g flat Roast pork - Preferable with skin.
1 tablespoon butter or spreadable
1 dl brown sugar
2 dl flour
1 tablespoon currant jelly
Salt, abundant
Pepper
A little oil for frying and lubrication.
Preparation:
At least one trangia 25 is needed for Roast pork on the omnia, and the rest can be made on a trangia with a little care. The recipe is built according to this. If you use 2 trangias for duck and side dishes, cooking becomes somewhat easier.
The Roast pork is cut into roasts about 5 cm thick, and the rind is scratched all the way through the skin to the fat and rubbed well in salt. The duck breast can benefit from scratching the skin, but it is not a must do. Potatoes are peeled if necessary.
- Potatoes (both large and small) are peeled. They must be made in the pan.
- Duck breast is fried in the pan or pan.
- Brown potatoes are made in the pan.
- Red cabbage is made in a pan.
- Roast pork is made in Omnia
Cooking:
The small roasts are placed in the Omnia oven. The rind is rubbed with salt and 11/2 dl water is poured into the bottom of the silicone mold. Set the roast over medium heat, approximately 80 minutes before the food is to be served and 30 minutes before the rest of cooking begins.
Peel 4-5 standard size potatoes, as well as 10-12 small potatoes. The small potatoes can also be potatoes from a jar. Boil all potatoes in the same pan. Remove the small potatoes from the pan when cooked and place them in a bowl for later. Save the potato water for the sauce.
The red cabbage is put in a small bag and placed in the water with the large potatoes until finished. Put it in a thermos bag, sleeping bag or warm sweater, like haybox. Thereby, 2 things are finished at the same time.
The duck breast is scratched, salted and fried on the skin side until crispy, and turn over. They should have about 8-10 min on each side. Do not pour out the frying fat, it must be saved for the sauce.
Melt the butter together with brown sugar on the pan. The small potatoes should be simmered and turned on the pan until neatly glazed. Here I use sugar-free brown sugar myself, which tastes just as good, and then as a diabetic (type 2) I can eat brown potatoes with a little better conscience.
The moisture from the potatoes as well as the duck fat is leveled into a sauce. The remains of the caramel from the brown potatoes can be used for coloring in the sauce. The sauce is seasoned with salt, and is significantly improved with a good spoonfull of currant jelly.
Roast pork and duck are cut into suitable parts and prepared to serve with potatoes, gravy, red cabbage and brown potatoes.
Wilderness's Christmas dinner Danish style is now ready to serve...
Varme retter - 3 personer
Dirty rice
Ingredienser
1 kop ris
3 skiver bacon
1 ds sorte eller blandede bønner
1 grøn peber
1 løg
1 tern okse bouillon
1 spsk smør
chili i flager
salt
Forberedelse
Skær bacon i tern. Rens og skær løg og grøn peber i tern.
Tilberedning
Kog risene med vand og bouillontern, og stil gryden til side i termoposen. 1 del ris/3 dele vand.
Steg bacon, løg, grøn peber i smøret. Tilsæt bønner og ca. 1/4 tsk chili. Når det er varmt blandes risene i og varmes med et par minutter under omrøring.
Servering
Retten kan stå alene og dermed række til 3 personer, eller serveres med salat og brød hvis man er flere. Den passer også fint til grillmad.
Varme retter - 4 personer
Hjerter i flødesovs
Ingredienser
2 stk hjerter fra gris eller lam (ca. 600 g)
80-100 Bacon i skiver
50 g Smør
1½ dl Piskefløde
1½ dl Vand
1½ tsk Groft salt
Friskkværnet peber
1 spsk Ribsgelé
1 spsk Mug ost ala Castello Danablu
Evt. sovsekulør
Evt. lys saucejævner
Grov grøntsagspuré
500 g melede kartofler
2 store pastinak, ca. 300 g
2 gulerødder, ca. 200 g
1 persillerod, ca. 150 g
2 mellemstore løg
20 g smør
salt og peber
Forberedelse
Hjerter i flødesovs
Til information, er hjerter fra lam ikke så stærke i smagen som hjerte fra gris.
Rens, skyl og tør hjerterne godt. Skær bacon og hjerter i tynde strimler.
Grov grøntsagspure
Grovhak løgene, og skær grøntsagerne i mindre stykker
Tilberedning
Hjerter i flødesovs
Smelt smørret i den lille gryde. Del hjerter og bacon i 2 portioner og brun en portion ad gangen.
Kom derefter alt kødet i gryden og tilsæt piskefløde, vand, salt og peber. Lad retten simre under låg, ved svag varme i ca. ½ time - eller til hjerterne er møre.
