Hvorfor et tur-barista mærke.
I forbindelse med Spejdernes lejr i 2022 kom tanken på banen, at det kunne være sjov at lave en aktivitet for voksne.
Da vi havde set et norsk mærke for turbarista'er, var det nærliggende at lave en god og lærerig udfordring for de kaffe-hungrende spejderledere på lejren. Nu ruller vi mærket ud til hele det danske friluftsfolk.
Mærket skabt med henblik på at skulle udvide horisonten indenfor kaffebønnens verden, være udfordrende, og have elementer af både lejrliv, bæredygtighed samt et vigtigt socialt aspekt i sig.
Derfor er Tur Barista mærket sat op på 3 bærende elementer.
Det første element er at man kun kan tage mærket mens man er på tur, og meget gerne i fællesskab med andre. Der er ikke krav om at alle aktivt udført brygningen ved samtlige punkter, men alle skal være til stede og deltage i det sociale aspekt af projektet.
Det andet element er bryg metoden. Deltageren skal gerne afprøve flere typer aggregater til kaffebrygningen, ligesom der skal bruges et bredt udvalg af naturlige typer varmekilder, før mærket er i hus.
Mærket giver dog frihed til selv at udforske mulighederne indenfor en bestemt brygmetode (som eksempelvis perkulator kander), så man finder den rette til eget behov.
Der lægges også op til bæredygtighed i mærket. Man kommer nemlig ikke gennem mærket ved at købe en masse grej der kun skal bruges en gang. Egnede genstande som stammer fra loppemarkeder, genbrugsbutikker eller blot er arvet fra andre friluftfolk, er godt udstyr til kaffebrygning.
Det tredje og sidste element er selve bønnen. Vi ser gerne at man køber en masse spændende bønner til projektet. Der er krav om at riste og male en god del af bønnerne, men man må også en enkelt gang købe færdigmalet kaffe. Vi kan kun håbe og opfordre til at man er alsidig og nysgerrig på de mange spændende typer kaffe der findes.
God fornøjelse derude...
Rist selv din turkaffe..
En hyggelig forteelse på tur er at riste sin egen kaffe, og derefter selvfølgelig male den. Duften og stemningen er det hele værd.
Du kan riste i en gryde, som rystes, eller en dåse på en pind. Har du været på loppemarked kan du være heldig at have fundet en gammel kafferister. Her er ofte et håndtag, så der røres rundt i bønnerne. Essensen er at de skal være i rolig bevægelse hele tiden mens de er over bålet.
Gør det helst over et glødebål hvor du let kan regulere temperaturen simpelthen ved at øge afstanden.
Inden du starter på at riste dine kaffe bønner selv, er der et par informationer, som du bør være opmærksom på.
Rå kaffebønner består af ca. 15 % vand, som fordamper indenfor de første minutter af ristningen. Herefter vil kaffebønnerne, grundet den forøgede temperatur, begynde at poppe til dobbelt størrelse.
Det anbefales derfor, at bønnerne mindst ristes til de er poppet 1. gang. Såfremt der ønskes ristning til 2. pop (foreksempel til espresso), skal du dog være opmærksom på at det sker kort herefter og er forbundet med røgudvikling (ganske ufarligt pga. naturlige olier i bønnerne).
For at opnå det bedste resultat, bør en ristning som udgangspunkt vare ca. et kvarter. Ved evt. hurtigere/langsommere opnåede resultater af ristningen, bør du altid justere varmen på din ovn herefter.
Derudover har kaffebønnernes indhold af vand, lufttemperaturen samt luftfugtigheden, indflydelse på varigheden af ristningen.
Vejledning til ristning af kaffebønner:
Når bønnerne er ristet skal de males. Her er det fint med en gammeldags kaffemølle - også gerne fra et loppemarked. Mal ikke mere end du har behov for, så mister bønnerne ikke aroma før de bruges.