Hundens afretning

 

Kvaliteten af et hundeliv afhænger meget af ejerens forståelse for hunden, samt brugen af hunden. Det er noget de fleste er enige om. Problemerne opstår først når talen kommer over på hvordan man gør det.

 

Hjemme hos os er holdningen at hunden er et flokdyr, som trives bedst ved at have en fast plads i flokkens hieraki. Samtidig er det dens natur, at den vil søge at komme højere op i hierakiet.

 

I vores flok (læs familie) er hundens plads under de 2-benedes, men over får og kanariefugle. Den skal affinde sig med at vi spiser først, og håndterer dens mad mens den spiser. Det er faktisk simple dominans øvelser, der gør at hunden dermed kender sin plads i flokken. Det giver tryghed og ro for hunden, samtidig med giver det tryghed og beskyttelse for os og børnene, da det er hundens natur at værne om flokken.


Vi bruger en del tid på social tilpasning i så mange forskellige miljøer som muligt. Så behøver vi ikke være bange når hunden færdes blandt børn, eller når den færdes på eksempelvis spejderlejre, og i det offentlige rum.

 

Selvfølgelig lærer børnene også at de skal have respekt for hunde og andre dyr, både når de spiser eller ligger i deres kurv, så der er et frirum når ungerne bliver for vilde i deres leg.Vigtige leveregler

 

Det er vigtigt for hundejere er at respektere andre mennesker hvor de færdes - specielt "ikke-hundejere".

 

Jeg ser for ofte hundeejere med hunden gående "fri ved fod" eller sågar helt fritgående, på steder hvor andre føler sig utrygge. Altid under påskud af at "jeg da har styr på min hund". Men den får altid lov til at gå hen og snuse til dig.

Min påstand er at det ikke kræver meget at respektere andre. Vis viljen til at kontrollere hunden, ved at tage den på plads, og vig udenom andres ruter. Lad ikke dem skulle undgå hunden. Det giver dem respekt for dig som hundeejer.

 

Et andet vigtigt punkt er, at du aldrig skal lade hunden efterlade noget som du ikke selv vil have hjemme. Vil du affinde dig med en hundelort på fortovet eller i indkørslen. Nej vel - derfor tager du vel også ansvaret for din hund, og tager en pose med.


Følger du disse 2 simple regler, og ellers har rimelig styr på din hunds opdragelse, er du med til at gøre livet som hundeejer meget lettere for andre hundejere

 - Gør du ikke, skulle du lige overveje hvorfor du har hund, og tænke lidt over at du er med til at indføre tvungen snor, kørekort til hunde, og andre stramninger.


 

Træning

 

En hund skal løbende trænes hele livet, for at holde fast i det indlærte. Hermed ikke sagt at man skal løbe DCH eller andre på dørene hver uge et helt hundeliv.

 

Træningen udføres med fordel når hunden alligevel skal luftes. Når først tingene er indlærte, handler det jo blot om repetioner.

 

Faktisk er den allerbedste indlæring at gøre tingene i små doser, og til gengæld gøre det nok gange.

 

En ting vi faktisk tydeligt mærker på vores fællestræninger hos hjemmeværnet, hvor hunden er godt træt efter en hel dag, selv om vi laver brud, leg og pauser i træningen, så den kan få hvilet. Det er ofte således at indlæringen kommer mellem træningsdagene, og vi blot pudser færdigheder af, og får nye indput til at komme videre.

 

Jeg kan selvfølgelig sagtens anbefale at træne i regi af en klub eller lignende. Det giver nogen at træne med, og ofte et socialt netværk man kan trække på.

 

I virkelighedens verden kan vi dog allesammen ikke være lige engagerede, hvorfor min anbefaling er at få hunden på hvalpe og unghundekurser de første år, og derfra træne efter lyst og behov.

 

Som minimum bør hunden kunne kaldes ind i alle situationer, være social, og gå pænt i snor, samt kunne sidde og blive dækket af. En stor bonus vil så være hvis den er stærk til at holde sin plads også uden line.