Rør ribsgelé i og smag til med salt og peber og evt. mug ost. Jævn sovsen, og tilsæt kulør hvis ønsket.
Grov grøntsagspure
Kog grøntsagerne møre i omkring 40 minutter i den store gryde. Gem ca. 3 dl af kogevandet, og hæld resten fra. Mos grøntsagerne med en kartoffelmoser (eller gaffel). Rør herefter smør og kogevand i til konsistensen er passende. Smag til med salt og peber.
Servering
Hak resten af persillen og drys den over.
Varme retter - 4 personer
Durum rulle
Ingredienser
350 gram skært kød eller fars (okse, lam, kylling, etc.)
2 spsk. kebabkrydderi (se opskriften i artiklen)
1 stk salathoved, finthakket
3 stk tomater
½ stk agurk
1 dl creme fraiche
1 fed hvidløg
100 gram hvedemel
150 gram speltmel
½ tsk bagepulver
1½ dl vand
1 tsk salt
Kebabkrydderi for jyder
1 tsk paprika
1 tsk kanel
1 tsk koriander, stødt
1 tsk ingefær, stødt
1 tsk sellerisalt
1 tsk løgpulver, kan undlades
1 tsk cayennepeber
½ tsk salt
½ tsk peber
2 stk finthakket hvidløg
2 spsk. olivenolie
4 dl mild græsk yoghurt, kan undlades
1 tsk spidskommen, stødt
Forberedelse
Krydderiblanding
Vælger du at bruge friske frø fremfor tørrede, kan du med fordel riste dem let på en varm pande for at trække olien ud, før de stødes. Det er bedst at støde krydderier i en morter, men da den er lidt tung at have med i oppakningen, kan bagenden af en dolk, og en multiplade også klare opgaven.
Bland nu alle krydderier sammen med olivenoliven. Herefter kan du eventuel tilføre den græske yoghurt alt efter smag og behag., og lade den trække natten over. Ellers kan du blot lade kødet marinere i olien en halv time.
Du kan både bruge skært kød som lige skal have en god omgang krydderimarinade, og gerne trække i god tid - eller fars (både kylling, okse og lam) der blot blandes med krydderiblandingen.
Den bedste oplevelse får du uden tvivl, hvis du griller kødet. Vil du have en nem sommerret - så er der guld af hente ved at smide et par omgange hjemmelavet kebab på grillen.
Tilberedning
Kødet
Hvis du bruger skært kød: Lav krydderiblandingen til kebab-kødet og skær dit kød i mindre stykker - bland sammen med krydderiblandingen og lad det trække i minimum 30 minutter, og meget gerne natten over, hvis du har god tid !
Hvis du bruger fars: Bland farsen med krydderiblandingen og form farsen til pølser, der steges på panden.
Gældende for begge dele: Grill eller steg kødet på en pande, lige før durum-rullerne skal fyldes.
Durum-brød
Bland hvedemel, spelt, salt og bagepulver sammen.
Tilsæt vandet lidt efter lidt, indtil du har en sammenhængende dej - Den må gerne være lidt tør, og må slet ikke klistre.
Lad dejen stå på køkkenbordet i 10 minutter, hvorefter du deler den i 4 stykker og atter lader dem hvile i 10 minutter.
Rul stykkerne tyndt ud til 4 store pandekager på et skærebræt, og steg dem på en tør, varm pande i ca. 30-40 sekunder på hver side. Brug en vinflaske til rulle, hvis ikke du har en rigtig rulle med.
Riv hvidløget ned i cremefraichen og smag til med salt og peber - du kan med fordel tilføje purløg og en skefuld dijon for et ekstra kick.
Læg durum brødene på et viskestykke, og fordel salat, grøntsager, kød og dressing på den vertikale midterdel af brødet. Fold den nederste side en tredjedel op over fyldet, og fold siderne indover. Pak eventuelt ind i sølvpapir for den helt autentiske oplevelse! Spises straks.
Du kan også folde den som en lukket burrito - I så fald skal du lægge fyldet på den horisontale linje af pandekagen. Bagefter folder du den nederste del en tredjedel op over fyldet, og siderne foldes en fjerdedel ind over.
Herefter kan du rulle sammenpakningen opad, indtil den er helt lukket.
Supper - 3 personer
Tomatsuppe
Ingredienser
2 løg
2 fed hvidløg
2 modne tomater
2 dåser hakkede tomater
2 tern hønseboullion
5-8 dl vand
Salt og peber efter behov
1½ dl Suppehorn
Creme fraiche
Olie til sautering
Forberedelse
Pil og hak løg. Pil og pres hvidløg. Hak de modne tomater.
