Tur-barista


Kaffeuniverset


Hvorfor et tur-barista mærke.


I forbindelse med Spejdernes lejr i 2022 kom tanken på banen, at det kunne være sjov at lave en aktivitet for voksne.


Da vi havde set et norsk mærke for turbarista'er, var det nærliggende at lave en god og lærerig udfordring for de kaffe-hungrende spejderledere på lejren. Nu ruller vi mærket ud til hele det danske friluftsfolk.


Mærket skabt med henblik på at skulle udvide horisonten indenfor kaffebønnens verden, være udfordrende,  og have elementer af både lejrliv, bæredygtighed samt et vigtigt socialt aspekt i sig.


Derfor er Tur Barista mærket sat op på 3 bærende elementer.


Det første element er at man kun kan tage mærket mens man er på tur, og meget gerne i fællesskab med andre. Der er ikke krav om at alle aktivt udført brygningen ved samtlige punkter, men alle skal være til stede og deltage i det sociale aspekt af projektet.


Det andet element er bryg metoden. Deltageren skal gerne afprøve flere typer aggregater til kaffebrygningen, ligesom der skal bruges et bredt udvalg af naturlige typer varmekilder, før mærket er i hus.


Mærket giver dog frihed til selv at udforske mulighederne indenfor en bestemt brygmetode (som eksempelvis perkulator kander), så man finder den rette til eget behov.


Der lægges også op til bæredygtighed i mærket. Man kommer nemlig ikke gennem mærket ved at købe en masse grej der kun skal bruges en gang. Egnede genstande som stammer fra loppemarkeder, genbrugsbutikker eller blot er arvet fra andre friluftfolk, er godt udstyr til kaffebrygning.


Det tredje og sidste element er selve bønnen. Vi ser gerne at man køber en masse spændende bønner til projektet. Der er krav om at riste og male en god del af bønnerne, men man må også en enkelt gang købe færdigmalet kaffe. Vi kan kun håbe og opfordre til at man er alsidig og nysgerrig på de mange spændende typer kaffe der findes.


God fornøjelse derude...


20210522_201155
DSCN2722
20220410_193215___serialized1
IMG20240719213721
IMG20240719214052
IMG_20200313_180257
2015-04-18 16.15.54
20221002_123255
s50042_outdoor_05
2015-01-11 15_27_10
20200420_202251-EFFECTS
20210326_161026a
20210326_161144a
20210321_164247
IMG20240726171625
20200622_183346
293336099_463260748978806_495989352095562156_n
294551305_1230340707769144_8232829298209485742_n
294944374_364137485797016_1329839650489918851_n
IMG20240605160750
294969458_765692327912522_2593267712910863590_n
295039542_1346828552517289_863756512596347446_n
295057974_454410973189831_922604669181174212_n
295092685_1136164066962846_3842826821153193107_n
295151304_1269852410422325_226912833912962636_n
295183823_636220477487539_2145796326737324739_n
295465459_562061395627380_6102193325778707275_n
295494510_602870137918829_2065574597278859399_n
295758319_622185205809945_7450040240188567625_n
296299169_781195859728195_7729814603605627432_n
296868710_727781194967542_8582149963356190902_n
296757575_745211756810140_6466518197128917180_n
330446738_1094678401927084_4380853717943205624_n
Screenshot_20220620-100704_Messages~2
20220729_073918
DSC_0065
DSC_0067
20220728_075720
IMG20240421071825
IMG20240421072455
20220727_155429

 

Krav til turbarista mærket:


  • Mærket kan kun tages på ture og lejre med overnatninger uden hytte. Altså med egen overnatning i telt, shelter, køje, bivuak, åben himmel, med videre.
  • Mærket må gennemføres over flere ture og lejre indenfor 12 måneder.
  • Mærket må gerne være taget som et hold. Alle skal dog være tilstede.

 

  • Der skal som minimum laves kaffe på 10 forskellige manuelt drevne aggregater/redskaber. 
  • Mindst 2 aggregater til kaffebrygningen skal være anskaffet som genbrug.
  • Kun 2 aggregater til kaffebrygningen må være indkøbt som ny, med det formål at tage tur-barista mærket.


  • Der skal ristes bønner over åben ild til mindst 5 forskellige typer brygning.
  • Der skal mindst være 5 forskellige typer bønner i brug under hele mærket.
  • 1 bryg skal være lavet på en hjemmegjort "erstatningskaffe"
  • Halvdelen af bønnerne som er brugt under mærket, skal være malet på en manuel kværn.
  • Mærket skal have omfattet brygning over mindst 3 forskellige typer åben ild. Herunder tæller friluftskøkkener med flamme.


