Bag på gasbageform

Omnia ovnen - Friskbagt brød på turen

 

På en let kølig tidlig aprildag for nogle år siden, stod jeg med let og luftig friskbagt brød, bagt on location ved Horsens fjord.. Det var på kanten af en overjordisk oplevelse..

 

En gammel opfindelse er nemlig kommet til live igen. Den gamle gasbageform bliver atter produceret under navnet "Omnia", så hvis du ikke lige kan finde den oprindelige på et loppemarked, findes den moderne variant nu til salg i camping og bådebutikker til priser omkring 300 - 400 kr.


Det skal nævnes at gasbageformen havde sin storhedstid i de mindre danske husholdninger fra gassen havde sit indtog i køkkenet omkring 1930, til den elektriske ovn overtog bagearbejdet i løbet af 1960'erne. Min svigermor brugte den i pigekammerets tekøkken, da hun tjente i københavn omkring 1960, og kan fortælle gode historier om mit "moderne" turgrej. Jeg kan forestille mig at den version hun brugte ligner navne som Stanley Ovenette Stove eller Optimus Wonderoven meget.


Siden har andre fabrikater produceret den med varierende salgssucces, og sikkert på grundlag af et snævert felt af brugere på mindre lystbåde og i fjeldhytter. Blandt andet har Optimus lavet en moderne version med blåt låg, der virker til at have dannet skole for nutidens mest kendte gasbageform fra Omnia.

Rent brugsmæssigt er den største forskel på Optimus mini ovn og Omnia da også kun volumen. Optimus er en anelse mindre, og står nok lidt bedre i trangias pandeholder. Ellers er de tro kopier af hinanden. På standlejren, båden og autocamperen, vinder Omniaen dog som følge af det udvalg af tilbehør som følger med ovnen. Det giver helt enkelt bedre muligheder for en alsidig madlavning.


De 3 dele i gasbageformen
Omniaen igang med en butterdejskage
Butterdejskage med nødder og frisk frugt - bagt i siliconeform.
Knoppen er importeret fra en anden gryde. Den originale er brændt op.
Udsigten ved Daugaard strand, Vejle fjord
Her er bagt bacon brød på omniaen
Vandreholdet bager kage inde i det norske fjeld
Drømmekage på vej
Den færdige drømmekage
Den lidt ældre gasbageform fra Petromax.
Her er bagt æblecrumble i Tresticklan nationalpark
Friskbagt brød, ost og tomatsuppe. Lækker mad på fjeldtur
Friskbagt brød til frokost. Læg mærke til bagepapiret der forer skorstenen.
Her bages croissanter til kaffe i vores egen skov


Ovnen ligner en gammeldags randform med ekstra låg og bund, samt et varmeskjold der sørger for at der ikke er direkte varme op på bunden af ovenen. Den kan placeres ovenpå stort set alle typer varmekilder som kogeplader, grill,  bål (gerne gløder), gasblus, multifuel eller et trangia.


Du kan du tilberede det samme som i en rigtig ovn - dog er ovnen rund, med et hul i midten og betydelig mindre. Princippet er kort fortalt at der er en skorsten i midten af ovnen, som kombineret med varmeskjoldet, fordeler varmen, således at den kommer både ovenfra og nedenfra.


Du kan vælge at bruge ovnen som den er, og blot smøre med fedtstof. Det sparer en del vægt, men skaber også en del rengøring. Typisk vil madvarer gro fast omkring skorstenen. Af den årsag har Omnia lavet silicone forme der passer til den. De kan fåes i forskellige farver så man kan holde brugen adskilt, da formen ikke er god at bruge til både kage og kød. Det er endog muligt at bage muffins i egen silicone muffins form. Eneste anke er at formene vejer forholdsmæssig meget, og derfor ikke er egnet til vandreture.


Også forskellige riste er kommet til Omniaen. Det er velegnet til at varme flutes, eller dampe grøntsager. Alt sammen rigtig godt hvis man bruger Omnia i camper eller båd, men ikke et absolut must i friluftslivet.


Seneste tiltag er en Omnia maxi, der er selve ovnen uden låg og varmeskjold. Den kan bage lidt mere, og er egnet til brug på en standlejr. Også en slip let version er kommet til, så man kan spare silicone formene. Her skal man være påpasselig med at bruge bageredskaber i metal.

 

Den klassiske gasbageform


En kort beskrivelse af den type gasbageform min svigermor brugte. Det er dog ikke samme mærke.

Køb en omnia.


Omnia er den mest tilgængelige gasbageform og kan købes til en fornuftig pris.

Kogebog til Omnia.


Udover Omnias egen kogebog, som kan købes på deres hjemmeside, er kogebogen "Den sultne rejsende" af Ayo Hansen et godt på på inspiration til mad på gasbageformen.

Optimus på trangia med spritbrænder
Omnia på trangia med gasbrænder
Omnia på gasblus
Omnia med indbygget termometer på gasblus
Omnia på henholdsvis gasblus og trangia med gasbrænder
Omnia på Cobb grill med kul
Frokost i fjeldet. Bedre end knækbrød og tubeost
Hjemmelavet ovn på træforgasningsbrænder
Hjemmelavet ovn på træforgasningsbrænder
Opbygningen af forgasningsovnen
Princip skitse over varmefordelingen
Den gamle type ovn, som min svigermor bagte kage i på pigekammeret.


Det bedste ved det hele er dog at den kan bruges på stort set alle varmekilder - Også det gode gamle trangia. Der kom-mer turtingen så ind i billedet :o)

 

Med en vægt på 450 gram for Omniaen og 300 for Optimus'en, kan det let forsvares at bære den med på Vandreturen. Vægten af brødet vil dermed være decimeret til vægten af melblandingen på ca. 500 gram til 4 personer.