Tilberedning
Sauter løg og hvidløg i olien, i den store trangia gryde.
Tilsæt de hakkede modne tomater, dåsetomaterne og boullion ternene. Fyld op med vand til 2 cm under kanten, og lad det koge 2 minutter.
Smag til med salt og peber. Tilsæt suppehorn, og lad det koge 5 minutter under omrøring, til de er møre.
Servering
Serveres med en klat creme fraiche. Man kan med fordel have lavet fladbrød, eller bagt et brød på Omniaen, og dermed øge retten til 4 personer.
Supper - 3 personer
Brændenældesuppe
Ingredienser
5-8 dl vand
½ dl raps eller solsikke olie
3 stk finthakkede zittauerløg
2 fed finthakkede hvidløg
1 dåse tomater
1 stk grøntsagsbouillon tern
1 tsk groft salt
Friskkværnet peber
evt. en sjat fløde
1 nævefuld friske topskud af Brændenælder
Forberedelse
Hak zittauerløg og hvidløg. Skyl og grovhak topskud af brændenælder.
Tilberedning
Steg løg og hvidløg i olien ved lav varme i ca. 5 min. - eller til de er klare.
Tilsæt dåsetomater og vand til 2 cm under kanten af gryden.
Herefter bouillon tern, salt og peber. Kog under låg i ca. 10 min.
Tilsæt topskud til suppen sammen med fløde og kog suppen i yderligere ca. 2 min.
Smag den til med salt og peber.
Servering
Man kan med fordel have lavet fladbrød, eller bagt et brød på Omniaen, og dermed øge retten til 4 personer.
Supper - 3 personer
Suppe på et søm...
Suppe på et 4 tommer søm bygger på den gamle fortælling om manden der var kendt for at kunne lave suppe på et 7 tommers søm. Her spørger han kroejeren om en gryde og lidt vand. Han lægger sømmet i og koger det.
Det smager dog lidt tyndt, og han tilsætter lidt løg. Suppen er dog stadig tynd, så der skal lidt salt, og så en kartoffel, en suppetern, lidt porre, og gerne lidt kød... Suppen ender med at blive et godt måltid til både manden og kroejeren.
Hovedingrediensen i suppen er klart fortællingen om sømmet, der hele tiden kræver lidt mere for at blive en god suppe. En genial måde at lære børn at lave suppe.
For kan man lave suppe på et søm, så kan man lave suppe på alt.
Selvfølgelig har jeg et syv tommers søm til formålet, men det er lidt stort til en trangia gryde :-)
Ingredienser
1 løg
2 kartofler
1 pastinak
1 porre
1 peberfrugt
1 håndfuld linser, bulgur eller cous cous
2 boulliontern
salt og peber
Tilberedning
Vandet bringes i kog med sømmet, og mens fortællingen kører skæres de forskellinge grøntsager i mindre tern og tilsættes løbende. Hver gang under påskud af at den er lidt tynd og trænger til lidt fylde.
Linser, bulgur eller cous cous er mest med for at have lidt der mætter i suppen.
Når alt er kogt mør, har man en herlig suppe. Alle vil smage. Om ikke andet så på grund af historien.
Opskriften kan stort set varieres med alt der findes i køleskabets grøntsagsskuffe. Selv en dåse tomater går fint til suppen.
Servering
Man kan med fordel have lavet fladbrød, eller bagt et brød på Omniaen, og dermed øge retten til 4 personer.
Morgenmad/Brunch - 2 til 4 personer afhænging af antal retter
Fuldkorn/banan blinis
Ingredienser
2 æg
3 spsk sigtemel eller groft hvedemel
1 dl finvalsede havregryn
1 dl mælk
2 mosede bananer
2 spsk vanillesukker
½ tsk bagepulver
1 tsk kardemomme
1 spsk kanel
2 æbler
kanel
Creme fraiche
Forberedelse
Mos bananerne. Rør æggene i bananmosen. Bland alle de øvrige ingredienser i dejen, og rør godt. Tilsæt mere væde hvis dejen er for tyk (men det er meget meget tyk).
Tilberedning
Put smør på panden, og hæld dejen på panden i 3-4 passende små klatter på ca. 5 cm. Steg dem ligesom alm pandekager. Vendes når dejen er tør på oversiden.
Servering
Skyl og skær æblerne i tern på ca. 1 cm. Vend æblestykkerne i kanel.
Garner dine blinis med kanelæble og creme fraiche.