  • Følgende typer brygning skal som minimum være gennemført af teamet
    • Kogekaffe
    • Perkulatorkande
    • Filterkaffe
    • Stempelkande
    • Espresso

Turkaffe på 5 måder


Godt nok på tysk, men de kan også brygge kaffe. Her er 2 gutters bud på den gode turkaffe.

Rist dine egne kaffebønner


En lille instruktion i hvorledes du selv rister på en pande.

20221002_112937
20221002_113918
20221002_123308
20221002_123259
20221002_121113
20221002_123255
20221002_123311
20221002_121116
s50042_outdoor_05
2015-01-11 15_27_10
293336099_463260748978806_495989352095562156_n
295183823_636220477487539_2145796326737324739_n
295465459_562061395627380_6102193325778707275_n
295758319_622185205809945_7450040240188567625_n
330446738_1094678401927084_4380853717943205624_n
IMG_0430
IMG_0431
IMG_0432
20220726_210139
20220729_073918
20221002_121116
20221002_123255
20221002_123311
DSC_0065
DSC_0067
20220728_075720
20220728_075832
20220728_080629
20220726_210130
20220726_211351
20220728_080644
20220727_155401


Rist selv din turkaffe..


En hyggelig forteelse på tur er at riste sin egen kaffe, og derefter selvfølgelig male den. Duften og stemningen er det hele værd.


Du kan riste i en gryde, som rystes, eller en dåse på en pind. Har du været på loppemarked kan du være heldig at have fundet en gammel kafferister. Her er ofte et håndtag, så der røres rundt i bønnerne. Essensen er at de skal være i rolig bevægelse hele tiden mens de er over bålet.


Gør det helst over et glødebål hvor du let kan regulere temperaturen simpelthen ved at øge afstanden.


Inden du starter på at riste dine kaffe bønner selv, er der et par informationer, som du bør være opmærksom på.


Rå kaffebønner består af ca. 15 % vand, som fordamper indenfor de første minutter af ristningen. Herefter vil kaffebønnerne, grundet den forøgede temperatur, begynde at poppe til dobbelt størrelse.


Det anbefales derfor, at bønnerne mindst ristes til de er poppet 1. gang. Såfremt der ønskes ristning til 2. pop (foreksempel til espresso), skal du dog være opmærksom på at det sker kort herefter og er forbundet med røgudvikling (ganske ufarligt pga. naturlige olier i bønnerne).


For at opnå det bedste resultat, bør en ristning som udgangspunkt vare ca. et kvarter. Ved evt. hurtigere/langsommere opnåede resultater af ristningen, bør du altid justere varmen på din ovn herefter.


Derudover har kaffebønnernes indhold af vand, lufttemperaturen samt luftfugtigheden, indflydelse på varigheden af ristningen.


Vejledning til ristning af kaffebønner:


  1. Bålet forvarmes til 225 C. Det kan selvfølgelig ikke lade sig gøre, men det giver dig en ide om at det ikke drejer sig om at have højest mulige temperatur.
  2. Kaffebønnerne fordeles i ét jævnt lag på højst en centimeters tykkelse. 
  3. Placer din kafferister over gløderne, som du ville poppe popcorn. Sørg for at der er lidt bevægelse reglemæssig.
  4. Se efter kaffebønnerne og hør efter det 1. pop eller måske rettere knitren. Hvis risteren åbnes ofte under ristningen, forlænges ristningen. Vær opmærksom på at der efter 1. pop dannes lys røg, hvilket skyldes olier som frigøres og brændes af. 
  5. Tag de ristede kaffebønner ud af risteren, når du vurderer at de er færdige. For hurtig afkøling, hæld da bønnerne over på et plant underlag eller en kold gryde. Skallerne som ligger blandt bønnerne kan pustes væk (disse er dog hverken til gene for smag eller kaffekværn).
  6. Til sidst hældes de afkølede kaffebønner i en stofpose eller dåse uden tætsluttende låg. I det første døgn efter kaffen er ristet udvikler kaffebønnerne CO2 , og må derfor ikke hældes i en helt lufttæt beholder. Dette forbedrer smagen.


Når bønnerne er ristet skal de males. Her er det fint med en gammeldags kaffemølle - også gerne fra et loppemarked. Mal ikke mere end du har behov for, så mister bønnerne ikke aroma før de bruges.