Alternativet er enten at have knækbrød, eller færdigbagt rugbrød med. Knækbrødet mætter ikke helt så meget, men mætter mindre. Rugbrødet har en tendens til at smuldre, og har en mere begrænset holdbarhed. Der vil derfor være vægt at spare i forhold til knækbrødet, men har man fersk brød med, vil det alt andet lige være lettere at bære melblandingen, og tilføje vandet efterhånden som man skal bruge brødet. Selv hvis man indregner det brændsel der skal bruges til at bage det daglige brød.


Skulle man komme ud for at Omniaen ikke står stabilt når den bruges på trangia, kan dette forbedres ved at skaffe eller lave en ringstand til trangiaet. Problemet er nemlig at det runde varmeskjold på Omniaen let rutcher på de 3 grydeholdere. En ringstand er slet og ret en ring med samme diameter som en trangia pande, der kan ligge i de opslåede grydeholdere. Når omniaen sættes i ringen, har den et holdepunkt hele vejen rundt, og rutcher ikke.


Man kan let selv kreere en ringstand af en stump 4-6 mm stålwire, som samles med en wiremuffe. Diameteren er som sagt hvad der svarer til en trangia pande. Wiren har ydermere den fordel, at den vejer mindre og let kan pakkes med trangiaet.


Foring til skorstenen, så maden ikke brænder fast. Der er en slids fra hver sin side i enderne, så man kan låse enderne sammen.
Færdig brødblanding klar til at komme i ovnen, efter at have koldhævet natten over. Blandingen æltes i en dobbeltpose for at spare på rengøringen.
Brødet er klar til bagning. Formen er smurt med olie, og efterfølgende er foringen ved skorstenen sat fast, således den også holdes på plads af olien.
Brødet bages i Optimus mini ovn. Den vejer blot 300 gram, og fylder mindre sammenpakket. Alt i alt et godt valg til fjeldturen.
Brødet testes ved at banke på det. Når det lyder hult er det færdig.
Det færdige brød. På tur laver vi dejen om aftenen, og bager mens der pakkes om morgenen. Dermed skal det kun bæres frem til middagspausen.
Rygsækken. Posernes pose. Klar til vandring, med et stk friskbagt brød ombord.
Dagens frokost. Friskbagt brød, 2 slags ost, og tomatsuppe med suppehorn.
Aftenstemning på vandreturen.
Her bages æblecrumble. De tørrede æbler lægges forneden med lidt vand. Herover et drys havregryn blandet med sukkererstatning.
Olie eller smør fordeles over drysset. Læg mærke til foringen der stikker op ved skorstenen.
Æblecrumblen bages nu i Optimus mini ovn, på trangia med spritbrænder
Så er der serveret
Friskbagt æblecrumble. Næste udfordring er at have tørret creme fraiche med på fjeldturen.
Kagen nydes med en mug kaffen, mens sneen smeltes til opvasken.


Et par gode hack til fjeld og vandreturen


Her er et smart lille Optimus hack til vandreturen. Det er utroligt hvilke kreative fornyelser man kan finde på til en vandretur i Tresticklan nationalpark.


Brugere af gasbageforme som bla. Omnia kender problemet med at maden godt kan gro fast ved skorstenen. Noget mange søger at løse med intensiv smøring eller en siliconeform. Sidstnævnte er en fantastisk, men til vandreturen unødig tung løsning.


Istedet har jeg lavet en foring af selve skorstenen med bagepapir. Det er konisk når den er samlet, og har form af et kræmmerhus uden spids. Den er lavet så stor at den passer til skorstenen på henholdsvis Omnia eller Optimus. Foringen har et lille overlap, så de 2 ender kan samles med en lille slids i papiret. Når den første er lavet så den passer, er den let at tegne over på et stykke pap. Dermed har man en skabelon til de følgende stykker bagepapir.


Arbejdsgangen er herefter at man smører formen helt som man plejer. Også skorstenen. Derefter monteres bagepapiret, som bliver holdt på plads af olien, samt slidsen i foringen. Indholdet placeres nu, og ovnen tages i brug.


Jeg har en temperaturmåler til min Omnia, men tyer fortsat til at banke på brødet. Lyder det hult er det færdig. Ved æblecrumblen kan man let lave et lille hul ind til midten, og vurdere om det er færdigt. 


Generelt kan man sige at det er bedre at bruge lidt lavere varme i lang tid, end høj varme i kort tid. Ved høj varme har gasbageformen nemlig en tendens til at sende for meget varme op mod låget, så det slår ned på toppen af brødet som dermed bliver spejderbrunt (læs brændt).


Som det fremgår af billederne ovenfor bruger jeg en ældre version af gasbageformen fra Optimus, på mine vandreture. Jeg fik den som en gave fra en god ven.. Atter en gang tak. Som du ser gør den gavn. Optimus mini ovn står lidt bedre på Trangiaets grydeholder, fylder mindre i rygsækken når den pakkes, og vejer ca. 150 gram mindre end Omniaen. Flere væsentlige fordele på vandreturen, der falder ud til Optimusens fordel.


Omnias hjemmeside


Se hvad omnias univers. Men pas på. Man bliver grej-sulten.

Med masser af gode opskrifter til Omniaen.

Instruktion til Optimus mini


Et lille historisk kuriosum er denne vejledning til brugen af Optimus mini ovnen...

Spejdersports præsentation


En lille og overskuelig film om Omniaen