Brunch/frokost - 2 til 4 personer afhænging af antal retter
Æggemuffins i vandbad
Ingredienser
1 tsk olivenolie
7 æg
1 dl mælk
1 tsk flagesalt
sort peber, friskkværnet
1 håndfuld frisk basilikum, finthakket
1 peberfrugt
10 cherrytomater
1 tsk smør, til at smøre formene med
Forberedelse
Skær peberfrugt i meget små tern. Finhak basilikum. Halver cherrytomaterne. Smør formene med smør. Her kan man bruge små porcelænsskåle, eller muffinsforme i enten silicone eller metal.
Tilberedning
Pisk æggene sammen med vand, salt og peber og rør peberfrugt samt finthakket basilikum i æggeblandingen.
Fordel derefter det hele i de smurte muffinsforme, og læg de halverede cherrytomater på toppen af hver æggemuffin.
Kog en passende mængde vand op. Det må ikke nå over kanten på muffinsformene. Når det koger sættes de i vandbadet ca. 10 minutter mens det småkoger. Kontroller at de er gennemkogte før de tages op.
Servering
Kan serveres både lune og kolde. Perfekt til bruch med flere små retter. Drys gerne hver æggemuffins med en smule finthakket basilikum inden servering.
Morgenmad/Brunch - 2 til 4 personer afhænging af antal retter
Cowboy morgenmad
Ingredienser
200 g tørsaltet bacon
200 g brunch eller cocktailpølser.
6 æg
1½ dl mælk
1 ds baked beans i tomatsovs
Ketchup
Salt
Peber
Chiliflager
Tilberedning
Ideen med Cowboy morgenmad er at lave et enkelt solidt måltid med et minimum af opvask. Derfor anvendes kun trangiapanden under tilberedningen, og de færdige komponenter lægges i skåle og gryder undervejs. Husk aldrig at bruge metalgenstande i en slip-let pande, hvis du bruger en sådan.
Bacon skæres i 3 mm skiver og steges. Når de er sprødstegte tages stykkerne af panden og lægges i den store gryde, der puttes i trangiaets termopose.
Pølserne steges nu i det tilbageværende fedt fra bacon stegningen. Efter stegning lægges de ned i gryden til bacon-stykkerne, og gryden sættes tilbage i termoposen.
Æg og mælk piskes sammen. En smule salt og et godt drys peber røres i. Steges under stadig omrøring med en spatel i det tilbageværende baconfedt. Når det er stegt, hældes det i den lille trangiagryde, og gerne i termoposen.
Baked beans hældes ud på panden. Tilsættes ½ dl ketchup, lidt chiliflager, salt og peber. Når det er gennemvarm serveres det direkte på panden.
Servering
Serveres direkte i gryder og pande. Medbring brød hjemmefra, eller lav fladbrød eller et godt brød i omniaen samtidig.
Brunch/Frokost - 2 til 4 personer afhænging af antal retter
Friteret Camembert
Ingredienser
250-300 g Camembert
2 spsk hvedemel
1 æggehvide
1 dl fint rasp
5 dl rapsolie
2 dl ribs eller solbær syltetøj
Forberedelse
Trangiaet skal stå på et plant, ikke brændbart område, hvor ingen bør gå rundt inden for 80 cm af trangiaet.
Denne ret indebærer at der kan gå ild i olien. Sluk altid ved at kvæle ilden med et grydelåg. Hæld ALDRIG væske på varm olie. Det udvider sig og skaber en olie eksplosion. Brug altid sparebrænder på spritbrænderen, for at undgå høje stikflammer.
Tilberedning
Del osten i 8 trekanter. Vend dem i hvedemel, og derefter letpisket æggevide, og til sidst i rasp. Osten skal være helt dækket.
Varm olien op til 180 grader i den lille trangia gryde. Det passer med at en tændstik syder når den svovlfri ende stikkes ned i olien.
Friter ostetrekanterne til de er gyldenbrune. Hav ikke for mange i ad gangen, da olien så bliver for kold. Læg de friterede oste på køkkenrulle, så overskydende fedt suges væk.
Servering
Server gerne osten med ribs eller solbær syltetøj.
Brunch/Frokost - 2 til 4 personer afhænging af antal retter
Peberfrugt med fetafyld
Ingredienser
1 stk stor peberfrugt
100 g fetaost - også kaldet græsk salatost
1 dl revet ost
2 fed hvidløg
1 tsk grovmalet peber
1 tsk salt
olie
Forberedelse
Tilberedning
Bland feta, hvidløg, og peber. Fyld peberfrugterne og top med ost. Læg peberfrugterne i trangiapanden og steg i olie ca. 10 minutter.
Steg på lav effekt i mindst 15 minutter med en gryde placeret omvendt over de fyldte peberfrugter, for at få en ovn effekt på din pande.
Brunch/Frokost - 4 til 6 personer afhænging af antal retter
Æbleflæsk
Ingredienser
3 del æble i grove tern
3 dl koldrøget bacon
3 dl grofthakket løg
Peber
Forberedelse
Tilberedning
Servering
Serveres gerne med smørristet rugbrød. Rugbrødsskiver ristet i smør på trangiapanden ca. 2 min på hver side.
Kage/Dessert - 4 personer
Butterdej med honning, samt friskplukket frugt & bær.
Ingredienser
1 pakke butterdejsplader
3-4 spsk honning. Gerne flydende fra bøtte.
2-3 æbler eller anden frugt
en håndfuld brombær eller andre af naturens vilde bær.
evt. lidt nødder
Creme fraiche efter behov
Forberedelse
Omniaens siliconeform smøres med vand. Bruges Omniaen uden form, smøres med et godt lag smør.
En pakke butterdejsplader fordeles på ca. 3-4 lag i formen. Honningen hældes over butterdejen.
Æbler skæres i småstykker, fordeles sammen med brombær over butterdejspladerne.
Brug gerne andet selvpluk efter årstiden.
Tilberedning
Bages ved god varme til butterdejen er "poppet" op på hele overfladen. Pas dog på varmen, så butterdejen ikke bliver sort ovenpå.
Kagen kan godt være lidt svampet/dejagtig indeni hvis varmen har været for lav. Serveres med creme fraiche, eller bare en kop kaffe.
Kage/Dessert - 4 personer
Pandekage ala Bernt
Ingredienser
4 æg
5 dl mælk
250 gram mel
3 tsk sukker
¾ tsk salt
1 tsk kardemomme
1 spsk. Vanillesukker
½ dl mørkt sød øl eller hvidtøl
ca. 5-6 dl vand
1 dl flydende stegemargarine
Mild græsk yoghurt eller creme fraiche 18%
Friske blåbær
Evt. blåbær eller jordbær marmelade.
Tilberedning
Ingredienserne piskes i 5 dl mælk under omrøring. Blandingen skal være lind til den tynde side, ellers tilsættes vand
så de ønskede flydeegenskaber på dejen opnås.
Panden sættes over middelvarme, og olie hældes på panden. Når olien syder hældes en passende
mængde dej på og fordeles over hele trangia panden ved at løfte og rotere den. Pandekagen skal ikke
være mere end 2-3 mm tyk.
Pandekagen steges til dejen er tør ind til midten, og vendes. Den er færdig når den er gylden.
Servering
Pandekagerne bliver endnu bedre hvis de serveres med mild græsk yoghurt eller 18% creme fraiche, samt lidt friske blåbær. Alternativt kan bruges blåbær eller jordbær marmelade.
Kage/Dessert - 4 personer
Vafler på trangia
Ingredienser
1 spsk sukker
1 æg
2 dl mælk
2½ dl vand
225 g hvedemel
2 tsk bagepulver
125 g smør, smeltet
1 drys salt
0,25 tsk vaniljepulver eller kornene fra 1/2 vaniljestang
30 g smør eller flydende stegemargarine til stegning
Blåbær eller jordbær syltetøj
Flormelis
Forberedelse
Smelt smørret. Pisk alle ingredienserne sammen i en skål.
Læg en lille rist eller 2 jernstænger direkte på trangiaet overdel, så vaffeljernet har et godt sted at stå, uden at den kvæler flammerne. Den skal stå næsten ned mod overdelen.
Brug god varme med trangiaets gasblus. Varm vaffeljernet godt op på begge sider, og smelt en smule smør på stegefladen.
Tilberedning
Hæld et par skefulde dej på vaffeljernet, når det er varmt og klar. Ikke for meget, da det hæver og kan sive ud over det hele. Luk vaffeljernet til, og bag vaflerne til de er sprøde og gyldne. Jernet skal vendes 2-4 gange under bagningen af en vaffel. Der skal være god blus på gassen under hele bagningen.
Når vaflen er færdig lægges den gerne på en rist. Undlad at stable de færdige vafler, for så dannes der kondens og de bliver bløde.
Nyd de friskbagte vafler, mens de stadig er helt sprøde, friske og lune.
Servering
Vaflerne bliver endnu bedre hvis de serveres med flormelis og blåbær eller jordbær marmelade.
Alternativt kan bruges mild græsk yoghurt eller 18% creme fraiche, samt lidt friske blåbær.